Macro

Μετά τη Σύνοδο Μπάιντεν – Πούτιν

Η επόμενη μέρα μετά από μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αμερικής είναι πιο κρίσιμη για να μάθουμε αν η εγκαρδιότητα της προηγούμενης ημέρας ήταν πραγματική, σουρεαλιστική ή εξωπραγματική. Εξετάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης (16 Ιουνίου) ανάμεσα στους προέδρους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αξιολόγησα προσεκτικά την επόμενη μέρα,

«Έχει ο Μπάιντεν το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσει στη δημιουργία «σταθερότητας και προβλεψιμότητας» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας; Είναι σαφές ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή η σύνοδος κορυφής ήταν επιτυχία για τον Μπάιντεν ή δεν ήταν. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες και μήνες για να δούμε πώς εξελίσσονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Μια σύνοδος κορυφής στη Γενεύη δεν μπορεί να μεταβάλλει τις σχέσεις». (Takeaways from Biden-Putin summit, Indian Punchline)

Τρεις μέρες μετά η σύνοδος δείχνει αλλοιώσεις που μαρτυρούν χημικό έγκαυμα και εκτεταμένες βλάβες στους ιστούς.

Ο Πούτιν πιθανότατα είχε κάποιο προαίσθημα. Τα εντυπωσιακά του σχόλια για τον Μπάιντεν σε προσωπικό επίπεδο την Πέμπτη, αμέσως μετά την επιστροφή στη Μόσχα, περιείχαν μια προειδοποίηση: «Ελπίζω ότι δεν θα δούμε μια επιστροφή στα προηγούμενα χρόνια κι αυτός (Μπάιντεν) θα έχει την ευκαιρία να εργαστεί ήρεμα ” (περισσότερα)

Το Κρεμλίνο έχει τεράστια εμπειρία στην αντιμετώπιση της Αμερικής. Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα έμπειρα μάτια του θα μπορούσαν να διακρίνουν ήδη μια κάποια αναδίπλωση στις «εκτιμήσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στις συνομιλίες, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της Γενεύης»

Με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, ο Λαβρόφ επέπληξε τους συγκεκριμένους παράγοντες: «Αυτή δεν είναι η προσέγγιση για την οποία μίλησαν οι πρόεδροι. Θέλω όσοι σχολιάζουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής με τέτοιο τρόπο να ακούσουν αυτό: ‘Αυτός δεν θα είναι ένας δρόμος μονής κυκλοφορίας.’» (περισσότερα)

Ωστόσο, την Κυριακή, το CNN δημοσίευσε μια εκρηκτική συνέντευξη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι «ετοιμάζουμε να εφαρμόσουμε άλλο ένα πακέτο κυρώσεων» εξαιτίας του χειρισμού από το Κρεμλίνο του εξαιρετικά ευαίσθητου ζητήματος του Ρώσου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και, επιπλέον, ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να εφαρμόζει κάθε 90 ημέρες κυρώσεις εναντίον ρωσικών οντοτήτων που εμπλέκονται στην κατασκευή του Nord Stream II (αγωγός φυσικού αερίου). (περισσότερα)

Ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ (ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ουάσιγκτον) σημείωσε αμέσως: «Αυτό δεν είναι το σήμα που όλοι περιμέναμε μετά τη σύνοδο κορυφής. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να σταθεροποιηθούν και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ χωρών μέσω κυρώσεων. Η τρέχουσα αποστολή είναι η ομαλοποίηση του διαλόγου. Πρώτα απ’όλα, πρέπει να αποκαταστήσουμε τους κατεστραμμένους μηχανισμούς διαλόγου». (περισσότερα)

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα υποσχέθηκε έκτοτε μια «λογική απάντηση». Φυσικά, η συνέντευξη του CNN με τον Σάλιβαν ήταν προσεκτικά στημένη. Κλήθηκε να αντιδράσει στον ευρύτατο σκεπτικισμό που επικρατεί εντός των τοιχών ότι ο Μπάιντεν είναι αφελής αν πιστεύει τα λόγια του Πούτιν.

Το ζουμί βρίσκεται στο πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ, όπου η επίθεση του Δημοκρατικού Κόμματος κατά του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ως βαλτός από το Κρεμλίνο υποψήφιος, ρίζωσε βαθιά στη δημόσια συνείδηση και αντλεί τροφή από την λανθάνουσα Ρωσοφοβία. Η Ρωσία του Πούτιν είναι ένα εξαιρετικά τοξικό θέμα στις συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον υπογράμμισε την κάθετη απόρριψη οποιασδήποτε δέσμευσης με τη Ρωσία του Πούτιν από την προεδρία του Μπάιντεν. Η Κλίντον το έκανε πολύ προσωπικό:

«Νομίζω ότι η μακρά ιστορία του (Μπάιντεν) με τις εξωτερικές σχέσεις, τα οκτώ χρόνια του ως αντιπρόεδρος στα οποία έβλεπε τι λειτούργησε, τι δεν λειτούργησε, παρακολούθησε την καταστροφή που ήταν η προεδρία του Τραμπ, που έδινε ουσιαστικά πράσινο φως στον Πούτιν να κάνει ό, τι ήθελε – με το που βοήθησε να εκλεγεί ο Τραμπ, φυσικά – νομίζω ότι θα δείτε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση.»

Η Κλίντον μιλούσε την ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Γενεύης. Όντας αμετανόητη σταυροφόρος ενάντια στη Ρωσία του Πούτιν, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο ο Σάλιβαν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είναι προστατευόμενοί της, οι απόψεις της Κλίντον βαρύνουν. (περισσότερα)

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα σχόλια της Κλίντον δεν απαντήθηκαν από κανέναν αξιωματούχο των ΗΠΑ. Ο Σάλιβαν όμως επιτέθηκε στον Μάικ Πομπέο όταν ο τελευταίος χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «αδύναμο απέναντι στη Ρωσία».

Τι θα βρούμε μπροστά μας; Η ακινησία είναι οπωσδήποτε πισωγύρισμα όσον αφορά τους δεσμούς ΗΠΑ-Ρωσίας. Κάποια αρχικά σημάδια είναι ήδη εδώ. Πάρτε το Αφγανιστάν ή τη Μιανμάρ, όπου ο Μπάιντεν ελπίζει να βοηθήσουν οι Ρώσοι.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, η Ζαχάροβα ξεκάθαρα χλεύασε την κίνηση των ΗΠΑ να προσλάβουν τον τουρκικό στρατό να διαχειριστεί το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ και αντίθετα πρότεινε «η τελική απόφαση να ληφθεί με ισότιμο τρόπο, προχωρώντας, μεταξύ άλλων, στους στόχους της προώθησης της διαδικασίας της ενδο-αφγανικής εθνικής συμφιλίωσης.»

Η Ουάσιγκτον σκέφτεται τώρα να προσλάβει εργολάβους του Πενταγώνου (μισθοφόρους) για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αλλά αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο βήμα με σοβαρές συνέπειες, όπως φαίνεται από τη σκληρή απόρριψη του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ίμραν Καν στην ίδια την ιδέα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο πακιστανικό έδαφος σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. (περισσότερα)

Στη Μιανμάρ, η Ρωσία συντονίζεται ενεργά με την Κίνα για να αποτρέψει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να πυροδοτήσουν αστάθεια στη χώρα αυτή. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ Γούνα Μάουνγκ Λγουίν επισκέφθηκε την Κίνα και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Εξωτερικών Γουάν Γι στις 8 Ιουνίου.

Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Γουάν είπε: «Η 8η Ιουνίου σηματοδοτεί την 71η επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Μιανμάρ. Τα τελευταία 71 χρόνια, οι λαοί της Κίνας και της Μιανμάρ έχουν συνεργαστεί και αλληλοϋποστηριχτεί… Η φιλική πολιτική της Κίνας έναντι της Μιανμάρ δεν επηρεάζεται από αλλαγές στην εσωτερική και εξωτερική της κατάσταση… Η Κίνα έχει υποστηρίξει, υποστηρίζει και θα υποστηρίζει τη Μιανμάρ στην επιλογή της αναπτυξιακής πορείας που ταιριάζει στις δικές της συνθήκες. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μιανμάρ… »

Το Πεκίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με τη στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ. Και η Μόσχα σχεδιάζει επίσης το ίδιο. Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ Μιν Ονγκ Χλάινγκ βρίσκεται στη Μόσχα σε 5ήμερη επίσκεψη.

Αυτά τα συντριπτικά χτυπήματα στο κύρος της κυβέρνησης Μπάιντεν θα αντηχούν σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Η Ρωσία και η Κίνα συντονίζονται για να εκτροχιάσουν το μεγάλο στόχο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν δακτυλίους αστάθειας στις γειτονικές περιοχές – Ουκρανία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Χονγκ Κονγκ, Μιανμάρ, Αφγανιστάν.

Πού οδεύουν οι ΗΠΑ; Είναι σαφές ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν στρατηγική διπλής ανάσχεσης απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα. Ούτε και φιλοδοξούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να εμπλακούν σε μια τέτοια στρατηγική και να διακινδυνεύσουν αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν επέστρεψε από τη Γενεύη, ο Σάλιβαν υπαινίχθηκε Plan B, λέγοντας ότι ο Μπάιντεν «θα αναζητήσει ευκαιρίες για να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Σι από δω και μπρος… Το μόνο ερώτημα είναι το πότε και το πώς».

Ο M. K. Bhadrakumar είναι διπλωμάτης καριέρας

Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης

Πηγή: Indian Punchline