Δεν είναι η πρώτη και προφανώς δεν θα είναι ούτε η τελευταία που η κυβέρνηση ανοίγει το προσφιλές, στην ίδια, θέμα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, πάντα επί το αυστηρότερον. Στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η εφαρμογή του ποινικού λαϊκισμού στην πράξη πέρασε από τα χέρια του Κώστα Τσιάρα, ο οποίος πίστευε ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα έλυνε το πρόβλημα της αυξημένης εγκληματικότητας.
Αυτό το ρόλο τον παίζει πλέον ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αφού “ίδρωσε τη φανέλα” σε προσβλητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον απερχόμενο πρόεδρό του σχόλια στο twitter, κέρδισε, επαξίως, μία θέση στο κυβερνητικό σχήμα.
Περί του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών
Ο κ. Φλωρίδης άρχισε την υπουργική του θητεία με μία αλήστου μνήμης γκάφα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή. Ο άλλοτε “εκσυγχρονιστής” τόνισε ότι σκοπεύει να καταργήσει το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών κατηγορώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το έχει νομοθετήσει. Το δεύτερο ήταν ένα ξεκάθαρο ψέμα, όπως ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε προ ημερών, πάλι από το βήμα της Βουλής. Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση τον άδειασε μία φορά την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων (“εκφράζει προσωπικές θέσεις που δεν έχουν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο” ήταν η επίσημη γραμμή) και δεν αποκλείεται να το κάνει και δεύτερη αν ο κ. Φλωρίδης επιμείνει. Τυπικά, το θέμα δεν έχει κλείσει αφού ο υπουργός το άφησε ανοιχτό. Μένει να δούμε αν η στάση του είναι ειλικρινής ή απλώς έχει ως στόχο να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο πριν την οριστική κωλοτούμπα. Τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ όμως (που προέβλεπε την κατάργηση της ασυλίας) την απέρριψε με χαρακτηριστική άνεση.
Φυλακή με πλημμέλημα
Κατά τα άλλα ο κ. Φλωρίδης δεν πρωτοτυπεί, κάθε άλλο θα έλεγε κανείς. Βαδίζει στον ήδη καθορισμένο από την υπουργία Τσιάρα δρόμο επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες του συντηρητικού κοινού μετά τις αδιανόητες καταστροφές που σάρωσαν τη χώρα αυτό το καλοκαίρι (πυρκαγιές και πλημμύρες). Επειδή, λοιπόν, αξιόπιστο αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχέδιο δεν διαθέτει (ούτε σοβαρό προγραμματισμό για την ανανέωση και της αύξηση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής προστασίας), η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι των πιστών ψηφοφόρων της μέσα από την αύξηση των ποινών.
Το μενού έχει φυλακίσεις ακόμη για πλημμελήματα (γιατί, ως γνωστόν, η ελληνική δεξιά, όπως παντού η δεξιά στον κόσμο δεν μπορεί να πειστεί με τίποτα ότι η αύξηση της εγκληματικότητας δεν αποτρέπεται με την αύξηση των ποινών). Οπως είχε γράψει το dikastiko.gr, «στο άρθρο 100 ΠΚ σχεδιάζεται προσθήκη σύμφωνα με την οποία αν το δικαστήριο κρίνει ότι η μετατροπή της ποινής σε χρηματική ή σε παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν θα είναι επαρκής για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων» και ότι για τον σκοπό αυτόν είναι «απολύτως αναγκαία η έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής, μπορεί να διατάξει την πραγματική εκτέλεση του μέρους αυτού, η διάρκεια του οποίου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δέκα (10) ημερών ούτε ανώτερη των τριών (3) μηνών, και την αναστολή εκτέλεσης του υπολοίπου».
Παράδειγμα: Δεν καθάρισες το χωράφι σου; Μπορεί να πας φυλακή. Δεν λέει τίποτα στον κατά τα άλλα εκσυγχρονιστή Φλωρίδη το χρηματικό πρόστιμο ή επιβολή παροχής κοινωφελούς εργασίας. Μόνο με τη φυλάκιση επιτυγχάνεται σωφρονισμός! Ο δε εμπρησμός εξ’ αμελείας (φανερή η σύνδεση του μέτρου με τις πρόσφατες πυρκαγιές που κατέκαψαν τη χώρα) μπορεί να φέρει φυλάκιση ακόμη και τριών ετών.
Παράλληλα, θα υπάρξει διάταξη σύμφωνα με την οποία «τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως». Μάλλον περιττή καθώς και η προηγούμενη σχετική διάταξη προέβλεπε ότι για την κακουργηματική απιστία η δίωξη παραμένει αυτεπάγγελτη, ανεξάρτητα από το αν υπήρχε ή όχι έγκληση νομικού προσώπου του ελληνικού Δημοσίου. Προβλέπονται, τέλος, περιορισμοί στις αναστολές των ποινών και καταπολέμηση του φαινομένου της συνεχούς αναβολής δικών μέσω κυρώσεων σε δικηγόρους που προκαλούν τις αναβολές (αν και σ’ αυτό ο κ. Φλωρίδης θέλησε να βάλει νερό στο κρασί του).
Μαζική απεργία πείνας στις φυλακές του Δομοκού
Πριν καν οι νέες αλλαγές του ποινικού κώδικα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή, οι κρατούμενοι των φυλακών του Δομοκού προχώρησαν (από την περασμένη Δευτέρα) σε απεργία πείνας με εννιά βασικά αιτήματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες και να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.
Μερικά από τα αιτήματα
Να εφαρμοστεί και στις φυλακές Δομοκού το όριο των 19 ετών αντί των 25, για την υφ’ όρον απόλυση στους παλιούς πολυισοβίτες, όπως ισχύει σε όλες τις φυλακές της χώρας.
Να καταργηθεί το άρθρο 105Β παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα του 2019, που ορίζει όριο τα 25 έτη για τους καινούργιους πολυισοβίτες.
Να μην έχει αναδρομική ισχύ ο Σωφρονιστικός Κώδικας για τις άδειες και να ισχύσουν τα παλιά όρια.
Να αρθούν τα εμπόδια για μεταγωγή στις αγροτικές και την ΚΑΥΦ και να επανέλθουν τα όρια που ίσχυαν, χωρίς εξαιρέσεις.
Να μην καθυστερούν τα δικαστικά συμβούλια της Λαμίας τις διαδικασίες για την υφ’ όρων απόλυση.
Να μην αυξηθεί το συνολικό όριο επιβολής κατά συγχώνευση ποινών από τα 20 στα 25 έτη.
Νίκος Γιαννόπουλος