Η δήλωση Μητσοτάκη, σε ύφος και σε ουσία, δεν ήταν μόνο αλαζονική και καθεστωτική αλλά και προδήλως ενοχική. Ευθέως υπονομεύει τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, ενώ παραπέμπει σε “σκοτεινές δυνάμεις” και στη διχαστική επίκληση του “εσωτερικού εχθρού”.
Πέραν των προφανών αποσιωπήσεων και της προσπάθειας να δοθεί νομικός μανδύας σε σαφώς παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες από την ΕΥΠ, υπηρεσία της οποίας ο ίδιος φρόντισε να έχει την απόλυτη ευθύνη σε θεσμικό επίπεδο και στην επιλογή προσώπων, ανακύπτει ευθέως το ερώτημα που βεβαίως δεν πρέπει να περιμένει για να απαντηθεί μετά τις 22 Αυγούστου: Ποια πολιτικά πρόσωπα ή και κόμματα ήταν ή ακόμη είναι σε καθεστώς δήθεν “νόμιμης παρακολούθησης”;
Είναι προφανές ότι το προσεκτικά επιλεγμένο αφήγημα περί “τυπικής νομιμότητας, αλλά πολιτικού σφάλματος”, έχει ως στόχο να καλύψει, προκαταβολικά, αντίστοιχες πρακτικές με αυτές που ακολουθήθηκαν για τον κύριο Ανδρουλάκη και τον κύριο Κουκάκη. Το ερώτημα είναι αμείλικτο και η απάντηση πρέπει να δοθεί άμεσα.
Νίκος Βούτσης