Ηχητικό

Νίκος Βούτσης: Μέσα και έξω από τη Βουλή πρέπει να εκφραστούν σαφείς πολιτικές θέσεις, χωρίς αμφισημίες και αντιφατικά μηνύματα που, κατά κοινή ομολογία, διαμόρφωσαν σε ένα βαθμό ένα κλίμα αναξιοπιστίας για την δικιά μας Αριστερά

Συνέντευξη του Νίκου Βούτση στην εκπομπή ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Παύλου Τσίμα στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3

Αναγκαία η προοδευτική αναδιαμόρφωση και ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

• Απολύτως αναγκαία είναι η προοδευτική αναδιαμόρφωση και η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού στη χώρα. Σε αυτήν την επείγουσα ανάγκη, η οποία αφορά στην αντιμετώπιση ακραίων συντηρητικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών αλλά και ισχυρών συντηρητικών στερεοτύπων μέσα στην κοινωνία, ανταποκρίνεται η δημιουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των έντεκα (11) συντρόφων. Στην ίδια ανάγκη ανταποκρίνεται και η διαδικασία πολιτικής μορφοποίησης ενός σύγχρονου πολιτικού φορέα της Αριστεράς, με ισχυρές αναφορές στην κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτική οικολογία και τις παραδόσεις της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

• Για όσους αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχει διάρκεια και δεν είναι προφανώς ένα στιγμιαίο και απολίτικο επεισόδιο, πρυτάνευσε μια θέση ευθύνης και αξιοπρέπειας για την Αριστερά του παρόντος και του μέλλοντος.

• Μέσα και έξω από τη Βουλή πρέπει να εκφραστούν σαφείς πολιτικές θέσεις, χωρίς αμφισημίες και αντιφατικά μηνύματα που, κατά κοινή ομολογία, διαμόρφωσαν σε ένα βαθμό ένα κλίμα αναξιοπιστίας για την δικιά μας Αριστερά. Πρέπει να υπάρξει τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση με βάση τα σύγχρονα επίδικα, που έχουν μια σαφή διεθνή διάσταση και τα οποία συμποσούνται στη χώρα μας στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική του καθεστώτος Μητσοτάκη.

• Ο αγώνας για την ειρήνη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για όλες τις εκδοχές της Αριστεράς που έχουν διεθνιστικές, αντιεθνικιστικές και αυτονόητα πατριωτικές παραδόσεις και αναφορές. Σε προτεραιότητα βρίσκεται επίσης η διαμόρφωση μιας τολμηρής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς μάλιστα οι διεθνείς Διασκέψεις δεν φαίνεται, για μία ακόμη φορά, να δεσμεύουν στην αντιμετώπιση του εφιάλτη που και εμείς ζούμε όλο και συχνότερα στη χώρα μας.

• Στην ερώτησή σας γιατί δεν επιλέξαμε «να κάνουμε υπομονή εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναμένοντας την πιθανή καταστροφή στις ευρωεκλογές» σας απαντώ ευθέως ότι εφόσον μάλιστα είχαμε πειστεί ότι ήταν αναπότρεπτη η πορεία του κόμματος προς τη μετάλλαξη, θα ήταν αδιανόητο – εν προκειμένω για εμένα- να λειτουργήσω υπονομευτικά ή ως Κασσάνδρα για τα επερχόμενα δεινά, εν αναμονή μιας ενδεχόμενης επιβεβαίωσης. Δεν θα ήταν στάση ευθύνης. Είμαι σαφής.