Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της Αριστεράς να πάρουν ευθεία και καθαρή θέση πάνω στα κεντρικά διλήμματα

Είναι απολύτως σαφές ότι η εμπιστοσύνη προς αυτή την κυβέρνηση για να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας και τα ζητήματα της οικονομίας και ακρίβειας μειώνεται κάθε μέρα όλο και πιο πολύ. Είναι αναγκαιότητα, κοινωνική και πολιτική να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό και να αναλάβει μια άλλη κυβέρνηση που θα είναι διατεθειμένη πραγματικά να κάνει μια ριζοσπαστική στροφή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δυο αυτών μείζονων θεμάτων.
Πλέον και με αφορμή την συζήτηση για τον προϋπολογισμό και με όσα προοιωνίζονται από την επέλαση της πανδημίας και το πιθανότατο επόμενο κύμα με την μετάλλαξη «Όμικρον» είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση δε θέλει και δε μπορεί να διαχειριστεί υπέρ του κοινωνικού συνόλου τόσο το ζήτημα της πανδημίας όσο και το ζήτημα της ακρίβειας. Πιθανότατα μέσα στο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντί της συγκυριακής ανόδου των τιμών και της ακρίβειας, όπως έλεγαν, θα έχουμε αυξήσεις από 25% έως 40% στα είδη πρώτης ανάγκης και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τους επίσημους δείκτες θα είναι από 15% έως 20% πιο ακριβό από πέρυσι.
Μπαίνουμε δηλαδή σε μια λαίλαπα ακρίβειας που ταυτόχρονα με την μη αντιμετώπιση της πανδημίας συνιστά μια κατάσταση για την κοινωνία απολύτως δυστοπική. Εδώ θα έλεγα ότι πρόκειται για ακραία πολιτική ανηθικότητα η οποία, μετά τα άθλια ψέματα για την πανδημία, αφορά και στον δεύτερο αυτό τομέα, της ακρίβειας, η επι μήνες επιμονή των αρμόδιων υπουργών ότι η ακρίβεια είναι δήθεν συγκυριακή, ότι οφείλεται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες και ότι αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού. Τα ίδια ακριβώς δηλαδή και με τα της πανδημίας, τη λήξη της οποίας έχουν κηρύξει τρεις, τέσσερις φορές. Η απάντηση σε αυτή την πολιτική ανηθικότητα και στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού της νέας Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη δε μπορεί να είναι τίποτα άλλο από το να παρέμβει ο λαϊκός παράγων. Σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και με την άμεση προσφυγή σε εκλογές.
Προφανώς οι παράγοντες είναι και εξωγενείς και στην πανδημία και στις τιμές στην ενέργεια αλλά ακόμα προφανέστερα υπάρχουν πολύ σημαντικές ευθύνες για την μη αντιμετώπιση από την ελληνική κυβέρνηση και των δυο αυτών δραματικών φαινομένων για την κοινωνία μας. Είχαν από μήνες προταθεί λύσεις και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και για τη διαμόρφωση των τιμών στην ενέργεια και μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις και μέτρα που έπρεπε να ληφθούν και βέβαια με την άμεση αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ έτσι ώστε να υπάρχει μικρότερη και όχι άνιση επιβάρυνση σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.
Τα ίδια και στην πανδημία. Είναι προφανές ότι εκτός όλων των άλλων εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών, δεν υπάρχει μια αποτελεσματική στρατηγική του αναγκαίου καθολικού εμβολιασμού με δεύτερη και τρίτη δόση. Όπως επίσης δεν υπάρχει και καμία ενέργεια στο να ανορθωθεί το σύστημα υγείας και να μην χάνουμε καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας από την αδυναμία πλέον του συστήματος να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Αρά είναι αναγκαία η ανατροπή αυτών των πολιτικών. Έτσι το νόημα της προσφυγής στις κάλπες νοηματοδοτείται επιτακτικά με όρους κοινωνίας.
Είναι σαφές ότι θα πρέπει όλες οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της Αριστεράς να πάρουν ευθεία και καθαρή θέση πάνω στα κεντρικά διλήμματα τα οποία έχουν τεθεί. Το σύστημα της απλής Αναλογικής που αποτυπώνει με ενάργεια και με αυθεντικότητα τη λαϊκή ψήφο, προσφέρεται για προγραμματικές συγκλίσεις, εν προκειμένω εμείς λέμε σε προοδευτική κατεύθυνση, για να διαμορφωθεί μια εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προφανώς μια κυβέρνηση με συμμετοχή και στήριξη περισσότερων κομμάτων. Αυτό το ζήτημα έχει τεθεί από την ίδια τη ζωή, όχι μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα που με πολύ μεγάλη σαφήνεια το εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. το Σάββατο, αυτό το ζήτημα έχει τεθεί με όρους πλέον κοινωνίας και ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού για τη χώρα. Δεν μπορούν οι άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να υπεκφεύγουν.
Ανάμεσα σε αυτές προφανώς είναι και το ΚΙΝΑΛ και ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο κ. Ανδρουλάκης που θα πρέπει με πολύ μεγάλη σαφήνεια να υποδείξουν τις δικές τους διαθέσεις σε σχέση με την κυβερνώσα παράταξη. Να το πω ευθέως, θέλουν ή δε θέλουν να πέσει αυτή η κυβέρνηση και θέλουν ή δε θέλουν να πέσει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Αυτό είναι σαφές, θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση. Ο κόσμος, η κοινωνία το απαιτεί. Είναι δικό τους βέβαια ζήτημα και να κριθούν αναλόγως για το timing, οι προγραμματικές προτεραιότητες που θα θέσουν.
Εμείς έχουμε αναπτύξει το πρόγραμμα μας δημόσια και την ανάγκη καθαρών λύσεων και ενός συνεργατικού περιβάλλοντος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να γίνει ρεαλιστική η εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σας σημειώνω ότι η εκλογική καταβαράθρωση στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ τότε και ύστερα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προέκυψε ακριβώς από τη συντηρητική μετατόπισή του και την κυβερνητική συνεργασία του με τη Δεξιά σε πρώτη φάση τότε. Δεν ήταν μια ιστορικά ουδέτερη στιγμή μέσα στην κρίση και δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που από τότε εξέφραζε τη λαϊκή προοδευτική πλειοψηφία που με κόλπα ή ψέματα υπονόμευσε την οντότητα του ΠΑΣΟΚ.
Λοιπόν θα πρέπει, σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία του αυτό το κόμμα, όπως και οι άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, να αναλογιστούν το ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε χαράξει μια πεντακάθαρη στρατηγική που ανταποκρίνεται και στο αίτημα ενός όλο και μεγαλύτερου και αυξανόμενου λαϊκού αιτήματος για να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της Δεξιάς και άρα να ωριμάσει σε πυκνό πολιτικό χρόνο η εναλλακτική προοδευτική κυβερνητική λύση.
Δε βρίσκω κανένα λόγο να μας τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις, θα θυμάστε ότι και μετά την αντίστοιχη διαδικασία που είχε γίνει στο ΠΑΣΟΚ προ πενταετίας, οι δημοσκοπήσεις έδιναν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝΑΛ και ύστερα ήρθαν οι εκλογές και ισορρόπησε πιο κάτω. Άρα η τεχνική κάποιων δημοσιολογούντων που για οτιδήποτε συμβαίνει το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ενίσχυση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δε δημιουργεί κατά τη γνώμη μου νέο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Θυμάστε ότι είχαν ποντάρει στην εκλογή του κ. Λοβέρδου για το ΚΙΝΑΛ, πάντοτε μιλώντας για το ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα προσπαθούν να ανυψώσουν και να αγιογραφήσουν επιτρέψτε μου την έκφραση, σήμερα την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το πρόσωπο του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. Αυτοί κάνουν το δικό τους λογαριασμό πάντοτε στη βάση της στρατηγικής να μην επανέλθει η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη στη διακυβέρνηση του τόπου. Τα λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα αυτά, τα καταγράφουμε. Είναι σαφές ότι με όρους κοινωνίας, πολύ μικρή σημασία και επίδραση έχουν, όταν τεθούν -και έχουν ήδη τεθεί πλέον- τα κομβικά ερωτήματα για το προς τα πού θα πάει η χώρα, για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων και το μέλλον της νέας γενιάς.

Πηγή: Στο Κόκκινο