– Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση γιατί αποχωριζόμαστε σήμερα στη Μητρόπολη τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο Οικουμενικό της μουσικής για δεκαετίες που σφράγισε την ιστορία της χώρας μας και τις διαδρομές των ανθρώπων, κυρίως της Αριστεράς. Ο Μίκης μας ενέπνευσε, τον τραγουδήσαμε, έφερε τους ποιητές και την ποίηση μέσα στα σπίτια του κόσμου και τον λαϊκό καημό στα χείλη όλων. Ο Μίκης κυρίως είχε μία οικουμενικότητα και από πλευράς απήχησης και από πλευράς διεθνών οριζόντων για το γίγνεσθαι. Αποτελεί ιστορική τομή ο αποχωρισμός του σώματος και πρωτίστως του πνεύματος του Μίκη από το γίγνεσθαι της χώρας μας.
– Σε αυτές τις προειδοποιήσεις μας η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά εκώφευσε και σε αυτό το ζήτημα. Ο εφησυχασμός και η ανεμελιά αποτελούν δυστυχώς το γνώριμο χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης. Την ίδια νοοτροπία επέδειξε και στο πλήγμα με τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού. Αν θυμάστε από τον περασμένο Μάιο είχε δοθεί το προειδοποιητικό σήμα με τη φωτιά στα Γεράνεια όπου κάηκαν 55 χιλιάδες στρέμματα. Το ίδιο συνέβη και με την πανδημία όπου πλέον βρισκόμαστε στο 4ο κύμα και όπου κάθε λίγο και λιγάκι η κυβέρνηση λήγει το συναγερμό.
– Δεν είμαι αισιόδοξος διότι η κυβέρνηση κινείται με τη γνωστή επιλεκτική πολιτική υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Από τον περσινό Νοέμβριο είχαμε προειδοποιήσει ότι οι 4 – 5 μεγάλοι πάροχοι ενέργειας ακολουθούν «εναρμονισμένες πολιτικές» χωρίς παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Άρα αυτή η πολιτική, η οποία γίνεται σαφώς υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, φοβάμαι ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τομές υπέρ των ασθενέστερων και των πλέον ευάλωτων.
– Σε ότι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή και πέραν της μεγάλης επίδρασης που είχε και θα έχει το ενεργειακό κόστος στη διαμόρφωση και την εκτόξευση της ακρίβειας, θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο πακέτο στήριξης ιδιαίτερα στο φορολογικό τομέα. Αναφέρομαι σε παρέμβαση και μείωση των έμμεσων φόρων, σε φοροαπαλλαγές και σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης των προϊόντων και με ελέγχους στις αγορές που επί της ουσίας έχουν παύσει να γίνονται εδώ και καιρό.
– Οι αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών δυνάμεων γίνονται ταυτόχρονα και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερα στο κοινωνικό επίπεδο και εκφράζονται εκλογικά όποτε πρόκειται να γίνουν εκλογές.
– Κύριε Μελιγγώνη ζούμε θυμάστε αυτό που λέγαμε και μαζί πριν ένα, ενάμισι χρόνο, ότι ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την πανδημία. Και δεν έχει λήξει η πανδημία. Είναι σαφές λοιπόν ότι σε όλες τις πλευρές των κρίσεων, κλιματική κρίση, οικονομική, κοινωνική κρίση, προσφυγικό, μεταναστευτικό, η πανδημία, όλες αυτές οι πλευρές αναδεικνύουν καινούργια επίδικα και καινούργιες ανάγκες και λειτουργούν ως εμβρυουλκός, το έχω ξαναπεί, για μια ισχυρή αντιπαράθεση και σύγκρουση και στο πεδίο της κοινωνίας. Μέσα στην κοινωνία πιστεύω πως μέρα-μέρα που περνάει θα διογκώνεται η απαίτηση για πολιτική αλλαγή. Αυτό όμως θέλει το χρόνο του, είμαστε σε μια μεταβατική φάση. Και όταν λέω το χρόνο του δεν εννοώ χρόνια, ούτε το παραπέμπω στο άδηλο μέλλον. Οι διαδικασίες είναι μέσα σε έναν πολιτικό χρόνο ο οποίος είναι πολύ πυκνός και η καύσιμη ύλη που έχει μαζευτεί για πολιτικά ζητήματα όλο το καλοκαίρι είναι πάρα πολύ μεγάλη.
– Έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει η αντιστροφή της εικόνας των δημοσκοπήσεων. Καθώς αποδομείται η πολιτική της κυβέρνησης και αυξάνεται ποιοτικά και ποσοτικά η αποδοκιμασία προς τη «διαχειριστική» ικανότητα του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι αυτόματη, δεν είναι νομοτελειακή, δεν είναι μονοσήμαντη για την ενίσχυση της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Είναι σαφές όμως ότι έχει ξεκινήσει.
– Όσο και αν πολλά κυρίως ηλεκτρονικά μέσα αγιογραφούσαν, στρογγύλευαν και αποσιωπούσαν αυτές τις πολιτικές, παιδεία, εργασία, περιβάλλον και προσφυγικό, τώρα με αυτά που συνέβησαν και το καλοκαίρι υπήρξε ένα σοβαρό ρήγμα. Η ακρίβεια, η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων, πολιτών και ιδιαίτερα των νέων μέσα σε συνθήκες πανδημίας θα είναι το βασικό στοιχείο που θα συμπυκνώσει και θα συμπαρασύρει αυτές τις κριτικές, τις ενστάσεις και τις κοινωνικές αντιστάσεις σε σχέση με τα άλλα ζητήματα μέσα στη κοινή γνώμη και το λαό. Εμάς μας ενδιαφέρει να διαμορφωθεί ένα ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα που να αποτυπωθεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Όταν πρόκειται να γίνουν εκλογές να ψηφίσουν και οι πολίτες που δεν είχαν ψηφίσει από το 2009 μέχρι το 2019 και που ανέρχονταν σε 1.200.000. Να έρθουν οι 17ρηδες που είναι εκατοντάδες χιλιάδες και που μπορούν πλέον με βάση τη δικιά μας νομοθεσία να βάλουν τη δικιά τους σφραγίδα. Αυτά πρέπει να ενθαρρύνουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να εκπροσωπήσουμε να δώσουμε ελπίδες σε όλο αυτό το κόσμο.
Πηγή: Kontra