Στην επικαιρότητα του μηνύματος του Πολυτεχνείου και του συνθήματος της εξέγερσης αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη.
«Το Πολυτεχνείο είναι ένας διαχρονικός φωτοδότης. Τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη ανανεώνονται κάθε φορά και δίνουν τη διάσταση των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των επίδικων της κάθε περιόδου. Το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και η νοηματοδότηση του διαχρονικού αυτού συνθήματος πιο ισχυρή στις μέρες μας με την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο αλλά και τα πλήγματα στις ατομικές ελευθερίες, στο κράτος δικαίου και στους δημοκρατικούς θεσμούς», επισήμανε ο Νίκος Βούτσης, για να προσθέσει ότι «το Πολυτεχνείο δεν είναι μία μνημειακή, απολιθωμένη κατάσταση εγκαταλειμμένη στις αντιπαραθέσεις της κάθε συγκυρίας». «Η νοηματοδότηση του αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει ιστορικά αποτυπωθεί ως μία εξαιρετική περίπτωση ακριβώς επειδή τόσες δεκαετίες μετά, δίνει έναυσμα για συζήτηση και για έμπνευση αποτυπώνοντας τη συγκυρία της κάθε εποχής. Από αυτό το κεντρικό ζήτημα δεν μπορεί να ξεφύγει η Δεξιά, δεν μπορούν να ξεφύγουν οι αναθεωρητικές απόψεις για τη Μεταπολίτευση».
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, ο Νίκος Βούτσης το χαρακτήρισε «απόλυτα προσχηματικό», προσθέτοντας ότι «επί της ουσίας νομιμοποιεί το καθεστώς των υποκλοπών». «Είναι ένα σχέδιο νόμου συγκάλυψης που γίνεται για να κατασιγάσει τις διεθνείς καταγγελίες και να λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά. Αποτελεί ταφόπλακα στην ανάγκη για επείγουσα και σε βάθος διερεύνηση του σκανδάλου και την απόδοση των ευθυνών στο “κέντρο” του Μαξίμου που ενορχήστρωσε αυτό το πρωτοφανές πλήγμα κατά του κράτους δικαίου», κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.