Macro

Νίκος Βούτσης: Και όλα αυτά τα φέρνουν «ενδεδυμένα» με εθνικοφροσύνη, με «πατριωτισμό» και με «άνω σχώμεν τας καρδίας»

• Η πολιτική τελικά απόφαση να μην γενικευθεί η συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνογαλλική συμφωνία ήταν εντελώς εσκεμμένη και φάνηκε από το πόσα ερωτήματα μείνανε και πόσα ερωτηματικά δημιουργήθηκαν μετά από αυτήν. Δεν δόθηκε καμία απάντηση στα καίρια και εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα όσο και από τον εισηγητή. Δεν ήθελαν τα ερωτήματα, τα οποία έμειναν αναπάντητα μέσα στην αίθουσα από το σφυροκόπημα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με μία έξοχη ομιλία να επιταθούν και να μείνουν στη συνείδηση του κόσμου. Μίλησαν μόνο έξι βουλευτές ούτε καν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Τους αντιτείναμε ότι μέσα στη Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών που επίσης ήταν ιστορική και κάποιες πολιτικές δυνάμεις τότε ήταν υπέρ και κάποιες κατά, όπως χθες που ήταν τρεις κατά της συμφωνίας, είχαν μιλήσει διακόσιοι επι τρεις ημέρες και για την Βόρεια Μακεδονία για την εισδοχή της στο ΝΑΤΟ είχε δοθεί επιπλέον κύκλος δεκατεσσάρων βουλευτών, πλην κοινοβουλευτικών και εισηγητών. Ήταν ξεκάθαρα εμμονική η κυβέρνηση στο να μην ακουστούν οι βουλευτές.

• Είναι σαφές ότι η αποτρεπτική δύναμη με την επαρκή άμυνα αποτελούν ένα εντελώς απαραίτητο εφόδιο μαζί όμως και με πρωτεύουσα τη διπλωματία. Την αξιοποίηση δηλαδή των συμμαχιών της χώρας και της Ε.Ε. ώστε να υπάρξει πίεση στην Τουρκία για να πάει στη Χάγη. Πρωτεύει δηλαδή η διπλωματία και η αξιοποίηση της Ε.Ε. και συνδυάζεται με την επαρκή άμυνα της χώρας και τον εκσυγχρονισμό όλων των όπλων μας. Το να γίνουμε «αστακός» ως χώρα δεν μας προφυλάσσει. Διότι η Τουρκία έχει τετραπλάσιο ΑΕΠ, χρέος μόνο 36% και παρ’ όλ’ αυτά βρίσκεται κοντά στη χρεοκοπία, οκταπλάσιο πληθυσμό και μία αμυντική βιομηχανία οι μηχανές της οποίας δουλεύουν στο φουλ τα τελευταία χρόνια. Καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία μπορεί άνετα να απαντήσει στους δικούς μας υπερεξοπλισμούς και θα το κάνει. Μην έχουμε καμία αμφιβολία. Χρειάζεται καρδιά, ψυχή και αξιοποίηση των υπαρχόντων όπλων με παράλληλη όμως αξιοποίηση της διπλωματίας και λογικό εκσυγχρονισμό της αμυντικής μας δύναμης. Είμαστε ως χώρα πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή κι όχι προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο απέναντι στην Ανατολή, κάτι που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

• Από ότι φαίνεται θα φέρουν και την άλλη εβδομάδα την Ελληνοαμερικανική συμφωνία με πρωτοφανή διάταξη για πενταετία διάρκεια ή και επ’ αόριστον και με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε option για αγορά είκοσι F-35 που δεν δώσανε στην Τουρκία. Και όλα αυτά τα φέρνουν «ενδεδυμένα» με εθνικοφροσύνη, με «πατριωτισμό» και με «άνω σχώμεν τας καρδίας». Είναι επικίνδυνες αυτές οι καταστάσεις.

• Ένα μείζον ζήτημα που τέθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις ακόμα και από αυτές που υπερψήφισαν είναι η πρωτοφανής επιλογή για απουσία τομέων συμπαραγωγής άρα και προστιθέμενης αξίας για την αμυντική μας βιομηχανία. Δεν είναι μόνο τα δυο ζητήματα τα οποία είναι γνωστά και ετέθησαν, δηλαδή το άρθρο που επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Λισαβόνας και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη και το θέμα του Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής όπου μπορούν να πάνε Έλληνες για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Αυτά ήταν τα θέματα για τα οποία δεν ψηφίστηκε από την πλευρά μας η Ελληνογαλλική συμφωνία. Συμφωνία για την οποία είχε κάνει βήματα και ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ήταν πολύ ευρύτερη και έπιανε όλα τα υπουργεία. Παρ’ ότι έβαλαν τρεις υπουργούς να κλείσουν την συζήτηση, μετά τον κ. Μητσοτάκη, και μιλούσαν επι εβδομήντα λεπτά όπου επι της ουσίας από ένα σημείο και μετά δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση, έμειναν όπως τονίσαμε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Παραδείγματος χάριν ούτε μια βίδα δεν θα κατασκευαστεί από την εγχώρια βιομηχανία όπλων, ούτε στα ναυπηγεία ούτε στην αμυντική μας βιομηχανία. Καμία πρόβλεψη. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι γνωστό, από την αμυντική μας βιομηχανία δεν παράγεται ούτε μια σφαίρα, χάσαμε το συμβόλαιο της Λόκχιντ και τα ναυπηγεία είναι έξω από την ελληνογαλλική συμφωνία. Τις σφαίρες τις εισάγουμε και η Τουρκία παράγει η ίδια το 75% από αυτά που χρειάζεται. Επίσης για το τεράστιο σκάνδαλο της Καλαμάτας το οποίο το ανέδειξε ο κ. Τσίπρας δεν δόθηκε ούτε μια απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Γι’ αυτό είπα ότι ήταν εντελώς εσκεμμένο ότι δεν ήθελαν να γενικευθεί η συζήτηση.
Νίκος Βούτσης
Συνέντευξη στο Στο Κόκκινο 105,5 και τον Νίκος Ξυδάκης – Nikos Xydakis

Ανάρτησή του στο Facebook