Συνεντεύξεις

Νίκος Βούτσης: Η Κυβέρνηση προτιμάει μια κοινωνία όμηρο του φόβου και μία «κοινωνία στον καναπέ»

Συνέντευξη στα Παραπολιτικα 90.1fm και τον Dimitris Takis

• Η Κυβέρνηση ενόψει των μεγάλων κοινωνικών αντιστάσεων και αντιδράσεων, οι οποίες είναι πιθανό ενδεχόμενο και πολύ εύλογο να προκύψουν στο προσεχές διάστημα, προτιμάει μια κοινωνία όμηρο του φόβου και μία «κοινωνία στον καναπέ». Πρόκειται για μία κυβερνητική ιδεοληψία που θέλει να χτυπήσει τις αυθόρμητες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις και βρίσκεται απέναντι στην μεγάλη υπευθυνότητα που έχουν επιδείξει διαχρονικά οι οργανωτές είτε των πολύ μεγάλων διαδηλώσεων είτε των μικρότερων. Είναι αποτέλεσμα της ιδεοληπτικής εμμονής για να υπάρξει στην ατζέντα της ΝΔ μία πολιτική που θα ικανοποιεί και την ακροδεξιά. Είναι μία πολιτική κίνηση, η οποία δεν προσβλέπει στην ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών. Οι κοινωνικές ανάγκες σήμερα είναι να μην μπουν λουκέτα και να προχωρήσουν προγράμματα για την εργασία. Αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι πολιτική κίνηση με κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά. Όλοι μας είμαστε πολύ προβληματισμένοι, μέσα σε μία πολύ μεγάλη αβεβαιότητα με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα να είναι τρομακτικά. Στην οικονομία, στον τουρισμό, στον επισιτισμό, σε όλους τους τομείς. Είναι λοιπόν πραγματικά πολιτική πρόκληση σε αυτήν τη φάση να έρχεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
• Η ρητορική του κ. Χρυσοχοΐδη είναι ανιστόρητη και αμετροεπής. Ο κ. Χρυσοχοΐδης υπήρξε 7 χρόνια σε διαστήματα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γι’ αυτό θα πρέπει να κοιτάει αυτοκριτικά όταν συζητάμε είτε για την έρευνα της ΕΥΠ είτε για τις διαδηλώσεις. Φαίνεται όμως ότι δεν του αρέσει αυτή η αυτοκριτική ματιά αλλά του αρέσει η πολεμική ρητορική απέναντι στην Αριστερά.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκλογικά ήταν εδώ και χρόνια η καρδιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης ως κόμμα της Αριστεράς. Ως τέτοιο κόμμα της Αριστεράς ευελπιστούμε να βρεθεί στην καρδιά και των νέων εξελίξεων και κυρίως να γειωθεί ακόμα περισσότερο κοινωνικά. Να αναπτύξουμε όλοι μαζί τον ορίζοντά μας, την ενόρασή μας για τα νέα επίδικα, τα καινούρια διακυβεύματα σε όλον τον κόσμο. Ο κόσμος άλλαξε. Ο κόσμος αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οφείλουμε εμείς να καταστούμε ικανοί και δυνατοί να αναθεμελιώσουμε την Αριστερά μέσα σε αυτόν τον νέο κόσμο. Αυτό είναι το ζητούμενο. Διότι όταν πέφτουν αγάλματα με μία προοδευτική, ιστορική αναθεώρηση για την αποικιοκρατία ή όταν οι ανισότητες αυξάνονται τρομακτικά ή βρισκόμαστε μπροστά στην 5η τεχνολογική επανάσταση και την κλιματική κρίση, αλίμονο εάν η Αριστερά μείνει προσκολλημένη και μόνο σε μία στενή ταξική θεώρηση των πραγμάτων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονες ανισότητες έχουν στο επίκεντρο και μία βαθιά ταξική μεροληψία υπέρ των νεοφιλελεύθερων.
• Είναι σαφές πως πάντα η εξουσία και η διακυβέρνηση ως δομές διαμορφώνουν ένα κλίμα μέσα στο οποίο μπορούν να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία είναι προβληματικά γι’ αυτό και στον ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε κάνει μια αναλυτική αποτίμηση όλης της πορείας μας όλα αυτά τα χρόνια την οποία συζητάμε και μπροστά στο συνέδριο. Επί της ουσίας κληρονομήσαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο οδήγησε στην χρεοκοπία και ήταν αδιαφανές με πολλά στοιχεία διαπλοκής. Αυτό πιστεύω δεν άγγιξε ή άγγιξε ελάχιστα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια διαφορετική περίοδος με διαφορετικό αποτύπωμα της αριστερής διακυβέρνησης. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να θέτει εν αμφιβόλω όλο το επιτελείο των οικονομικών υπουργών, των υπουργών που είχαν σχέση με την ανάπτυξη, όλων μας οι οποίοι είχαμε πολύ μεγάλες ευθύνες ακόμα και για τις οικονομικές διευθετήσεις τις χώρας με τα μνημόνια. Δεν έχει υπάρξει κανείς που να πει ότι ο ένας φάκελος μπήκε κάτω από τον άλλο ή υπήρξε ένα στίγμα διαπλοκής. Αυτό είναι το μεγάλο κάδρο. Προφανώς από εκεί και πέρα υπάρχουν επισημάνσεις και επιμέρους ζητήματα τα οποία με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία παίρνουμε τα μέτρα και τις αποστάσεις μας. Υπάρχουν αυτοκριτικές δημόσιες τοποθετήσεις, αυτό δεν γινόταν ποτέ και από κανένα κόμμα που κυβέρνησε.
• Υπό αυτήν την έννοια το πλεονέκτημα το οποίο αναφέρεται στην Αριστερά ως μια εντύπωση διαχρονικά διαμορφωμένη κατά την γνώμη μου παραμένει. Και παραμένει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Από εκεί και πέρα ζητήματα δημοκρατίας προφανώς ανακύπτουν και υπάρχουν, δεν είναι μόνο τα θέματα παραδείγματος χάριν στη δικογραφία που εξελίσσεται για το μεγάλο απόστημα στο χώρο της αστυνομίας, διαχρονικά, και που υπάρχουν προφανείς ευθύνες για πολλούς. Αυτό ήταν πολύ επώδυνο και το ξεκινήσαμε επί των ημερών μας. Η δικαιοσύνη πρέπει ανεπηρέαστη και όχι με κραυγές εναντίον εισαγγελικών λειτουργών να κάνει αυτό που ξέρει.
• Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής, υπόψιν μου είχε τεθεί μόνο ένα στοιχείο το οποίο αφορούσε στην Βουλή. Ένα και μόνο στοιχείο διότι προφανώς δεν είχα καμία αρμοδιότητα. Ήταν για ένα διαγωνισμό σε σχέση με το κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής όπου ευτυχώς ετέθη υπόψιν μας μια πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους που ήθελαν να μπουν στην Βουλή, προφανώς για την νομιμοποίηση του χρήματος τους. Αυτό το αποτρέψαμε τελείως και ο διαγωνισμός εξελίχθηκε άριστα. Δεν είχα καμία αρμοδιότητα ως πρόεδρος της Βουλής να τεθεί υπόψιν μου, το ξαναλέω, όπως έχει κυκλοφορήσει, είτε το σύνολο της δικογραφίας της υπόθεσης είτε αυτό το ενημερωτικό σημείωμα. Σε καμία περίπτωση, είναι προφανές ότι δεν θα νομιμοποιούμουν να έχω αυτά το στοιχεία σε γνώση μου. Ήμουν Πρόεδρος της Βουλής και δεν νοείται κάτι διαφορετικό. Επαναλαμβάνω έγιναν όλα τα δέοντα ώστε να μην επιτραπεί η είσοδος στη Βουλή ανθρώπων που ήταν πάρα πολύ προβληματικοί ως προς τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα. Η ενημέρωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεση ως προς αυτό το ζήτημα, όπως και πάντα είχαμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

 

Πηγή: Παραπολιτικά 90.1fm