Συνεντεύξεις

Μιχάλης Σπουρδαλάκης: Γιατί το μίσος απέναντι στην δημοκρατική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση, όταν αγκαλιάζουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία;

Σε Ελλάδα και Ευρώπη ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για αξίες, να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί τόσο μίσος για την δημοκρατική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση, ενώ αγκαλιάζονται οι απίστευτες εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μιχ. Σπουρδαλάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

«Η Αριστερά ήταν πάντα διεθνιστική και η περιπέτεια της Ευρώπης ήταν μέσα στις πολιτικές μας επιλογές. Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε με στόχο την ευημερία και την ειρήνη εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε τροχιά που οδηγεί σε πολύ δύσκολες, αντιδημοκρατικές, αντικοινωνικές ατραπούς. Πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση από την αρχή και η συζήτηση να περιλαμβάνει και όσους έχουν απογοητευτεί, όσους βρίσκονται απέναντι από αυτό το εγχείρημα, όσους επιλέγουν ανορθολογικές, αντιδημοκρατικές και άλλες λύσεις. Πρέπει να γίνει όμως μία συζήτηση με βάση το κοινωνικό υποκείμενο, το κοινωνικό ζήτημα της Ευρώπης, την εμπειρία των τελευταίων 10 ετών της κρίσης, να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή. Και να γίνει εφ’ όλης της ύλης, όχι με μικροδιορθωτικές κινήσεις… Θέλω να συμβάλω σε αυτή την συζήτηση, το έχω ήδη κάνει με άλλους τρόπους, πανεπιστημιακούς. Η ένταξή μου στην Αριστερά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες σχεδόν δεν μου άφησε επιλογή παρά να πω “ναι” (σ.τ.σ. στην συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), μπροστά σε αυτή την πρόκληση που για μένα ειλικρινά είναι πρωτόγνωρη», είπε ο κ. Σπουρδαλάκης.

Θύμισε επίσης και έθεσε το ερώτημα «”γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν αγκάλιασαν, δεν είδαν με συμπάθεια ή ακόμη και ανοχή ότι η κρίση στην χώρα μας έδωσε δημοκρατικά αποτελέσματα, την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως δημοκρατική απάντηση στην κρίση, την ίδια στιγμή που οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αγκάλιαζαν τις απίστευτες εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό το μίσος απέναντι στην δημοκρατική εκδοχή απάντησης στην κρίση, πρέπει να το απαντήσουμε· όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη. Πρέπει να τεθεί στην προεκλογική μας ατζέντα, να μιλήσουμε για αξίες».

Πηγή: Στο Κόκκινο