Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Γειώνει εμφατικά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη η πραγματικότητα της επιδείνωσης των πολλαπλών κρίσεων

• Αντιλαμβανόμαστε πλέον πλήρως τη μεροληπτική στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οποία θα πρέπει να δοθεί τέλος διότι υπάρχει μία αύξουσα οργή μέσα στον κόσμο που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις στοιχειώδεις του ανάγκες. Η γείωση του κ. Μητσοτάκη με αυτήν την πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώριο για μία διαφορετική αξιολόγηση των χθεσινών εξαγγελιών στη βάση ορισμένων – λίγων – μέτρων, όπως πχ η γονική παροχή και ορισμένων ειδικών μέτρων στήριξης για τους νέους όπως πχ η επέκταση του αριθμού των επιδοτούμενων στην πρώτη εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί της ουσιαστικής αξιοποίησης του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για την οριζόντια ενίσχυση πχ με την επαναφορά του 13ου μισθού εξήγγειλε μόνο τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου για φέτος.
• Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που οι επάλληλες κρίσεις του καλοκαιριού έφεραν στην επιφάνεια οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ έχουν τη γνωστή ταξική μεροληψία υπέρ των ολίγων και όχι υπέρ των πολλών. Είναι χαρακτηριστικό των εξαγγελιών ότι οι μόνες σαφείς δεσμεύσεις για ενισχύσεις, επιδοτήσεις, για στήριξη και για φορολογικές μειώσεις αφορούν ειδικότερα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πολύ λιγότερο ή καθόλου στηρίζονται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και βέβαια οι εργαζόμενοι.
• Αντί να υπάρχει η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου υπέρ των δημόσιων υποδομών, της ολόπλευρης ενίσχυσης του ΕΣΥ με τις αναγκαίες προσλήψεις, της ευθείας στήριξης στον τομέα της εργασίας και στην Παιδεία, υπάρχει η πριμοδότηση, η διευκόλυνση και η ενίσχυση των μεγάλων Ομίλων και επιχειρήσεων με το θεσμικό πλαίσιο των περίφημων «μεταρρυθμίσεων» για τις οποίες δήλωσε υπερήφανος ο κ. Μητσοτάκης και με τις οποίες άνοιξε το δρόμο για την απλήρωτη εργασία και την κατάργηση του 8ωρου.
• Στην ομιλία Μητσοτάκη ήταν σαφής η «απογείωση» από την πραγματικότητα των μεγάλων κρίσεων με επίκεντρο την πανδημία, τις καταστροφές και την Πολιτική Προστασία και την ακρίβεια, κρίσεις που έχουν οδηγήσει σε βαριά κοινωνικά αδιέξοδα με ιδιαίτερη βεβαίως την κυβερνητική ευθύνη. Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το ότι αύριο ξανανοίγουν τα σχολεία χωρίς κανένα νέο μέτρο και ενώ η πανδημία είναι προφανές ότι δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο μειώνονται οι ακραίες συνέπειές της από την πολύ μερική ασπίδα προστασίας που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα με τον εμβολιασμό.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε προειδοποιήσει από πολύ νωρίς για το σαρωτικό κύμα ακρίβειας που πλήττει πλέον οριζόντια την κοινωνία. Βλέπαμε την τάση των ανατιμήσεων που αναπτυσσόταν τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Ο κώδωνας του κινδύνου είχε ακουστεί δημόσια πάρα πολλές φορές. Στο πολύ κρίσιμο θέμα της αύξησης της τιμής του ρεύματος έχουμε τονίσει ότι από το καλοκαίρι η χώρα μας είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη μεγαβατώρα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μάλιστα από τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε προειδοποιήσει για «πολιτικές εναρμόνισης» ανάμεσα στους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ χωρίς να υπάρχουν η παρουσία και η παρέμβαση τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού όσο και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Το καλοκαίρι λοιπόν επισημάνθηκε αυτή η μεγάλη τάση για άνοδο της τιμής του ρεύματος. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση κάνει ένα κουμπαρά από χρήματα του δημοσίου, από χρήματα των καταναλωτών δηλαδή από τον ίδιο το λαό που αποτελεί μία παρέμβαση από το κρατικό απόθεμα βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Δεν προχωράει σε παρέμβαση στις εταιρείες που έκαναν τις «εναρμονισμένες πρακτικές» ούτε σε παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Γίνεται μετακύλιση του κόστους αντί παρέμβασης στις εταιρείες για να συγκρατηθεί το κόστος του ρεύματος. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να απαντήσει άμεσα σε κάτι που μπορεί να οδηγήσει τα νοικοκυριά στον τοίχο επιλέγει και ανακοινώνει ότι θα κάνει ένα ταμείο με λεφτά των καταναλωτών για να επιδοτεί το λογαριασμό για ελάχιστους μήνες αντί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για το σπάσιμο των καρτέλ. Είναι σαφέστατα λάθος στρατηγική.

Συνέντευξη στην #ΕΡΤ1 την εκπομπή “ΕΡΤ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” και τον Kostas Laskaratos