Macro

Νάσος Ηλιόπουλος: Θέλουμε μια πόλη χωρίς πίσω αυλές και αόρατα σημεία

Πέντε αφετηρίες για μια “Αθήνα από την αρχή” ανέπτυξε ο Νάσος Ηλιόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου The Hub Athens παρουσία πολιτών, εκπροσώπων κινημάτων, ιστορικών μελών της «Ανοιχτής Πόλης», του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, πλήθους υπουργών (Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Αχτσιόγλου, Βίτσας, Γαβρόγλου, Φλαμπουράρης, Φωτίου, Πετρόπουλος).

«Η Αθήνα δεν είναι μια χαμένη υπόθεση» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος αναπτύσσοντας το όραμά του για την πρωτεύουσα μετά την κρίση, για μια Αθήνα, που μπορεί να γίνει το ευρωπαϊκό υπόδειγμα πόλης του 21ου αιώνα. “Είμαστε εδώ για να δημιουργούμε μια πόλη χωρίς πίσω αυλές και αόρατα σημεία” υπογράμμισε. “Ο επόμενος δήμαρχος να είναι κάποιος που μεγάλωσε και έζησε την πόλη ως την πόλη του και όχι ως ιδιοκτησία του” είπε για να τονίσει: “Αυτή είναι μια τομή σε μια αριστοκρατική αντίληψη της πολιτικής που περιορίζει την Αθήνα στο ιστορικό της κέντρο και αντιμετωπίζει τις γειτονιές της ως συμπληρωματικές ‘επαρχίες’”.

Όπως στο ΣΕΠΕ

Τα “συσσωρευμένα προβλήματα” της πρωτεύουσας μπορούν να ξεπεραστούν με την προϋπόθεση ότι “θα σκεφτούμε διαφορετικά και θα πράξουμε αποτελεσματικά, δημιουργικά, ριζοσπαστικά” είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε την εμπειρία του ως επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ): “Σήμερα ξέρουμε ότι πολλά μπορούν να γίνουν: η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων συνιστούν έμπρακτα βήματα αλλαγής” σημείωσε και δεσμεύτηκε πως αυτή την εμπειρία θα μεταφέρει και στη μάχη της διεκδίκησης του Δήμου Αθηναίων.

Πλούσιος δήμος, φτωχή πόλη

“Είναι εφικτό να παρεμβαίνουμε στα καθημερινά προβλήματα ώστε να δημιουργούμε όρους για τη μεταβολή της μεγάλης εικόνας” υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος, γιατί, όπως εξήγησε: “Η πόλη είναι φτωχή, αλλά ο Δήμος Αθηναίων είναι πλούσιος”. Ξεκινώντας από τις παρεμβάσεις στην καθημερινότητα, ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε έμφαση στην καθαριότητα, που αποτελεί “όρο αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους της πόλης”. Δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, ο Ν. Ηλιόπουλος επικαλέστηκε την περίπτωση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, όπου με απόφαση αυτής της κυβέρνησης καταργήθηκε η εργολαβία, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. “Μήπως αυτό που μας λείπει στην καθαριότητα είναι άλλος ένας εργολάβος;” διερωτήθηκε, επικρίνοντας τη θέση του Κ. Μπακογιάννη υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Ανακύκλωση τώρα

Ο Ν. Ηλιόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της υπηρεσίας καθαριότητας και της στήριξης των εργαζομένων, αλλά “αυτό δεν επαρκεί” είπε, θέτοντας ως προτεραιότητα της αύξηση της ανακύκλωσης. “Η Αθήνα δεν έδωσε ποτέ τη μάχη για την ανακύκλωση” είπε, κατηγορώντας για αδράνεια τον απερχόμενο δήμαρχο Γ. Καμίνη, αφού σήμερα το 92% των σύμμεικτων απορριμμάτων οδεύει προς ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής και μόλις το 5% οδεύει προς ανακύκλωση. Παράλληλα, ανέδειξε την αναγκαιότητα για την εφαρμογή τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων με χωροθέτηση μικρών και μεγάλων πράσινων σημείων. “Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί, γιατί αφορά όλους τους ανθρώπους της πόλης” τόνισε.

Πεζοί και ποδηλάτες

Αναφερόμενος στη βιώσιμη κινητικότητα μέσα στην πόλη, ο Ν. Ηλιόπουλος προέταξε την ανάγκη για καλύτερες συγκοινωνικές συνδέσεις, περισσότερο χώρο για τους πεζούς και κίνητρα για χρήση ήπιων μέσων κυκλοφορίας και ποδηλάτων. “Να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε μια πόλη που δεν θα παράγει αποκλεισμούς στη μετακίνηση ούτε για ένα νέο ζευγάρι, ούτε για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας, ούτε για τα Άτομα με Αναπηρία” υπογράμμισε.

Δικαίωμα στην κατοικία

Αναφερόμενος στην άσκησης κοινωνικής πολιτικής από τον δήμο, ο Ν. Ηλιόπουλος σημείωσε πως δεν την αντιλαμβάνεται “αμυντικά”, “ως ένα δίχτυ προστασίας για τους αποκλεισμένους”, αλλά ως μια “ενεργητική παρέμβαση για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων”. Στάθηκε ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην κατοικία, που απειλείται από την ανεξέλεγκτη επέκταση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης. “Γιατί άργησαν τόσο πολύ οι συνυποψήφιοί μου να τοποθετηθούν; Δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά ερωτήματα της πόλης” είπε. Για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στον δήμο, ο Ν. Ηλιόπουλος πρότεινε τα περίπου 400 ακίνητα του δήμου που παραμένουν αναξιοποίητα να αποδοθούν στην κοινωνία “προς όφελος των γειτονιών και των ανθρώπων αυτής της πόλης”. Εξήγησε πως αυτό είναι εφικτό, καθώς ήδη το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί προγράμματα αξιοποίησης ανεκμετάλλευτων ακινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Πράσινο και δημόσιος χώρος

Παράλληλα, ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του πρασίνου, υπενθυμίζοντας ότι η αναλογία δένδρων ανά κάτοικο είναι πολύ χαμηλή. Επέκρινε τον Γ. Καμίνη για την αδιαφορία του και τη μηδενική εκταμίευση ποσού προς αυτή την κατεύθυνση και για το ότι έχει αφήσει στην εγκατάλειψη τον Λόφο του Στρέφη και τον Εθνικό Κήπο. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου σε Ελαιώνα και Γουδή. “Μαζί με το πράσινο πρέπει να κερδίσουμε συνολικά το στοίχημα για τον δημόσιο χώρο” σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, για να προσθέσει: “Στη μάχη για τον δημόσιο χώρο κάθε εκατοστό μετράει”. “Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου προϋποθέτει σύγκρουση με συνήθειες και συμφέροντα” τόνισε, δεσμευόμενος: “Εμείς αυτή τη μάχη την έχουμε δώσει και θα τη δώσουμε και ως δημοτική αρχή”.

Ασφαλείς γειτονιές χωρίς νεοναζί

“Μια πόλη χωρίς ασφάλεια είναι μια πόλη φοβισμένη” υπογράμμισε, τονίζοντας ότι “υποχρέωση του δήμου είναι να σπάει το αίσθημα της εγκατάλειψης να μην αφήνει αόρατα σημεία”. Στηλίτευσε μάλιστα την αδράνεια Καμίνη, ενώ, υπογραμμίζοντας ότι η αναζωογόνηση των γειτονιών επιτυγχάνεται με πολιτιστικές δράσεις και κίνητρα για την εμπορική δραστηριότητα, επισήμανε πως ο ρόλος της δημοτικής αστυνομίας δεν μπορεί επ’ ουδενί να είναι κατασταλτικός. “Οι γειτονίες μας είναι πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής”. “Η ρητορική του μίσους παράγει φόβο” σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι “χωρίς τον φόβο και το δηλητήριό του δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης”.

Δημοκρατία και δικαιώματα

Θέτοντας το ζήτημα της δημοκρατίας, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε: “Ο δήμος έχει ανάγκη τη φωνή των πολιτών!”. “Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να έχει πρωτεύοντα ρόλο στην καμπάνια της ψήφου των μεταναστών, τη θεμελίωση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ίδρυση του αποτεφρωτηρίου” πρότεινε ο Ν. Ηλιόπουλος. “Θέλουμε μια πόλη για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μια πόλη που δεν θα διαχωρίζει με βάση το φύλο, τη φυλή, την καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό” τόνισε, προτάσσοντας την ανάγκη για “περισσότερη αξιοπρέπεια, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανθρωπιά!”. “Δεν λέω ότι είναι εύκολο, λέω ότι αξίζει να το προσπαθήσουμε, αξίζει να σκεφτούμε και να δημιουργήσουμε την Αθήνα από την αρχή!” κατέληξε.

Πηγή: Η Αυγή