Macro

Νίκος Βούτσης: Δικαιοσύνη Παντού: Για την ανάταξη του Κράτους Δικαίου και την ίδια τη Δικαιοσύνη

Σε 3 εβδομάδες καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν για τη νέα κυβέρνηση του τόπου μας. Πέραν του κλίματος τοξικότητας και της «Τραμπικής» έμπνευσης επικοινωνιακής καμπάνιας της ΝΔ, ξεδιπλώνονται πλέον από τις ηγεσίες των κομμάτων, οι προγραμματικές πτυχές που αφορούν στα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
 
Ανταλλάσσονται επιχειρήματα και τεκμηριώσεις με επιλεκτικούς πολλές φορές υπολογισμούς, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και κορυφώνεται και μια σοβαρή ιδεολογική αντιπαράθεση. Αναδεικνύονται σημαντικές ιδεολογικές διαφορές από τη μια, ανάμεσα στο ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ και τις προτάσεις, από την άλλη, των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα με τις αναλυτικές προτάσεις και δεσμεύσεις, του «συμβολαίου αλλαγής», που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
 
Ισχύουν όμως όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο μιας «κανονικής» προεκλογικής περιόδου, για όλη την ατζέντα των κορυφαίων ζητημάτων, που ανέκυψαν, μέσα στην τετραετία και απασχολούν ευλόγως τους πολίτες;
 
Όχι βέβαια, σε ό,τι αφορά το τεράστιο διπλό σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών, της χρήσης και εμπορίας παράνομων λογισμικών και της πρωτοφανούς στρατηγικής για τη συγκάλυψη, που όλα μαζί ενορχηστρώθηκαν με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
 
Για να φύγει αυτή η σκιά, θα αρκούσε να αποτολμήσει το κόμμα της ΝΔ, να «αποχαρακτηρίσει» το δήθεν απόρρητο πόρισμά της για αυτό το ζήτημα, όπως άλλωστε κάνανε εξ’ αρχής τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Για να μπορέσει να αντιληφθεί κάθε πολίτης το μέγεθος της υποκρισίας, το μέγεθος της ευθύνης, το μέγεθος των παράνομων ενεργειών, της ασυλίας και της συγκάλυψης που έτυχαν οι πρωταγωνιστές κυβερνητικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, ιδιώτες- επιχειρηματίες, ακόμα και δικαστικοί που σχετίζονταν με αυτό το σκάνδαλο.
 
Αμέσως μετά την λήξη των διαδικασιών στη Βουλή, τόσο στην Εξεταστική Επιτροπή, όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ήρθαν στην δημοσιότητα καταιγιστικές, από φιλοκυβερνητικά μάλιστα Μέσα, επιπλέον πληροφορίες, που απολύτως τεκμηριωμένα, με ονόματα, επίθετα και ημερομηνίες, αποδείκνυαν ότι η Κυβέρνηση μαζικά, έκανε χρήση, αφού είχε κάνει κτίση, των υπηρεσιών του Predator, σε συνδυασμό με τις νομότυπες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ.
 
Επιπλέον δε, έγινε και εμπορία με άδεια του ΥΠΕΣ του παράνομου λογισμικού, με την Μαδαγασκάρη και το Σουδάν, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνή σάλο και έχει επιβαρύνει μαζί με άλλα γεγονότα, επί οκτάμηνο, τη διεθνή θέση της χώρας, σχετικά με την αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχειρήθηκε και μάλιστα μέσα στα πρώτα χρόνια της πανδημίας.
 
Τα πλήγματα στο Κράτος Δικαίου, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους, όχι μόνο γιατί αφορούν στην ωμή και απροσχημάτιστη καταστρατήγηση ατομικών ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων των πολιτών, αλλά και γιατί υπήρξαν δυο ακόμα, πολύ σημαντικές ενέργειες που εξέθεσαν και την Κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη. Αναφέρομαι, στην ανοίκεια, μέχρι τα όρια της δολοφονίας χαρακτήρων, επίθεση που επιχειρήθηκε, εναντίων των αρμόδιων συνταγματικά Αρχών και των Προέδρων τους και με δεδομένη μάλιστα, την αντίθετη προς την κυβερνητική άποψη, δημόσια εκπεφρασμένη γνώμη, του συνόλου σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, για κρίσιμα θέματα, όπως π.χ. η επίκληση, συστηματικά μάλιστα, του «απορρήτου» ενώπιον των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών.
 
Το δεύτερο γεγονός, είναι βεβαίως, η εσκεμμένη απ’ ότι φαίνεται πλέον, καθυστέρηση για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, επί σκοπώ «να μην χυθεί άπλετο φως» και να μην αναδειχθούν οι ευθύνες του Πρωθυπουργού προσωπικά και άλλων παραγόντων ενεχομένων στο σκάνδαλο, μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Εν προκειμένω, η ευθύνη της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, του Προϊσταμένου της, κ. Ντογιάκου, είναι μεγάλη και διότι πέραν των άλλων, επί μήνες, ο ίδιος έδινε κάλυψη, ως δήθεν ανέλεγκτες, σε πράξεις και λειτουργίες της διοίκησης και εστράφη μάλιστα εναντίων συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, που είχαν οι αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.
 
Αποτελεί ύβρη για το δημοκρατικό ελληνικό λαό, η επί μήνες σχεδιασμένη προπαγάνδα για το ότι δήθεν δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες για τα θέματα της Δημοκρατίας, ακόμα και αν υπάρχει δημοκρατική εκτροπή, η οποία εν προκειμένω, υπήρξε και ήταν αναμφισβήτητη. Όπου μάλιστα δεν πιάνει αυτή η άθλια προπαγάνδα, αναπτύσσεται μια άλλη επιχειρηματολογία από στελέχη της ΝΔ, με την επικουρία, ορισμένων μονίμως πρόθυμων δημοσιογράφων, ότι δηλαδή «όλοι ίδιοι είναι», γιατί «πάντοτε ασκούνταν και πάντοτε θα ασκούνται» τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές, εναντίων των πολιτών και εναντίον των πολιτικών αντιπάλων.
 
«Δικαιοσύνη παντού», σημαίνει λοιπόν, σύμφωνα με το μήνυμα της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, απόδοση Δικαιοσύνης, αφού γίνει έρευνα σε βάθος για όλα τα παραπάνω εγκληματικά πλήγματα, εναντίον του Κράτους Δικαίου. Η δέσμευσή μας αυτή, αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο για την πλειοψηφικά θετική αποδοχή, που θέλουμε να εκφραστεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Νίκος Βούτσης