Συνεντεύξεις

Νατάσσα Τσουκαλά: Η καταστολή ως επικοινωνιακό τρικ κάλυψης της οικονομικής ανασφάλειας του λαού

«Όταν προτάσσεται η εσωτερική ασφάλεια, είναι για να κρύψει την αδυναμία της κυβέρνησης να καλύψει την πραγματική ανασφάλεια του λαού και αυτή είναι η οικονομική ανασφάλεια». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Paris Sud, Νατάσσα Τσουκαλά μίλησε στις «Ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα καυτηριάζοντας και την αδράνεια ΕΣΗΕΑ και ΕΣΡ στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ που τροφοδοτεί το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Είναι πολλές οι εκφάνσεις καταστολής και ανάγονται στο ευρύτερο δόγμα «Νόμος και Τάξη». Κάθε κυβέρνηση οφείλει να νομιμοποιήσει την εκλογή της στον λαό, στους ψηφοφόρους της. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να ενεργήσει ελεύθερα ούτε στην οικονομία, ούτε στην εξωτερική πολιτική ή σε άλλους τομείς, οπότε το μόνο που μπορεί να κάνει αυτόνομα είναι το «Νόμος και Τάξη». Κάτι, που στην πραγματικότητα είναι ουτοπία, γιατί δε μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρως νόμος και τάξη, όπως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρως η ελευθερία.Όλο αυτό το αφήγημα απευθύνεται στο αίσθημα ανασφάλειας που τροφοδοτείται κυρίως από τα ΜΜΕ. Οι μελέτες δείχνουν ότι το αίσθημα ανασφάλειας είναι μεγαλύτερο στις πιο ασφαλείς περιοχές και εντείνεται όταν αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας. Όλα γίνονται με επικοινωνιακούς όρους με αποτέλεσμα να έχουμε καταστολή, όχι όμως νόμο και τάξη.
Για παράδειγμα στα Εξάρχεια, η Δίωξη Ναρκωτικών ήταν και παραμένει αδρανής και το εμπόριο ναρκωτικών συνεχίζεται, όπως και η μικροεγκληματικότητα. Βλέπουμε παντού ΜΑΤ, όμως τα ΜΑΤ αν δουν λίγο πιο κάτω μια κλοπή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τη θέση τους για να πιάσουν τον δράστη. Παραμένουν στα σημεία που τους έχουν υποδειχθεί για ώρες χωρίς να κάνουν τίποτα. Η εικόνα που δίνουν στους πολίτες είναι αρνητική. Μια αργόσχολη Αστυνομία, που δεν έχει τίποτα να κάνει. Οι πολίτες τους πληρώνουμε για να κάθονται;Αν, πάλι, κάποιοι έστειλαν εκεί τα ΜΑΤ πιστεύοντας ότι θα «τσιμπούσαν» οι… απέναντι, οπότε θα γίνονταν συγκρούσεις και θα δικαιωνόταν το δόγμα Νόμος και Τάξη, τότε σίγουρα υποτίμησαν τους… απέναντι, οι οποίοι δεν αντέδρασαν παβλοφικά. Εκτός αν ο στόχος είναι η κανονικοποίηση της μη κανονικότητας.
Όταν προτάσσεται η εσωτερική ασφάλεια, είναι για να κρύψει την αδυναμία της κυβέρνησης να καλύψει την πραγματική ανασφάλεια του λαού και αυτή είναι η οικονομική ανασφάλεια. Αλλά μας βομβαρδίζουν διαρκώς για τον κίνδυνο των Εξαρχείων. Ούτε και οι ίδιοι δεν πιστεύουν σ’ αυτά που λένε. Ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν εθίγη η εικόνα του στα μάτια του γιατί δεν άντεξε μια σάτιρα, δήλωσε ότι θα παρανομήσει και θα πάει με τον 15χρονο γιο του στο Joker. Γελοιοποιήθηκε ο ίδιος τελικά.
Πού είναι όμως το πραγματικό πρόγραμμα Νόμος και Τάξη; Πού είναι το πρόγραμμα πάταξης της διαφθοράς; Της διακίνησης ναρκωτικών; Έχω πολύ καλή εικόνα για τις ικανότητες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά δεν έχω πειστεί ότι Δίωξη Ναρκωτικών θέλει πραγματικά να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Αν ήθελε, θα τα είχε καταφέρει.

Καταδικάζω την προπαγάνδα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Λέγαμε ότι στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι δεν υπήρχε αντικειμενική ενημέρωση. Σήμερα, στην Ελλάδα, με έναν διαφορετικό τρόπο, πάλι δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση, είναι χειρότερα. Οι απλοί άνθρωποι ανοίγουν την τηλεόραση το βράδυ και βομβαρδίζονται με παραπληροφόρηση. Δυστυχώς υπνούται η ΕΣΗΕΑ, υπνούται και το ΕΣΡ.