Βίντεο

Νίκος Βούτσης: Δεν έχετε ούτε ίχνος δικαιώματος να εγκαλείτε και να κουνάτε το δάχτυλο ότι κλείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το μάτι στη Χρυσή Αυγή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρησιμοποιεί τακτικές γκεμπελισμού επειδή θορυβήθηκε από τις δημοσκοπήσεις.
Ομιλία τ. προέδρου στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη
Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναφερθώ στη δημόσια συζήτηση, που αφορά στην τροπολογία που έρχεται σε σχέση με τον αποκλεισμό του φιλοναζιστικού μορφώματος από την εκλογική διαδικασία.
Δεν θα έλεγα αυτά που θα πω σήμερα, θα προτιμούσα να μιλήσω γι’ αυτό το ζήτημα, εντοπίζοντας στα θέματα παιδείας και στα ζητήματα παρέμβασης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μέσα στην κοινωνία για την απαξίωση αυτών των ιδεών και των απόψεων επί της ουσίας, έτσι ώστε να μην έχουν και εκλογικό ακροατήριο. Πραγματικά, αυτό θεωρώ ότι είναι το μείζον ζήτημα.
Δεν θα έλεγα, λοιπόν, αυτά που θα πω, εάν δεν συνέβαινε τις τελευταίες δυο-τρεις μέρες μέσα από τη νευρικότητα και την αμηχανία της η Κυβέρνηση να φθάσει στο σημείο, δια του Πρωθυπουργού, να πει για κλείσιμο ματιού σε όσες δυνάμεις, δηλαδή στις περισσότερες δυνάμεις της δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, για δικούς της λόγους η καθεμία δύναμη δεν υπερψηφίζει αυτές τις τροπολογίες της Κυβέρνησης. Δεν θα το έκανα καν, εάν μέναμε σε αυτό που έχουμε ζήσει αυτές τις μέρες, δηλαδή κάποια από τα κορυφαία στελέχη, λίγα από τα κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης στις τηλεοράσεις, με μια διάθεση η οποία προσομοιάζει με γκεμπελισμό -το λέω ευθύτατα-, δεν ψεύδονταν, δεν αποσιωπούσαν, δεν έκαναν κυριολεκτικά μια προπαγάνδα ανήθικη, η οποία σε τελευταία ανάλυση βοηθάει αυτό το πολιτικό μόρφωμα -εννοώ του κ. Κασιδιάρη- να επικοινωνεί με έναν κόσμο και να θεωρεί ότι κάνει ρωγμές μέσα στο δημοκρατικό τόξο.
Όταν όμως ο Πρωθυπουργός της χώρας χθες ανέλαβε την ευθύνη να πει για κλείσιμο ματιού προς τις δυνάμεις της δημοκρατικής Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφές ότι μερικά πράγματα πρέπει να ειπωθούν απ’ αυτό το Βήμα, ακριβώς επειδή είναι και η τελευταία συζήτηση στην παρούσα Περίοδο της Βουλής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μίλησα περί γκεμπελιστικών μεθόδων. Τώρα έχουν βγει και οι τραμπικές μέθοδοι κ.λπ. Τί λέει η Κυβέρνηση, τα οποία είναι ψέματα; Λέει ότι αυτή, η Νέα Δημοκρατία δηλαδή, βρήκε αίθουσα για να γίνει η δίκη που δεν γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Χρυσή Αυγή το σύστημα της απλής αναλογικής, ότι στις πλατείες ήταν πάνω και κάτω και συνεργάζονταν και ήταν πάνω η Χρυσή Αυγή και κάτω οι δυνάμεις των αγανακτισμένων και της δημοκρατικής Αντιπολίτευσης, ότι έχουμε πει εδώ περί ψήφων ευπρόσδεκτων και μη ευπρόσδεκτων στην ίδια φράση που είχα πει εγώ ο ίδιος, «ότι βεβαίως δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση τις ψήφους της Χρυσής Αυγής». Μάλιστα, ήταν για την απλή αναλογική η συζήτηση.
Επίσης, ελέχθη ότι ψήφιζαν τα νομοσχέδια στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι γνωστό ότι μόνο στο 4% των νομοσχεδίων επί τεσσεράμισι χρόνια είχε υπερψηφίσει η Χρυσή Αυγή. Είχε ψηφίσει και είχε καταψηφίσει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, ίσως όχι για τους ίδιους λόγους -δεν υπαινίσσομαι αυτό, αλλά σας λέω τα γεγονότα τώρα-, στο 36% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Για να έρθουμε λοιπόν τώρα στα πραγματικά δεδομένα, διότι αυτά που σας είπα προηγουμένως ακούγονται εδώ και δύο μέρες, ίσως να ακούγονται και τις δύο επόμενες και να σταματήσουν μόνο εν όψει της Μεγάλης Παρασκευής.
Ακούγονται σε διάφορα κανάλια, επαναλαμβάνω, από μερικά κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και δεν αναφέρομαι μόνο στον προπαγανδιστή του πλέον φιλοχιτλερικού βιβλίου που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, το «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Καταλαβαίνετε ποιον συνάδελφό σας εννοώ, κύριε Βορίδη. Αναφέρομαι, όμως, και σε άλλα κορυφαία στελέχη. Είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει να απαντηθούν σε αυτή τη συζήτηση ούτως ή αλλιώς και να κάνουμε συζήτηση για αυτά, διότι γράφεται η Ιστορία. Όχι τώρα, έχει γραφτεί τα προηγούμενα χρόνια.
Πρώτον, η Νέα Δημοκρατία είναι το μοναδικό κόμμα, πρέπει να ξέρετε, που δεν παρέστη και δεν μαρτύρησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σημειώστε το, να το τσεκάρετε.
Είχε οριστεί ο κ. Βασίλης Κικίλιας, νυν Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν ανευρέθη όταν επανειλημμένα το δικαστήριο τον κάλεσε για να καταθέσει. Και βεβαίως έχει παραμείνει το στίγμα της αναίτιας διάλυσης της τεράστιας συγκέντρωσης που έγινε με την απόφαση και την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Είχε εξελιχθεί εδώ ένας πολύ έντονος διάλογος με τον τότε Υπουργό Προστασίας τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Δεύτερον, να πω για την αίθουσα που έγινε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Δείτε δημοσιεύματα των ημερών. Στις 3/06/2016 -για αυτό σας λέω, θα λέω στοιχεία συνεχώς- δημοσιοποιήθηκε ότι με παρέμβαση την οποία κάναμε εδώ ως Προεδρείο της Βουλής και σε συνεννόηση με τον τότε Υπουργό κ. Παρασκευόπουλο και κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και με τη Μάγδα Φύσσα, που είχε έρθει εδώ, βρέθηκε λύση έτσι ώστε αντί να γίνονται συνεδριάσεις δύο την εβδομάδα ή μία την εβδομάδα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, βρέθηκε η λύση το να γίνεται στη μεγάλη αίθουσα και ξεκίνησαν οι διασκέψεις. Είναι ψέμα ότι δεν έβρισκε –λέει- για τέσσερα χρόνια αίθουσες ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πάμε παρακάτω, στις 18/09/2014. Δείτε όλα τα στοιχεία και τους διαλόγους που καταδεικνύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας τότε της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Μπαλτάκος έδινε γραμμή για ψήφο των Βουλευτών της Χρυσής Αυγής στα νομοσχέδια που διαφωνούσαν η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ και υπήρχαν δυσκολίες για να περάσουν αυτά τα νομοσχέδια. Είναι δημόσια κατατεθειμένα τα στοιχεία, οι διάλογοι τα ονόματα, τα πρόσωπα πολύ πέραν της γνωστής συζήτησης Μπαλτάκου-Κασιδιάρη. Εδώ μπροστά μας ερχόταν ο κ. Μπαλτάκος και ήταν γνωστό.
Γιατί το λέω αυτό; Ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά φιλο-φασιστική, φιλο-ναζί, συνεργαζόταν ευθέως και μάλιστα με τη Χρυσή Αυγή; Όχι. Αλλά να κάνουμε μια διάκριση. Όταν λέτε «εμείς τους πήγαμε στο δικαστήριο, εμείς τους βάλαμε μέσα», πρόκειται περί ιστορικής ανακρίβειας. Διότι ήμασταν εδώ. Δηλαδή στα δυόμισι πρώτα χρόνια και ενώ ερχόντουσαν εδώ και κατατατίθονταν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και οι δολοφονίες και του Λουκμάν και άλλων -ογδόντα είχαμε καταθέσει- οι απαντήσεις από πλευράς της κυβέρνησης και των διωκτικών τότε αρχών ήταν ότι περίπου δεν συμβαίνει τίποτα. Εμείς λέγαμε τότε για ογδόντα και μας έλεγαν για δύο. Ανατρέξτε στα Πρακτικά.
Και μόνο όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας και ταυτόχρονα κύριε Βορίδη -και τα ξέρετε γιατί τα συζητάγαμε από τότε- υπήρξε η μεγάλη πίεση στη Νέα Υόρκη που ήταν ο κ. Σαμαράς και επειδή εδώ αυτοί οι άθλιοι έκαναν σύληση και αμαύρωση των εβραϊκών νεκροταφείων στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα κλπ, όλα αυτά συνέπεσαν χρονικά, μόνο τότε η τότε κυβέρνηση μάζεψε τους τριάντα φακέλους –είναι δηλώσεις του κ. Δένδια τότε, ήμασταν εδώ μερικοί- με στοιχεία και με πράξεις των χρυσαυγιτών, με επίνευση μάλιστα και σπρώξιμο και καναλιών και εφημερίδων μερικών, που τώρα το έχουν ξεχάσει. Είχαν μαζευτεί αυτά τα στοιχεία, οι πράξεις. Ήταν τριάντα φάκελοι στα συρτάρια.
Και σεμνύνεται η Κυβέρνηση να λέει «εμείς είμαστε αυτοί που τα μαζέψαμε και τα κάναμε ενιαία δικογραφία». Μπράβο, συμφωνώ. Επί δυόμισι χρόνια όμως οι τριάντα φάκελοι πού ήταν; Γιατί δεν όδευαν προς τη δικαιοσύνη;
Θα τα πούμε όλα και πρέπει να γίνει μία ήρεμη μια ψύχραιμη συζήτηση –επαναλαμβάνω- μακριά από το ότι κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι μέρος ή σε μόνιμη συνεργασία για οτιδήποτε με τις δυνάμεις της Χρυσής Αυγής. Αλλά όχι να λέει ο Πρωθυπουργός για το ποιος κλείνει το μάτι. Όχι, διότι ήταν και αυτός εδώ.
Πάμε παρακάτω. Τον Νοέμβριο του 2013 ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Την είχαμε εισηγηθεί στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και την εισηγηθήκαμε και εδώ τότε και με τον Υπουργό της κυβέρνησης τον κ. Μιχελάκη. Ήταν κοινή πρόταση. Αφορούσε το να παύσει η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής.
Έρχομαι τώρα στο τι έγινε όσο ήταν η Χρυσή Αυγή εδώ. Το επαναλαμβάνω και δεν φοβάμαι να το λέω. Με ψήφους μερίδας του ελληνικού λαού μπήκε τρεις φορές η Χρυσή Αυγή εδώ. Και οι μαγκιές που λένε έξω ότι δεν τους βγάζετε, δεν τους διώχνατε, φταίτε που συνυπήρχαν μαζί σας -δεν το λέω ότι το λέγατε εσείς, το λένε διάφοροι- δεν στέκουν. Κάποιοι τους ψήφιζαν και κάποιοι παραλίγο να τους βάλουν και την τελευταία φορά εδώ μέσα. Λειτουργήσαμε στα πλαίσια και στα όρια του Κανονισμού με σύμπτωση απόψεων, τουλάχιστον όλων όσων ήταν στο Προεδρείο της Βουλής, των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για σωρεία περιπτώσεων.
Παραπέμψαμε τον Μπαρμπαρούση για εσχάτη προδοσία από εδώ μέσα και απεβλήθη όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Επίσης υπήρξε πλήθος αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας. Αποκλείστηκε από τα Προεδρεία όλων των επιτροπών η Χρυσή Αυγή, από διεθνείς χρηματοδοτήσεις, από χρηματοδοτήσεις. Δεν παραχωρείτο η Αίθουσα της Γερουσίας για καμία εκδήλωσή της.
Υπήρξε άρνηση Υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αποτρέψαμε δύο πρωτοφανείς επιθέσεις που έγιναν στη Βουλή στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων για να μπουν μέσα στη Βουλή, με βαρύτατα χτυπήματα και με πολλούς τραυματίες από τις αστυνομικές δυνάμεις. Δύο φορές είχαν γίνει αυτά.
Αποκλείστηκαν από τον Φάκελο της Κύπρου, απ’ όλες τις διακομματικές επιτροπές, από τα απόρρητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτά είχε κάνει η ελληνική Βουλή.
Γι’ αυτά πράγματι υπήρχε μια συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων και υπήρχε και αντιπαράθεση εδώ.
Και έρχεται τώρα ο κύριος Πρωθυπουργός και ενώ επί δυόμισι χρόνια δεν ασχολούνταν με τις δημοσκοπήσεις, -δεν σας έδιναν αυτό το κίνητρο ίσως και αφήνατε τον κ. Κασιδιάρη να κάνει ακτίφ τα λέμε εμείς, εσείς τα λέτε αλλιώς με εκατό πενήντα ανθρώπους διακαναλικές με τα στελέχη του μέσα από τη Βουλή- ξαφνικά επειδή οι δημοσκοπήσεις άλλαξαν λίγο, έρχεστε και εγκαλείτε τις υπόλοιπες δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου γιατί δεν συνηγορούν στις πρόχειρες, ανεδαφικές, αλυσιτελείς τροπολογίες τις οποίες φέρνετε τη μία μετά την άλλη.
Και επίσης δεν έβγαινε στο κανάλι της Βουλής η Χρυσή Αυγή.
Αυτά, κύριε Βορίδη, επαναλαμβάνω, έγιναν από κοινού. Ρωτήστε τους Αντιπροέδρους εκείνου του προεδρείου. Και θυμάμαι και ανθρώπους απ’ όλα τα κόμματα, βουλευτές από τον Πύρρο Δήμα μέχρι το Νίκο Δένδια και άλλους που και μέσα στη Βουλή σήκωσαν το ανάστημά τους. Δεν είναι υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν επί κυβερνήσεως και επί προεδρίας στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν έχετε λοιπόν όχι δικαίωμα, αλλά ίχνος δικαιώματος να εγκαλείτε και να κουνάτε το δάχτυλο ότι κλείνει κάποια πολιτική δύναμη το μάτι -αν είναι δυνατόν!- στη Χρυσή Αυγή.
Και αντίθετα επιτρέψτε μου -σε αυτό θα είμαι πολύ δηκτικός- σε ένα πολύ κρίσιμο διάστημα για τη χώρα, όταν κρινόταν η Συμφωνία των Πρεσπών είτε εκ των πραγμάτων –γιατί γίνεται καμιά φορά- είτε με υπόγειες συνεννοήσεις ενδεχομένως κάποιων μερίδων συνυπήρξατε σε όλα τα μεγάλα συλλαλητήρια τα οποία τελείωναν στις 16.30΄ το απόγευμα παίρνοντας το μικρόφωνο και ο Κασιδιάρης -τον έχω ακούσει με τα ίδια μου τα αυτιά- και ύστερα έκαναν επιθέσεις και είχαν διαλύσει και συγκεντρώσεις που ήταν κόσμος της Νέας Δημοκρατίας. Απλοί άνθρωποι, ειρηνικοί άνθρωποι και διαλύονταν.
Κυρίως όμως συνυπήρξατε σιωπούντες επί μήνες στις επιθέσεις που γινόντουσαν και με μολότοφ ακόμα στα σπίτια Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από στελέχη, από φίλους, από οπαδούς της Χρυσής Αυγής στην βόρεια Ελλάδα.
Δεν το καταδικάσατε ποτέ. Και υπήρχε τρομοκρατία την οποία για δικούς σας λόγους είχατε σε μεγάλο βαθμό αποσιωπήσει, για να μην πω ότι είχατε υποθάλψει. Δεν αναφέρομαι σε άλλες αθλιότητες από τις παμμακεδονικές οργανώσεις, όπου πολλά στελέχη σας είναι στις διοικήσεις, που μας έστειλαν εξώδικα για εσχάτη προδοσία.
Τα θυμάστε, κύριε Βορίδη, έτσι δεν είναι;
Αυτά τα καταθέτω και στα Πρακτικά της Βουλής. Μπορούμε σε κάθε ένα από αυτά να σας παραπέμψω στα Πρακτικά της Βουλής, στις ημερομηνίες, εάν θέλετε και όχι ο ιστορικός του μέλλοντος, να γίνονται πολιτικές συζητήσεις με σεβασμό στην πραγματικότητα, στα πραγματικά στοιχεία και οι σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ μας να μην δίνουν την εντύπωση είτε σε αυτό το μόρφωμα είτε στην κοινή γνώμη πώς σφάζονται οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου στα πόδια του οποιουδήποτε μορφώματος με επικεφαλής αχυρανθρώπους ή όχι.
Ευχαριστώ.