Macro

Μπάμπης Μιχάλης: Εδώ ο κόσμος καίγεται και η Shell… θησαυρίζει

Ενώ μεγάλο μέρος του πλανήτη καιγόταν και αυτή την εβδομάδα από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις θερμοκρασίες-ρεκόρ, η Shell προκαλούσε ξανά την οργή.
 
Εχοντας εγκαταλείψει νωρίτερα φέτος τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε αυτή τη δεκαετία, ο πετρελαϊκός κολοσσός διεμήνυσε ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τις επενδύσεις του στα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, δρώντας με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των μετόχων του. Σχετική ανάλυση της Global Witness, που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Πέμπτη, εκτίμησε ότι οι επενδύσεις της Αγγλοολλανδικής εταιρείας σε έργα εξόρυξης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αυξηθούν φέτος κατά 10% σε σχέση με το 2022, στα 14,5 δισ. δολάρια. Αντίθετα, η Shell αναμένεται να δαπανήσει πολύ λιγότερα σε αυτό που η ίδια ορίζει ως «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακές λύσεις».
 
«Τα ορυκτά καύσιμα είναι η νούμερο ένα αιτία της κλιματικής κατάρρευσης, αυτή που τροφοδοτεί ακραίους καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και ξηρασία», αντέτεινε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερο στέλεχος της Global Witness. «Κάθε σπίτι που καίγεται ολοσχερώς, κάθε πόλη που αναγκάζεται να εκκενωθεί, κάθε οικοσύστημα που χάνεται σε μια πυρκαγιά είναι η συνέπεια ενός επιχειρηματικού μοντέλου όπως αυτό που ακολουθεί η Shell και το οποίο δίνει προτεραιότητα στη βραχυπρόθεσμη αρπαγή μετρητών αντί της ασφάλειας και της επιβίωσης των κοινωνιών μας».
 
Η ανάλυση ήρθε την ίδια ημέρα που η Shell ανακοίνωσε τα κέρδη στο β’ τρίμηνο. Αυτά ανήλθαν στα 5,1 δισ. δολάρια και ήταν εξαιτίας της πτώσης των τιμών σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα κέρδη-ρεκόρ των 11,5 δισ. δολαρίων που είχε την ίδια περίοδο πέρυσι. Παρά την πτώση της κερδοφορίας της, η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως αύξηση του μερίσματος στους μετόχους κατά 15%, επαναγορές μετοχών ύψους 3 δισ. δολαρίων στους επόμενους τρεις μήνες και ενδεχομένως ακόμη 2,5 δισ. δολαρίων μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ΄ τρίμηνου. Πέρυσι, η Shell είχε διανείμει 26 δισ. δολάρια στους μετόχους της.
 
Η στόχευση της διευθυντικής ομάδας του ομίλου αποκλειστικά στο αβγάτισμα των κερδών των μετόχων είναι «ανήθικη και εντελώς ανεύθυνη», δήλωσε από την πλευρά της η Nine de Pater, ακτιβίστρια των «Φίλων της Γης» που μαζί με τα μέλη άλλων οικολογικών οργανώσεων διαδήλωσε προχθές έξω από τα γραφεία της Shell στο Λονδίνο. «Βλέπουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο αυτό το καλοκαίρι: τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τα ρεκόρ ζέστης στη νότια Ευρώπη, την Αλγερία και την Ινδία, μεταξύ άλλων, και τις πλημμύρες στην Ιταλία και το Αφγανιστάν. Τα κέρδη της Shell δείχνουν ξεκάθαρα ότι η εταιρεία επιλέγει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε.
 
Η Shell, η οποία γνωρίζει τις κλιματικές επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων από τη δεκαετία του 1970, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, εγκαταλείποντας παράλληλα το σχέδιό της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 2% ετησίως.
 
Η Global Witness εκτίμησε πρόσφατα ότι το πισωγύρισμα της Shell ισοδυναμεί με επιπλέον παραγωγή «29 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σχεδόν όσο εκπέμπει σε έναν χρόνο η Δανία». «Μέχρι το 2030», πρόσθεσε η ΜΚΟ, «οι επιπλέον εκτιμώμενες εκπομπές της Shell θα ισοδυναμούν με αυτές της Ισπανίας που συνιστά μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες της Ευρώπης – σε έναν χρόνο».

Μπάμπης Μιχάλης