Macro

Ν.Ε. Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η κανονικοποίηση του θανάτου δεν θα περάσει

«Από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια» λέει ο σοφός λαός
Στην περίπτωσή μας δεν ξέρουμε ποιος παριστάνει τι; Γνωρίζουμε όμως πως μόνο τυχαίες δεν ήταν οι δηλώσεις του γνωστού υποστηρικτή της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» Μπάμπη Παπαδημητρίου, που δήλωνε προ εβδομάδος πως «κάποιος μπαίνει στη ΜΕΘ όταν έχει χάσει κάθε ελπίδα. Σαν να τον παραδίδει (σ.σ. ο γιατρός) στον Θεό και, πριν τον παραδώσει, τον βάζει στη ΜΕΘ» αποκαλώντας τους διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ «ψευδοπρόβλημα».
Το ίδιο κρεσέντο συνέχισε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όταν σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους 150 διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ απάντησε ««Έχουμε ενδείξεις ότι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς αυτούς σε σχέση με εκείνους που είναι σε ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη».
Η απάντηση αυτή επιβεβαιώνει πως οι κατά καιρούς «άστοχες» δηλώσεις βουλευτών όπως ο κ. Παπαδημητρίου, μόνο ατόπημα δεν αποτελούν, αλλά εκπορεύονται από το βαθύ κυνισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, για να αποκτήσετε μια στοιχειώδη εικόνα θα σας παραθέσουμε τα εξής:
Οι Μονάδες Εντατική Θεραπείας στελεχώνονται από υψηλά εξειδικευμένο ή εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ιατροί στις ΜΕΘ είναι κάτοχοι συγκεκριμένων τίτλων ιατρικής ειδικότητας. Η εξειδίκευση κρατάει 2 χρόνια επιπλέον και συνοδεύεται από εξετάσεις. Αντίστοιχα υψηλών δεξιοτήτων είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν είναι ένας αναπνευστήρας, είναι κι ένα μόνιτορ, κεντρικές γραμμές, αέρια αίματος, φυσικοθεραπευτές και πάνω από όλα, το ήδη υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο βρίσκεται εκεί σε πολύ μικρότερες αναλογίες ασθενών – προσωπικού.
Παίρνοντας παραδείγματα από την πραγματική ζωή, ενδεικτικά αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια της εφημερίας σε μια ΜΕΘ υπάρχει ιατρός ανά 5-6 ασθενείς και νοσηλευτής/τρια ανά 3-4. Στους κανονικούς “ορόφους” υπάρχουν με το ζόρι 2-3 ιατροί και 1-2 νοσηλευτές για περίπου 40 θαλάμους.. χωρίς τα ράντζα.
Οι δηλώσεις αυτές, όχι μόνο προσβάλλουν το προσωπικό των ΜΕΘ, την εκπαίδευσή του και τον χαμένο ιδρώτα που χύνεται σε κάθε βάρδια μέσα από τις ειδικές στολές, είναι γροθιά στο στομάχι των αγωνιούντων συγγενών που περιμένουν απέξω. Κανονικοποιούν τη μειωμένη φροντίδα που προκύπτει στο σύνολο των ασθενών από τον όγκο των απαιτήσεων και νομιμοποιούν τις επιθετικές συμπεριφορές και την υποτίμηση προς το αγωνιζόμενο για τη ζωή ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Δυστυχώς, δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτούς που με νύχια και δόντια κρατάνε έξω από τη μάχη τον ιδιωτικό τομέα της υγείας ή που για την αντιμετώπιση του κύματος νεκρών που αγγίζει τους 100 κάθε μέρα, έδωσαν «δώρο» δυο Χριστουγεννιάτικα self test.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τέτοια λογική και δηλώνουμε πως η κανονικοποίηση του θανάτου δεν θα περάσει.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αθήνα 01/12/2021