Το 1ο Φεστιβάλ Νερού στον Αποκόρωνα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν μια τριήμερη γιορτή για αυτό το δώρο της φύσης που δημιουργεί ζωή και πολιτισμούς. Ήταν ένα τριήμερο που ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να υπερασπιστούμε την ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό νερό και τον δημόσιο χαρακτήρα του, κόντρα σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης και μετατροπής του σε εμπόρευμα.
Η Περί Υδάτων – Ανοικτή Συνέλευση για τα Νερά στον Αποκόρωνα, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ, αποτελεί μια κοινότητα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στα χωριά της περιοχής και αγωνίζονται για να παραμείνουν ελεύθερες οι πηγές και τα νερά που κρατάνε ζωντανή και λειτουργική αυτήν την πανέμορφη επαρχία των Χανίων και της Κρήτης.
Συζητήσεις, εκθέσεις, μουσικές, θέατρο, πεζοπορία σε πηγές και νερά του Αποκόρωνα και αντάμωμα ατόμων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών που μάχονται για την υπεράσπιση του φυσικού πλούτου του τόπου μας απέναντι στην υποτιθέμενη ανάπτυξη του κράτους και των επενδυτών. Μια «ανάπτυξη» για τους λίγους , με όρους λεηλασίας, πλιάτσικου και καταστροφής, με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν δύο ανοικτές συζητήσεις. Την Παρασκευή η κουβέντα αφορούσε τα τοπικά ζητήματα του Αποκόρωνα, που ενώ είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Κρήτης σε αποθέματα νερού, αδυνατεί να προσφέρει ποιοτικό νερό σε όλα τα χωριά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες που η κατανάλωση, με τον τουρισμό, πολλαπλασιάζεται. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από χωριά του Αποκόρωνα, διερευνήθηκαν ζητήματα διαχείρισης και τρόποι διεκδίκησης ώστε να φτάνει ποιοτικό νερό στις βρύσες μας, υπερασπιζόμενοι πάντα τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στις πηγές των Αρμένων (βλ. διπλανό κείμενο) και το πέρασμα του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου των πηγών στα χέρια των δημοτών, ήταν από τα βασικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν.
Το Σάββατο η συζήτηση είχε θέμα τη δημόσια διαχείριση και την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο. Εισηγητές ήταν οι κ. Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων ΕΥΑΘ και κ. Γιώργος Μαρινάκης, πρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου. Διαπιστώθηκε μια μεθοδική απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού από τη μεριά της κυβέρνησης που έφτασε σε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική συμπεριφορά με την ακύρωση της απόφασης του ΣΤΕ που έκρινε ως αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Την τελευταία μέρα των εκδηλώσεων στην Ανοιχτή Συνέλευση Περιβαλλοντικών Κινημάτων της Κρήτης, υπήρξε ενημέρωση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στο νησί μας από τις επιλογές του Κράτους των Επενδυτών.
Ιδιωτικοποίηση των νερών, έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στις θάλασσες, βιομηχανικού τύπου αιολικά και φωτοβολταϊκά «πάρκα» σε βουνά και προστατευόμενες περιοχές, φαραωνικό αεροδρόμιο στο Καστέλλι, μνημεία της Φύσης και παραλίες που σχεδιάζονται να γίνουν προέκταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε Παλίγκρεμνο, Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι και αλλού.
Στη συζήτηση εκφράστηκε η ανάγκη ενότητας, αλληλεγγύης, συνεργασίας και συντονισμού των κινημάτων. Αγκαλιάστηκε η προσπάθεια που ήδη γίνεται από την Συνέλευση της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον με σκοπό να δυναμώσει η συλλογική αλυσίδα αντίστασης που έχει δημιουργηθεί. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τα μέσα Οκτώβρη στο Φεστιβάλ που θα γίνει στο Καστέλι Πεδιάδος από ανθρώπους που αντιστέκονται στο υπό κατασκευή επικίνδυνο αεροδρόμιο που καταστρέφει μια εύφορη περιοχή και χτίζεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Ίσως το κλείσιμο του κειμένου της Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον, να περιγράφει ακριβώς το πνεύμα της συνάντησης στον Αποκόρωνα: «Γι’ αυτό, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κρήτης, ομάδες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε ενάντια στη λεηλασία του τόπου μας, νοιώθουμε ότι χρειάζεται να αντιδράσουμε συλλογικά και συντονισμένα. Δημιουργήσαμε ένα Δίκτυο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης και αντίστασης, ενάντια στα φαραωνικά έργα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και των φυσικών πόρων. Υπέρ της προστασίας της φύσης και της ζωής.
Υπάρχει τεράστια ανάγκη για μια διευρυμένη κοινωνική συμμαχία για να εξασφαλίσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια χωρίς σπατάλη, διατροφική ασφάλεια, ισότιμη πρόσβαση στο νερό, ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη. Για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσα απειλούν να καταστρέψουν αυτό τον μοναδικό τόπο που κληρονομήσαμε και που, παρά τα προβλήματα και τις καταστροφές που έχουν ήδη γίνει, θέλουμε να παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας».
Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!
«Περί υδάτων» – Ανοιχτή Συνέλευση για τα Νερά στον Αποκόρωνα