«Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μία κρίση που θα μπορούσε να απορροφηθεί. Αποτελεί ένα σημείο τομής ενδεικτικό μιας σοβαρής κρίσης πολιτικής διακυβέρνησης», δήλωσε μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 και τον Γιώργο Κυρίτση, ο Νίκος Βούτης ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδέχεται «αυτή η κρίση να είναι σύντομη ή μακρόσυρτη και μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές για το ποια κατεύθυνση θα πάρει ώστε να βρεθεί η πολιτική διέξοδος».
«Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής. Δεν μπορεί να ξεχαστεί επικοινωνιακά ή να επικαλυφθεί από κάποιο άλλο γεγονός» υπογράμμισε ο ίδιος.
Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «το σκάνδαλο των υποκλοπών συμπυκνώνει μία κρίση στον τομέα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου κοντά στις άλλες κρίσεις των τελευταίων ετών. Την πανδημία και την κρίση διαχείρισης της δημόσιας υγείας και την οικονομία με επίκεντρο τα ενεργειακά, την ακρίβεια και την κρίση διαχείρισης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Η κοινωνία, “οι πολλοί” διακατέχονται από φοβία, από αβεβαιότητα και από προφανή ανασφάλεια λόγω των συνεπειών της διαχείρισης αυτών των κρίσεων από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έρχεται λοιπόν αυτή η κρίση στο πεδίο της Δημοκρατίας, στην καρδιά της Δημοκρατίας δηλαδή στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών να συμπληρώσει μία εικόνα καταλυτική και μη αναστρέψιμη για την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά».
«Η εθνικοφροσύνη και η αναζήτηση εσωτερικού εχθρού εκ μέρους της δεξιάς και της ακροδεξιάς εναντίον της Αριστεράς και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης ήταν και είναι διαχρονικά το διχαστικό καταφύγιο του αυταρχισμού, της καθεστωτικής αντίληψης και της απροκάλυπτης αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς», επεσήμανε ο Νίκος Βούτσης απαντώντας στα περί ξένου δάκτυλου που στοχεύει στην πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας.
Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «οφείλει κανείς να έχει την αίσθηση της ιστορικότητας των πολιτικών φάσεων που ζούμε. Όλες αυτές οι επάλληλες κρίσεις δημιουργούν ένα στοιχείο παρατεταμένης και βαθιάς αβεβαιότητας. Κοντά στη φοβία που υπήρχε λόγω πανδημίας, κοντά στην ανασφάλεια που δημιουργεί το οικονομικό περιβάλλον έρχεται μία καταλυτική εντύπωση για το μεγάλο και ισχυρά πλειοψηφικό μέρος της κοινής γνώμης, η οποία αφορά σε μία κυβέρνηση που επί μία τριετία έστηνε ένα ακραίο αυταρχικό καθεστώς. Από τη μία ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες αλλά και σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την ελεύθερη διακίνηση απόψεων και ειδήσεων και από την άλλη ζητήματα πολύ σοβαρά όπως οι επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων που επί μήνες ασχολούνται όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί και οι Ευρωπαϊκές αρχές και επί μήνες το φέρνουμε στη Βουλή. Άκρως αποκαλυπτική μάλιστα είναι και η πρόσφατη έκθεση της OLAF που τεκμηριώνει απολύτως τις καταγγελίες για τις στρατηγικές επαναπροωθήσεων που είχαν γίνει σε σχέση και με τη διοίκηση της Frontex. Μία εικόνα απολύτως αποκρουστική στο πεδίο της Δημοκρατίας διαμορφώνεται πλέον».