Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση της ΝΔ

Αναλυτικά η παρέμβαση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και την αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση της ΝΔ:

«Θα ήθελα να σας αναφέρω ορισμένα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι οι εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και όσα συμβαίνουν αποτελούν τη ντροπή της Ευρώπης και ένα μαύρο απόστημα από την πολιτική της ΝΔ που την χρεώνεται η χώρα.

Στη Μεσόγειο πέρυσι υπήρξαν 2000 νεκροί και αγνοούμενοι και εφέτος 840. Από το 2014 καταγράφηκαν 24.000 νεκροί στη Μεσόγειο. Οι ροές ήταν τεράστιες τότε. Από το 2014 έως το 2016 υπήρξαν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες. Τα επόμενα χρόνια είχαμε 150 με 200 χιλιάδες ετήσιες ροές. Λόγω του ενεργειακού πλέον αλλά και της κλιματικής κρίσης θα υπάρχουν και μετανάστες που η κατάστασή τους θα εκπορεύεται όχι μόνο από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις αλλά θα βγαίνει και από την επισιτιστική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

Από πλευράς λοιπόν της κυβέρνησης συμβαίνει το εξής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ανθέλληνες ο Ύπατος Αρμοστής Φιλίπο Γκράντι, η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ, ο ίδιος ο Πάπας και όλοι όσοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο παρεμβαίνουν κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για το θέμα. Θα πρόσθετα και τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που από τις δικές μας κιόλας μέρες επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, συνέταξε συγκεκριμένες εκθέσεις για καταγγελίες στον Έβρο.

Η χώρα μας λοιπόν, εκτίθεται ανεπανόρθωτα διεθνώς για τις αναπάντητες καταγγελίες, οι οποίες γίνονται από όλους τους διεθνείς Οργανισμούς. Καταγγελίες για πλήθος παραβιάσεων των εντολών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα των ανθρώπων και για τη μη συμμόρφωση με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών.

Πραγματικά πρόκειται για ντροπή. Αυτή η ιστορία εξελίσσεται. Θα υπάρξουν ενδεχομένως από ότι βλέπω και στην δημοσιότητα και στα ρεπορτάζ και επιτίμια, δηλαδή και κάποιες κυρώσεις από τα σχετικά Ταμεία τα οποία βοηθούν από πλευράς της Ευρώπης.

Η χώρα μας καταγγέλλεται για περιστατικά που συνιστούν άρνηση πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και για απάνθρωπες συμπεριφορές μέχρι και με συνέπειες απώλειας ζωών. Αυτές είναι συγκεκριμένες καταγγελίες, οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες. Γνωρίζετε ότι απομακρύνθηκε ο διευθυντής της Frontex διότι ήταν κοινή η προσπάθεια και η πολιτική από ότι φαίνεται με την κυβέρνησή μας να αποκρύπτονται τέτοια περιστατικά και συμβάντα.

Ουδείς αμφισβητεί ότι το ελληνικό λιμενικό και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους πλην όμως για να είμαστε σαφείς στην εργαλειοποίηση του κυρίου Ερντογάν πάνω στο μεταναστευτικό-προσφυγικό η απάντηση δεν είναι η απόκρυψη, η σιωπή και η μη απάντηση στις δεδομένες και σαφείς καταγγελίες. Και είναι πλήθος αυτών των καταγγελιών γι’ αυτά τα ζητήματα».

Συνέντευξη στο ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 με την Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο στην εκπομπή ”Αυτή, Αυτός και τα Πειστήρια