Συνεντεύξεις

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο Πτωχευτικός ισοπεδώνει τα πάντα και θα βρεθούμε μπροστά σε εικόνες Ισπανίας

«Για πρώτη φορά στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, προκύπτει η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου. Δηλαδή ένας ιδιώτης, ένας εργαζόμενος, ένας έμπορος θα πτωχεύει κανονικά, όπως πτωχεύει μία επιχείρηση. Τι σημαίνει αυτό; Θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, μαζί και η πρώτη κατοικία. Και όχι μόνο θα ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας, αλλά και για τα επόμενα τρία χρόνια θα είσαι σε μία διαδικασία στην οποία θα συνεχίζεις να χρωστάς ακόμα κι αν έχεις χάσει τα πάντα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ThePressProject. Παραδέχθηκε επίσης, σχετικά με τις ρυθμίσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ιδιώνυμο ότι «το πλαίσιο το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε σε πάρα πολλά κομμάτια να διορθωθεί και αυτές τις αδυναμίες έχετε δίκιο θα τις βρούμε μπροστά μας».

«Η μόνη, εντός πολλών εισαγωγικών, πρόνοια που υποτίθεται ότι υπάρχει, είναι για τους λεγόμενους ευάλωτους, δηλαδή αυτούς που έχουνε ετήσιο εισόδημα 7.000 ή οικογενειακό έως 10.500, όπου τι λέει ο νόμος; Ότι ενώ θα χάνεις το σπίτι σου, αυτό είναι ξεκάθαρο, δηλαδή το σπίτι πια δεν σου ανήκει, θα είσαι απλά σαν ενοικιαστής και για τα επόμενα 12 χρόνια θα πληρώνεις ενοίκιο.  Αν χάσεις τρία ενοίκια σε πετάνε έξω, μετά από 12 χρόνια, εδώ υποτίθεται ότι είναι και η δεύτερη ευκαιρία, σου δίνεται η δυνατότητα ν’ αγοράσεις πίσω το σπίτι, αλλά στην τότε εμπορική του αξία. Δηλαδή όσα λεφτά έχεις δώσει αυτά τα 12 χρόνια δεν προσμετρώνται πουθενά» εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος, που αναφέρθηκε και στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει το νέο Πτωχευτικό Νόμο. «Αυτή την στιγμή που συζητάμε στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν αναστολές αυτών των διαδικασιών» πρόσθεσε επίσης.

«Συζητάμε τον Πτωχευτικό την στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει μέσα σε ένα τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εισοδήματα 3,9 δις τη στιγμή που η ύφεση στη χώρα κινδυνεύει να φτάσει στο 10%, τη στιγμή που η ανεργία θα ξεπεράσει το 20%. Άρα συζητάμε σε ένα πλαίσιο που αντικειμενικά δεν μιλάμε, δεν αναφερόμαστε σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά αναφερόμαστε σε μια σειρά από αντικειμενικές συνθήκες που οδηγούν ανθρώπους να μην μπορούνε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες» ανέφερε συγκεκριμένα και συνέχισε λέγοντας ότι «νομίζω ότι ένα από τα τρομακτικά στοιχεία που βγήκαν αυτή την περίοδο είναι ότι πλέον το 12% των εργαζομένων της χώρας εργάζονται με μισθό έως 200 ευρώ. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να μη λάβεις υπόψιν σου όταν συζητάς για νέο πτωχευτικό. Δηλαδή αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα οι αγρότες που ισοπεδώθηκε η παραγωγή τους, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως στρατηγικοί κακοπληρωτές και να χάσουν χωράφι, σπίτι, δηλαδή να χάσουν οποιαδήποτε δυνατότητα να συντηρήσουν την οικογένειά τους και τον εαυτό τους».

Σχετικά με την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, τους στόχους και αν εκ των υστέρων κρίνεται πετυχημένη, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «έχετε δίκιο ότι υπάρχει μια κριτική ότι όταν κάνεις πρόταση δυσπιστίας είτε σε Υπουργό είτε στην Κυβέρνηση για άλλους έξι μήνες δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το χαρτί. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο υπάρχουν και γνώμες κορυφαίων Συνταγματολόγων που λένε ότι είναι διαφορετική πρόταση δυσπιστίας απέναντι σε Υπουργό, σε συγκεκριμένο Υπουργό απ’ ό,τι σε Κυβέρνηση, αλλά δεν μπαίνω σ’ αυτήν την κουβέντα. Έστω ότι  για τους επόμενους έξι μήνες δεν μπορεί να γίνει πρόταση δυσπιστίας. Αυτό το οποίο αντιμετωπίζαμε είναι ότι την Πέμπτη που μας πέρασε γινόταν μία προσπάθεια εντελώς, εγώ θα πω στα σβηστά ,στα κρυφά , χωρίς να γίνει κανένας πραγματικός διάλογος, να ψηφιστεί αυτός ο Πτωχευτικός Κώδικας. Ένας κώδικας που εμείς θεωρούμε ότι είναι απ’ τα βασικά νομοσχέδια που την επόμενη μέρα θα αλλάξουνε το πώς κατανοούμε και το πώς ζούμε σ’ αυτήν την κοινωνία και σ’ αυτήν την χώρα. Άρα το κορυφαίο θεσμικό, κοινοβουλευτικό εργαλείο που είχαμε εκείνη την στιγμή έστω και για να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να συζητήσει λίγο πιο ουσιαστικά το θέμα και να φωτίσουμε αυτό το δεδομένο στην ελληνική κοινωνία, ήταν να κάνουμε την πρόταση δυσπιστίας προς τον Υπουργό Οικονομικών.»

Συνέχισε με έντονη κριτική στην στάση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που επέλεξαν να μην προβάλουν καθόλου το ζήτημα του νέου Πτωχευτικού: «Δεν περιμέναμε ότι θα πάρει την προβολή που θα έπρεπε να πάρει από τα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι δεδομένο πλέον ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που με μια σειρά από λαμπρές εξαιρέσεις, τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αλλού και παραμείνανε αλλού ακόμα και αυτό το τριήμερο. Αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι έγινε αυτή η συζήτηση στη Βουλή, ότι αναγκάστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ρθει να τοποθετηθεί και ολοκληρώνεται πλέον αυτή η διαδικασία, γιατί αφού χθες το βράδυ καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας, επιστρέψαμε στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία, που είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου, νομίζω ότι σίγουρα ένα κέρδος που υπήρξε είναι ότι περισσότερος κόσμος ενημερώθηκε και έμαθε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και έγινε και λίγο πιο καθαρή η ολοκληρωτική απομόνωση της Νέας Δημοκρατίας ότι μέσα στη Βουλή κανένας άλλος βουλευτής, καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν στήριξε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία».

Σχετικά με το πλαίσιο προστασίας, αλλά και τα λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, ο Νάσος Ηλιόπουλος στάθηκε στο ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε περίπτωση υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας. Όταν έληξε ο νόμος Σταθάκη – Κατσέλη, αντικαταστάθηκε από έναν συγκεκριμένο νόμο. Χαρακτηριστικά μπορώ να σας πω ότι, αν κάποιος έμπαινε και πήγαινε στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, που είναι δημόσιος κρατικός φορέας, διαβάζω ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2020 οι πολίτες μπορούσαν να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση και κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο του 2019. Γ Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, που νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να τους κατηγορήσει ότι δε γνωρίζουνε καλά το νομοθετικό πλαίσιο ή διότι έχουνε κάποιο άγχος να υπερασπιστούνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το οποίο είπε, είναι ότι καταργείται κάθε πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι σε διατάξεις όπως το ιδιώνυμο, η δίωξη δηλαδή όσων προσπαθούν να εμποδίσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η κριτική είναι δίκαιη: «Μπορώ να δεχτώ πάρα πολλές κριτικές ότι το πλαίσιο το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν το καλύτερο πλαίσιο. Το πλαίσιο το οποίο υπήρχε το προηγούμενο διάστημα θα μπορούσε σε πάρα πολλά κομμάτια να διορθωθεί και αυτές τις αδυναμίες έχετε δίκιο θα τις βρούμε μπροστά μας, αλλά πρέπει να ‘ναι ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε διόρθωση αυτών των αδυναμιών. Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα πλαίσιο που ισοπεδώνει τα πάντα και θα βρεθούμε μπροστά σε εικόνες Ισπανίας».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο πρώτος νόμος που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ο Πτωχευτικός» και την αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντικατάστασή του, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε ότι «δεν μπορώ να σας πω τώρα ακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτής της ρύθμισης, αλλά είναι σίγουρο ότι θα σταματήσει αυτή η διαδικασία που θα λέει ότι  τα φυσικά πρόσωπα πτωχεύουν  με τον ίδιο τρόπο που πτωχεύει μία επιχείρηση, κάτι το οποίο οδηγεί στη συνολική ρευστοποίηση της περιουσίας του ανθρώπου και τον βάζει, επιμένω, για τα επόμενα 3 χρόνια σε μία διαδικασία οικονομικής φυλακής. Και σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Πηγή: The Press Project