Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Δεν μας αφορά η σεναριολογία για κυβερνήσεις “Εθνικής Ενότητας”

• Ουσιαστικά έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Η εκτίμησή σας για το χρόνο των εκλογών και ποιοι παράγοντες θα βαρύνουν στην απόφαση του Πρωθυπουργού;

Η χώρα έχει μπει για το αμέσως προσεχές διάστημα σε έναν, ενδεχομένως ευρύ, εκλογικό κύκλο με πρώτη αποφασιστική δοκιμασία αυτή των εκλογών με απλή αναλογική, που κατά τη γνώμη μας μπορεί να δώσει και λύση προοδευτικής διακυβέρνησης, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης φαίνεται εγκλωβισμένος στη στρατηγική της αυτοδυναμίας και των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Η τυπική αιτιολογία του Πρωθυπουργού θα είναι το βεβαρημένο διεθνές οικονομικό κλίμα για το αμέσως προσεχές μέλλον. Επί της ουσίας, θα είναι η αδυναμία ανάκτησης της ηγεμονίας των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που η εφαρμογή τους εντείνει την κυβερνητική φθορά.

Οι επιπτώσεις αυτών των πολιτικών, τόσο για την πανδημία, όσο και ιδιαίτερα για την ενέργεια και την ακρίβεια και την καθημερινότητα του πολίτη, σημειώνουν “ελληνικά ρεκόρ”, πολύ πέραν των προφανών συνεπειών λόγω των «εξωγενών» κρίσεων.

• Ποιο θα είναι το διακύβευμα των εκλογών και κατά πόσο αυτό θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους;

Πιο αδρές παρά ποτέ είναι πλέον οι αντίθετες στρατηγικές για την άμεση και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του “κοινωνικού ζητήματος”, ανάμεσα στην Αριστερά και την ευρύτερη Προοδευτική παράταξη από τη μια και από την άλλη, τη Νέα Δεξιά με τη σύμπραξη δυνάμεων της Ακροδεξιάς και του “Ακραίου Κέντρου”. Η τραγική εμπειρία της περιόδου της πανδημίας αναδιαμορφώνει ανάγκες ως επίκαιρες και επιτακτικές για άμεση εφαρμογή, μέσω των δημόσιων πολιτικών της πρότασης των 5+1 του Αλ. Τσίπρα. Ανάκτηση της εργασίας, για ριζική αναδιανομή των πόρων υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της νεολαίας, στήριξη του κοινωνικού κράτους, διεύρυνση της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

Η πρότασή μας από τον Γενάρη του ’22, για “εκλογές χθες”, γίνεται συνείδηση στους “πολλούς” μέσα στην κοινωνία. Θα είχαν, μεταξύ άλλων, αποφευχθεί, το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, η τραγική καθυστέρηση υπέρ του καρτέλ ενέργειας για την αντιμετώπιση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η φοβερή ακρίβεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, η επώδυνη εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα και βέβαια η συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο της πολιτικής πόλωσης που θα υπάρξει, χωρίς τοξικότητα και παρελθοντολογία από την πλευρά μας, βρίσκεται το ζήτημα του παραγωγικού μοντέλου για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της χώρας μας.

• Παρατηρούμε αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων από τα κόμματα, όχι την πολιτική. Η κοινωνία ριζοσπαστικοποιείται και ειδικά οι νέοι γυρίζουν την πλάτη. Φοβάστε μεγάλη αποχή στις εκλογές όπως πχ στη Γαλλία με 50%.

Διεθνώς έχουμε μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο μέσα από τις επάλληλες κρίσεις, τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και τη μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων. Αναδιαμορφώνονται ταυτότητες, ιδεολογίες και συνειδήσεις. Οι πολιτικές δυνάμεις θα αναμετρηθούν, αυτό αφορά προφανώς και πρωτίστως τις δυνάμεις της Αριστεράς και θα κριθούν, στην επάρκεια τους, στο να ανιχνεύσουν και να αντιστοιχηθούν με τα νέα επίδικα.

Η προοδευτική ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, σε αντίθεση με αυτήν της Δεξιάς που διεθνώς παρατηρούμε, εμπεριέχει την επαναφορά της πολιτικής, της δημοκρατίας των δημόσιων και κρατικών παρεμβάσεων και ενός “νέου διεθνισμού”.

Η μαζική λαϊκή συμμετοχή, στις εξελίξεις και τις εκλογές, είναι οργανικό στοιχείο μιας προοδευτικής εξέλιξης για την οποία εργαζόμαστε και θα κριθούμε ως ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στη νέα εποχή.

• Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μια έντονη συζήτηση για το 2015 και ειδικά το Ά εξάμηνο, αλλά και τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Γ. Βαρουφάκη και το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας. Πιστεύετε ότι αυτή η συζήτηση θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα;

Η αγωνιώδης προσπάθεια της ΝΔ, με την ανοιχτή στήριξη και συμπαιγνία ορισμένων Μέσων Ενημέρωσης, για παρελθοντολογία, αποτελεί προφανή ένδειξη αδυναμίας. Όλοι πλέον γνωρίζουν ποιοι οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και ποιες πολιτικές είναι υπαίτιες για τη σημερινή πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας, παρ’ ότι βρισκόμαστε εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Οι προγραμματικές μας προτάσεις και η διάθεση για ανοιχτό διάλογο και συνθέσεις στο πεδίο της προοδευτικής διακυβέρνησης, απευθύνονται στο σύνολο των αριστερών, οικολογικών, δημοκρατικών δυνάμεων, πέραν της Δεξιάς. Δεν είναι μια άγονη συζήτηση, καθώς επί τριετία δοκιμάζονται οι προτάσεις των κομμάτων, μέσα στο Κοινοβούλιο. Η προοπτική αυτής της ευρύτερης σύμπραξης, με προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, διαμορφώνει κλίμα, ώστε η κοινωνική πλειοψηφία που ήδη υπάρχει, να γίνει κοινωνικοπολιτικό ρεύμα για την εκλογική ήττα της ΝΔ.

• Οι δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ ποιοι μπορεί να είναι και υπό ποιες προϋποθέσεις; Πχ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξει στη βάση ενός πολιτικού πλαισίου αλλά με τρίτο πρόσωπο Πρωθυπουργό;

Δεν αφορά στο Κόμμα μας, όπως καταγράφεται στην πολιτική απόφαση του Συνεδρίου μας και σε σαφείς τοποθετήσεις του Προέδρου του Κόμματος, η σεναριολογία για κυβερνήσεις “Εθνικής Ενότητας”, ή “τεχνοκρατών”. Πόσο μάλλον δεν διαλεγόμαστε με την προφανή αμφιταλάντευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα για το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός.

Η εμπειρία της μακράς Μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα της πρόσφατης κρίσιμης δεκαετίας, συνηγορεί στο προφανές, ότι, ο Πρωθυπουργός ορίζεται από τη λαϊκή εντολή στις εκλογές. Ο νοών νοείτω.

• Η Κυβέρνηση στα ποιοτικά στοιχεία καταγράφει φθορά σημαντική. Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μεγάλη. Γιατί δεν πείθετε και πως αυτό θα αλλάξει στην πορεία προς τις εκλογές;

Είμαι αισιόδοξος ότι μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο που από καιρό διανύουμε και εν όψει μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, θα διαμορφωθεί, ή μάλλον θα ανακτηθεί κιόλας, ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Η πρόσφατη έκθεση του ΕΣΡ για την κάλυψη των Κομμάτων, μαρτυρά ευθέως τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης που επιχειρήθηκε μέσα στο περιοριστικό καθεστώς της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Οι όροι πλέον επικοινωνίας θα είναι εντελώς διαφορετικοί, ενόψει εκλογών.

Εκτιμώ ότι η κοινωνία αγωνιά και θέλει να μείνει όρθια, να ξεφύγει από το “άτυπο μνημόνιο” που ήδη βιώνει. Να έρθουν στην πρώτη γραμμή, οι τεράστιες δημιουργικές δυνάμεις, από τους χώρους των εργαζομένων, του πολιτισμού, της νεολαίας. Να βάλουν το δικό τους αποτύπωμα στην υπέρβαση της κρίσης.

Εμείς θα κριθούμε στο βαθμό που θα ανταποκριθούμε με ένα κρουστικό, σαφές και προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με ριζοσπαστικό, αλλά τεκμηριωμένο λόγο και σε ζητήματα, όπως αυτό της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού- προσφυγικού χωρίς επαναπροωθήσεις. Mε την συνεπή στάση για επαρκή άμυνα της χώρας, χωρίς ράλι εξοπλισμών. Με σύγχρονη αντίληψή για την αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων. Με συνέπεια των προγραμματικών μας προτάσεων για ένα νέο Αριστερό Ευρωπαϊσμό, μέσα στην έντονη αντιπαράθεση που εξελίσσεται στην Ε.Ε.