Macro

Μπάμπης Μιχάλης: Ταχύτατα αυξάνεται παγκοσμίως ο πλούτος των family offices

Οι εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας ετοιμάζονται να μεταβιβάσουν… αφορολόγητα περίπου 9,5 τρισ. δολάρια στους κληρονόμους μέχρι το 2030.
 
Θηριώδη ανάπτυξη σημειώνουν οι εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας ή αλλιώς family offices, που εστιάζουν κατά κύριο λόγο τη δραστηριότητά τους στο αβγάτισμα του πλούτου πολύ πλούσιων οικογενειών της υφηλίου και στη μεταβίβασή του από γενιά σε γενιά.
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deloitte, ο συνολικός οικογενειακός πλούτος που διαχειρίζονται σήμερα αυτές οι εταιρείες ειδικού σκοπού, ανέρχεται παγκοσμίως στα 5,5 τρισ. δολάρια, ποσό κατά 76% υψηλότερο σε σχέση με τα 3,3 τρισ. δολάρια που αυτές είχαν υπό την ευθύνη τους πριν από μία πενταετία.
 
Σε σχετική έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο γνωστός κολοσσός παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, προβλέπει μάλιστα ότι ώς το 2030 ο συνολικός πλουτος που τα family offices θα έχουν υπό τη διαχείρισή τους θα έχει εκτοξευθεί ακόμη 73%, στα 9,5 τρισ. δολάρια.
 
Η ραγδαία άνοδος είναι απόρροια της όλο και πιο άνισης κατανομής του πλούτου στον πλανήτη, ειδικά στη Βόρεια Αμερική και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στην τελευταία αναμένεται διπλασιασμός του υπό διαχείριση πλούτου των family offices στα 2 τρισ. δολάρια ώς το 2030, ενώ στη Βόρεια Αμερική αύξηση κατά 71% αντίστοιχα, στα 4 τρισ. δολάρια από τα 2,4 τρισ. δολάρια.
 
Στην υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 8.000 family offices, περίπου 2.000 περισσότερα απ’ ό,τι το 2019. Η Deloitte προβλέπει ότι έως το 2030 ο αριθμός τους θα έχει φτάσει τα 10.700, καταγράφοντας στο σύνολο της δεκαετίας άνοδο 75%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης (+40%) αναμένεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου ο αριθμός των family offices εκτιμάται ότι θα φτάσει ώς το 2030 τα 3.200. Ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης στη Βόρεια Αμερική προβλέπεται 32%, στις 4.190 εταιρείες.
 
Η έκθεση διαπιστώνει ακόμη ότι το 90% των family offices παρέχουν υπηρεσίες στην πρώτη (41%), τη δεύτερη (30%) και την τρίτη γενιά (19%) πλούσιων οικογενειών καθώς και ότι το 68% αυτών έχει δημιουργηθεί μετά το 2000.
 
Ενα άλλο εύρημα της έκθεσης είναι ότι τρία στα δέκα family offices εξυπηρετούν σήμερα οικογενειακές περιουσίες που έχουν περάσει στη δεύτερη γενιά. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι κάτοχοι πλούτου χάνουν τις περιουσίες τους είτε επειδή η έκρηξη του νέου πλούτου επισκιάζει εκείνη του παλιού πλούτου.
 
Στο πλαίσιο της βασικής τους λειτουργίας, της διαχείρισης δηλαδή της περιουσίας μια πλούσιας οικογένειας, τα family offices απασχολουν εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση επενδύσεων, φόρων, φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, καταπιστευμάτων και νομικών θεμάτων. Επενδύουν τα χρήματα της οικογένειας, διαχειρίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της και εκταμιεύουν πληρωμές στα μέλη της οικογένειας. Μπορούν επίσης να έχουν μια σειρά από άλλα καθήκοντα, όπως η διαχείριση του οικιακού προσωπικού, η οργάνωση ταξιδιών, η διαχείριση ακινήτων, οι καθημερινές λογιστικές δραστηριότητες και οι δραστηριότητες μισθοδοσίας, η διαχείριση νομικών υποθέσεων, οι υπηρεσίες διαχείρισης οικογένειας, η οικογενειακή διακυβέρνηση, η οικονομική εκπαίδευση και η εκπαίδευση των επενδυτών, ο συντονισμός της φιλανθρωπίας και των ιδιωτικών ιδρυμάτων και ο προγραμματισμός διαδοχής.
 
Ενα οικογενειακό γραφείο μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως για να λειτουργήσει, οπότε η καθαρή περιουσία της οικογένειας συνήθως υπερβαίνει τα 50-100 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία. H δημιουργία του πρώτου family office ανάγεται στο 1834 και συγκεκριμένα από την εταιρεία DuPont, η οποία μετά τον θάνατο του ιδρυτή της αναδιοργανώθηκε ως μια μορφή εταιρείας ειδικού σκοπού όπου τρεις από τους γιους του θανόντος μοιράζονταν τα καθήκοντα διαχείρισης του μπαρουτόμυλου του πατέρα τους. Η οικογένεια Ροκφέλερ πρωτοστάτησε επίσης στην ίδρυση family office στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα family offices άρχισαν να κερδίζουν μεγάλη δημοτικότητα μετά τη δεκαετία του 1980 και ειδικά μετά το 2005, όταν το τεράστιο άνοιγμα της ψαλίδας και η εκτόξευση του πλούτου των υπερπλουσίων πυροδότησαν την ανάγκη για τις υπηρεσίες τους.
 
Μπάμπης Μιχάλης