Macro

Νέα Δημοκρατία: Μεταξύ υπευθυνότητας και εθνικισμού

Τριγμοί και στην ελλάσονα αντιπολίτευση λόγω Νοβάρτις και Συμβουλίου Ασφαλείας

Η συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική επιτροπή που πρότεινε η ΝΔ, καθώς και η ίδια δεν πίστευε στη βασιμότητά της —πήρε μόνο τη δική της ψήφο, της Χρυσής Αυγής και του κ. Ευ. Βενιζέλου—, παραμερίστηκε, και τα πυρά της εναντίον της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των δύο αξιωματικών, που κρατούνται πάντα στην Ανδριανούπολη. Η οξύτητα που χρησιμοποίησε και το περιεχόμενο της πολεμικής που άσκησε, πέραν κάθε υπευθυνότητας και αίσθησης κινδύνου, αποκαλύπτει ότι η ΝΔ όλο και περισσότερο εγκλωβίζεται σε μια πολιτική σύγκρουσης με την κυβέρνηση που έχει έντονες ακροδεξιές προσμίξεις.

Μετριοπαθής και υπεύθυνη στάση

Ειδικά στο θέμα των δύο αξιωματικών, ως την Πέμπτη, η ΝΔ κρατούσε μετριοπαθή στάση, την οποία μάλιστα εμφάνιζε επικοινωνιακά ως υπεύθυνη από την πλευρά της, «διότι το θέμα είναι εθνικό». Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη Ρόδο, επεσήμανε πως «στις δύσκολες σημερινές γεωπολιτικές συγκυρίες απαιτείται να παίρνουμε μαθήματα από την Ιστορία μας και χρειάζεται και σήμερα να θυμηθούμε τρεις σημαντικές αρετές του ελληνικού έθνους. Ψυχραιμία για να μην παρασυρθούμε σε μια αδικαιολόγητη και αχρείαστη κλιμάκωση. Αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και στις δυνατότητές μας να οικοδομούμε πάντα προς όφελός μας διεθνείς συμμαχίες. Και, το σημαντικότερο, ενότητα».

Αλλαγή γραμμής

Παρόλα αυτά, στη Βουλή την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης πέρασε κάθε όριο. Με επιλογή του αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στα εθνικά θέματα με αιχμή την υπόθεση των δύο αξιωματικών, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επιπολαιότητα. «Οι χειρισμοί σας στα εθνικά θέματα είναι ανεύθυνοι και επιπόλαιοι και στοχεύουν σε μικροκομματικούς τακτικισμούς», κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα. Επανέφερε, δε, το ζήτημα της δήθεν υπόσχεσης του έλληνα πρωθυπουργού προς τον κ. Ερντογάν για επιστροφή των οκτώ τούρκων αξιωματικών, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν το υποσχέθηκε. Εν τέλει, δε, επιπόλαια εγκάλεσε τον Α. Τσίπρα, γιατί λέει ότι είναι ζήτημα τουρκικού δικαιικού συστήματος, την ώρα που το σύνολο της διεθνούς κοινότητας το αμφισβητεί.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης πιεζόμενος από τα ακροδεξιά του, όπως και στο μακεδονικό, διολίσθησε στον εθνικισμό και στις ακροδεξιές κορώνες. Ο πρωθυπουργός το σημείωσε αμέσως αυτό. «Είχα την εντύπωση ότι θα αφήνατε τα εθνικά θέματα απ’ έξω το τελευταίο διάστημα», είπε, προσθέτοντας: «δεν αντέξατε στον πειρασμό και ήρθατε εδώ για να κατηγορήσετε την κυβέρνηση». «Στα εθνικά θέματα δεν χωρά ανευθυνότητα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τριγμοί στο Κίνημα Αλλαγής

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αναδείξει ένα «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα, που μπορεί, ενδεχομένως, να μας μπλέξει σε περιπέτειες». Δήλωσε ανοιχτός στα κρίσιμα αυτά θέματα να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ενώ είπε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Το θέμα αυτό επανήλθε την Παρασκευή, αλλά προκάλεσε τριγμούς στο Κίνημα Αλλαγής. Το ραντεβού που ορίστηκε για αύριο μεταξύ πρωθυπουργού και του προέδρου του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκη, για να συζητήσουν το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας προκάλεσε την αντίδραση της κ. Γεννηματά, η οποία σχολίασε ότι είναι «άλλο τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα». Στην παρατήρησή της ότι «αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!» ήταν λογικό ο κ. Θεοδωράκης να αναγνωρίσει τον εαυτό του και να απαντήσει: «οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν» και με σαφή υπαινιγμό για την κ. Γεννηματά πρόσθεσε: «το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν».

Ηγέτης, κατώτερος των περιστάσεων

Ο σχολιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης, ύστερα απ’ αυτές τις ευκαιριακές και καθόλου υπεύθυνες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, ήταν πολύ εύκολος. «Η ΝΔ», σχολίαζε άτυπη ενημέρωσή της, «από τη μία απορρίπτει οικοδόμηση διαύλου με τον Ερντογάν, καταγγέλλοντας ως διπλωματικό λάθος την επίσκεψή του στην Αθήνα, διότι είναι επιθετικός, και από την άλλη ασκεί κριτική, γιατί ο δίαυλος αυτός δεν ενεργοποιήθηκε αμέσως με τη λογική ότι είναι παντοδύναμος στην Τουρκία, ο μόνος με τον οποίο αξίζει να υπάρχει διάλογος και ο μόνος που θα μπορούσε να λύσει το θέμα». Σημείωνε επίσης «ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Κουμουτσάκος αναγνωρίζει δημόσια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την Τουρκία ισχυρές χώρες, με μεγάλη οικονομική επιρροή στη γείτονα (πολύμηνες, σύνθετες διαπραγματεύσεις για επίλυση ζητημάτων), η ΝΔ απαιτεί λαϊκιστικά να λυθούν όλα με ένα τηλεφώνημα που έπρεπε να γίνει άμεσα».

Οι απότομες αλλαγές στην πολιτική της ΝΔ δια στόματος του προέδρου της, ως αποτέλεσμα και εσωκομματικών πιέσεων ή επικαθορισμών, πέραν της βλάβης που προκαλούν στο πολιτικό σύστημα που το πιέζουν προς τα ακροδεξιά, αποκαλύπτουν ένα ακόμη πρόβλημα που έχει αυτό το κόμμα. Εμπεδώνεται, πια, και σε επίπεδο κοινωνίας ότι η συντηρητική παράταξη, η ΝΔ, έχει έναν ηγέτη, ο οποίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα δύσκολα και σύνθετα καθήκοντα αυτής της περιόδου.

Αυτό φάνηκε καθαρά και στην αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη στη Βουλή. Η ευρέως διαδεδομένη αίσθηση ότι είναι ευάλωτος σε πιέσεις εντός του κόμματός του, ότι δεν αντέχει στην υποστήριξη μιας δικής του άποψης για ένα θέμα ως το τέλος, θα του στερεί αξιοπιστία το επόμενο ως τις εκλογές διάστημα, δηλαδή την πιο κρίσιμη περίοδο για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή