Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Δεν ασχολούμαστε με «σενάρια ήττας»

Συνέντευξη στην Political.gr και την Σοφία Στεφάνου

-Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξήγγειλε ουσιαστικά στη ΔΕΘ το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Πιστεύετε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε προεκλογική περίοδο; Με τι χρήματα θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ εξήγγειλε τον πυρήνα ενός απολύτως εναλλακτικού προγράμματος, σε σχέση με την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, σε προοδευτική κατεύθυνση. Ένα πρόγραμμα αναγκαίας επανεκκίνησης με όρους κοινωνίας για το σήμερα και για τη φάση που προσδοκούμε όλοι να υπάρξει μετά την πανδημία. Η απλή ανάγνωση των δύο προγραμμάτων αναδεικνύει με όρους πλειοψηφίας για την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, «τους δύο κόσμους», στους οποίους αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης. Οι προγραμματικές προτεραιότητες, που η υλοποίησή τους προϋποθέτει και την ανατροπή βασικών νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, αναφέρονται στους τομείς της διακυβέρνησης και του κράτους με επίκεντρο τη διαφάνεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη στήριξη του ΕΣΥ, της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους, την παιδεία και γενικότερα τη νεολαία, τη στήριξη του εισοδήματος και των εγγυήσεων για την εργασία, τα άμεσα αναγκαία μέτρα για την ακρίβεια και το χρέος, με κατάργηση του ισχύοντος πτωχευτικού και την ουσιαστική παρέμβαση για την ενέργεια και τις τιμές στην αγορά, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τέλος την κοινωνικά δίκαιη φορολογία και το νέο παραγωγικό μοντέλο στην οικονομία.

Είναι ένα πρόγραμμα απολύτως κοστολογημένο για το οποίο έχουν δοθεί όλα τα στοιχεία, σε διαδοχικές δημόσιες εξαγγελίες τους προηγούμενους μήνες. Φτάνει σε ύψος 5 δισ. για το 2022 και βαίνει προφανώς μειούμενο για τα επόμενα χρόνια, καθώς δεν θα υπάρχουν οι τομείς των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων.

Ένα πρόγραμμα για τους πολλούς με κοινωνικό πρόσημο που αναδεικνύει ως προτεραιότητες την αναδιανομή, την άρση των ανισοτήτων και βέβαια την ανθεκτικότητα και γι’ αυτό τίθεται ζήτημα επίσης για την αναγκαία αλλαγή των κονδυλίων και των πολιτικών του Συμφώνου Ανάκαμψης και Συνοχής.

-Θεωρείστε από τους θεωρητικούς της παράταξής σας. Ήταν δικιά σας πρόταση η εκλογή των Διοικήσεων της ΕΛ.ΑΣ., της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής;

Δεν ανήκω στους πολλούς και εξαιρετικούς θεωρητικούς της παράταξής μας, της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά συμβάλλω με μία ιδιαίτερη πολιτική και κοινοβουλευτική εμπειρία στη συλλογική επεξεργασία, την οποία έχουμε κάνει για το ζήτημα της διακυβέρνησης και της λειτουργίας του κράτους. Έχουμε εκπονήσει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα που εμπεριέχει και τις αιχμές, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με επίκεντρο την άρση μίας στείρας κομματικοποίησης από την εκάστοτε κυβέρνηση.
-Συμφωνείτε με την κατάργηση των μετακλητών υπαλλήλων και την μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συνεχόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Το ρωτώ, επειδή επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε πλήρως ο θεσμός των μετακλητών, αλλά κι επειδή προβεβλημένο στέλεχος της παράταξής σας έχει δηλώσει συνοπτικά ότι «την πρώτη φορά δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε το Δημόσιο, θα το κάνουμε τη δεύτερη», ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου παρέμειναν ως είχαν και στη Βουλή, επί της Προεδρίας σας.

Η ουσιαστική μείωση των μετακλητών υπαλλήλων σημαίνει εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και τους λειτουργούς της. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μία γενναία προσέγγιση και επίλυση στο ζήτημα που θέτετε των ΙΔΟΧ. Οι παραπάνω αλλαγές είναι πλέον εφικτές, ενώ δεν ήταν έτσι κατά τη διάρκεια της πολύχρονης κρίσης και των μνημονίων, γιατί ακριβώς υπάρχει η δυνατότητα για την αντικατάσταση με ένα προς ένα των οργανικών θέσεων και όχι με ένα προς πέντε, όπως ίσχυε. Επ’ αυτού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη από μόνη της επανάφερε το ένα προς πέντε και πολλαπλασίασε τους μετακλητούς, αυξάνοντας μάλιστα τις αμοιβές τους!

-Πως να εκλάβουμε το πράσινο φόντο πίσω από τον κ. Τσίπρα, το μήνυμα «Νέα αρχή», το οποίο θεωρεί το ΚΙΝ.ΑΛ. δικό του, αλλά και την αναφορά του ότι: «αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα»;

Ευτυχώς, για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα όλα τα χρώματα και βέβαια ο ήλιος, μπορούν να είναι κοινά σημεία αναφοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει κρίση ταυτότητας, ούτε ανάγκη για επικάλυψη και υποκατάσταση άλλων πολιτικών χώρων. Οι δικές μας παραδόσεις και οι ταυτοτικές αναφορές της Αριστεράς αποτυπώνονται σε όλο το φάσμα μίας διαδραστικής σύγχρονης επαφής με την κοινωνία με επίκεντρο τη νέα ελπίδα και προσδοκία για προοδευτική διακυβέρνηση.

-Πως ο πρώην Πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι στις επόμενες εκλογές, με απλή αναλογική, θα σχηματίσει προοδευτική Κυβέρνηση, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει γίνει κάποια συμφωνία από τώρα με άλλα κόμματα;

Το σύστημα της απλής αναλογικής ενθαρρύνει, αν δεν επιβάλλει κιόλας, προγραμματικές συγκλίσεις και συμμαχικές κυβερνήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης ομνύει στη μειοψηφική αυτοδυναμία και σε αλλεπάλληλες εκλογές. Η διαφορά είναι προφανής. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να τοποθετηθούν πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με σαφήνεια μίλησε για τη δυνατότητα κυβέρνησης περισσοτέρων κομμάτων, από την εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική για την υλοποίηση ενός προωθημένου προγράμματος προοδευτικής διακυβέρνησης. Η πρόταση αυτή πιστεύω ότι δίνει έμπνευση και συσπείρωση, που βοηθάει στο στόχο για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρώτο κόμμα στις εκλογές όποτε και αν γίνουν.

-Πότε αναμένεται να γίνει το Συνέδριο του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εφόσον το επιτρέψει η πορεία της πανδημίας, θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, αφού μάλιστα έχει προηγηθεί η πολύ σημαντική προγραμματική συνδιάσκεψη του Ιουνίου, που έδωσε το πλαίσιο και τους ορίζοντες στις σύγχρονες αναζητήσεις της Αριστεράς, με θέσεις για το εύρος των επίδικων ζητημάτων, που οι επάλληλες κρίσεις έχουν αναδείξει διεθνώς και στη χώρα μας.

-Η φθορά που εμφανίζει η Κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να μην σας αγγίζει, αφού δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ παραπάνω ποσοστά. Πως το σχολιάζετε; Αν δεν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις ερχόμενες εκλογές, θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Δεν ανήκουμε σε ένα συστημικό δικομματισμό και δεν πιστεύουμε στην αυτόματη εναλλαγή λόγω της μεγάλης και εντεινόμενης κυβερνητικής φθοράς. Ισχυροποιούμε τον προγραμματικό μας λόγο, την μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση και ενθαρρύνουμε τις κοινωνικές αντιστάσεις. Εκτιμώ ότι μέσα στη συγκυρία αναδιαμορφώνονται συσχετισμοί που είναι απολύτως ρεαλιστικό να λειτουργήσουν υπέρ «της πολιτικής αλλαγής» με ενίσχυση και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Δεν ασχολούμαστε με «σενάρια ήττας» που διακινούνται για να υπονομευθεί αυτή η προσπάθεια.

Πηγή: Political