Συνεντεύξεις

Νίκος Φίλης: Στην κάλπη πάμε με την ελπίδα μπροστά και με αυτοπεποίθηση

Για το κεντρικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην κάλπη μίλησε ο υποψήφιος στην Α` Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης στο Κόκκινο. «Εμείς ανοίγουμε – με βάση τα θετικά, με βάση τα επιτεύγματα της αριστερής διακυβέρνησης – ένα θέμα ανάπτυξης όχι απλώς μεγέθυνσης, αλλά ανάπτυξης με ποιοτικά στοιχεία. Ανάπτυξη με 500.000 νέες θέσεις εργασίας, με ισχυρό κοινωνικό κράτος με τις προσλήψεις, τους διορισμούς το ένα προς ένα και όχι το ένα προς πέντε που είναι διάλυση του κοινωνικού κράτους Ανάπτυξη με οικολογική προστασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι έχει σημασία η επιλογή του πολίτη να είναι «Όχι πίσω, μπροστά! Μπροστά με ελπίδα και αυτοπεποίθηση». Για τις μεγάλες συνεισφορές της αριστερής διακυβέρνησης που τις επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φίλης τόνισε ότι « βγήκαμε από τους σκληρούς καταναγκασμούς των μνημονίων, επιλύσαμε το Μακεδονικό και με τη συνέντευξή του χθες ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά άνοιξε την επόμενη μέρα και για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή ήταν «ένα ανάγλυφο παράδειγμα του τι κυριαρχεί σήμερα στον χώρο των μίντια» και μίλησε για το ανεπίτρεπτο ύφος των δημοσιογράφων, και το πως μιλούσαν στον πρωθυπουργό που εκπροσωπεί το 1/3 του ελληνικού λαού. Αναφερόμενος στο ύφος της Σίας Κοσιώνη είπε ότι ήταν «ανεπιτήδευτα προκλητικό», ενώ για το ύφος του Αλέξη Παπαχελά είπε ότι «ήταν χαμηλών τόνων αλλά εξίσου κατά τη γνώμη μου επιθετικό» και ότι «προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν λίγο πριν τις εκλογές όλα τα ζητήματα που θεωρούν ότι είναι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτά που κατασκευάστηκαν ή που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τετραετίας».

«Εγώ χάρηκα τον Τσίπρα ιδίως το τελευταίο ημίωρο όταν ουσιαστικά επέβαλε στη συζήτηση το Μακεδονικό. Ήταν μια ανάδειξη ενός θέματος από την πλευρά της Αριστεράς χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος» εξήγησε ο κ. Φίλης. Σημείωσε πως ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων άνοιξε τα αναγκαία μέτωπα προς τις συνιστώσες της ΝΔ, ενώ για τον Καραμανλή που συμπλέει με τον Μητσοτάκη είπε ότι «είναι και αυτό μια επιβεβαίωση της υποκρισίας της νεοεθνικοφροσύνης».

Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία σε ένα πράγμα δεν κρύβεται ότι θα πουλήσει πολύ «νόμο και τάξη», δηλαδή αυταρχισμό της μίας ή άλλης μορφής. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα θέματα που θα φέρει στη Βουλή είναι το θέμα του ασύλου, ένα, και δεύτερο το θέμα της αλλοίωσης της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα».

Υπογράμμισε επίσης πως «η Νέα Δημοκρατία δεν κρύβεται ότι στο γενικότερο θέμα της ασφάλειας του πολίτη, γιατί ασφάλεια είναι η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική θέση του πολίτη και η αστυνόμευση βεβαίως, αλλά στα γενικότερα ζητήματα που συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε πλαίσιο ασφάλειας του πολίτη δεν θα δώσει τίποτα, θα πάρει. Άρα σε αντίβαρο αυτών που θα κάνει θα προχωρήσει σε μια συμβολική ή και ουσιαστική ενίσχυση του αυταρχισμού. Δήθεν της ασφάλειας από την πλευρά της αστυνόμευσης».

Ο κ. Φίλης μίλησε και για τον κρυφό πόθο των αντιπάλων ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει σε μικρά ποσοστά «αλλά αυτό δεν τους βγαίνει παρά τα λάθη» και σημείωσε ότι «δεν είναι εύκολο να μας λυγίσουν».

Για την αναγκαία συζήτηση της επόμενης μέρας στο κόμμα ο κ. Φίλης τόνισε ότι: «Η αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές μ’ ένα σοβαρό ποσοστό, μπορεί και νίκη, μας δημιουργεί την υποχρέωση να «επανασυστηθούμε» στην κοινωνία, διότι τα μνημόνια, τα οποία τα εφαρμόσαμε με κοινωνική ευαισθησία, αλλά μνημόνια εφαρμόσαμε, δηλαδή μια πολιτική που δεν είναι δικιά μας, δημιούργησαν αλλοιώσεις στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή εκλαμβάνεται από την κοινωνία. Γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε σήμερα ξανά ως ριζοσπαστική αριστερά, όχι με εκθέσεις ιδεών, αλλά με συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους».

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ