Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: Νομοσχέδιο για πανεπιστήμια: Όλα στα ιδιωτικά, τίποτα στα δημόσια

Στην τοποθέτηση μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσα πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας καταπατά το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, επιτρέποντας σε ιδιώτες να παρέχουν ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αδιαφορεί για τα πολλαπλά προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ» Παράλληλα, τόνισα πως η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Οι ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά κάνουν τις πανεπιστημιακές σπουδές ακόμη πιο ταξικές, εργαλειοποιώντας τον κόφτη της ΕΒΕ προς όφελος όσων έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν την πρόσβαση και τις σπουδές. Επίσης, υπάρχει ορατός κίνδυνος να μετατραπούν τα ιδιωτικά κολέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να συνεχίζει τις μπίζνες με τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επίσης, το νομοσχέδιο σφραγίζει την από-ανάπτυξη των περιφερειακών ΑΕΙ, με τον αριθμό των εισακτέων να μειώνονται και τα Τμήματα να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και χρηματοδότησης. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ρυθμίσεις του υπουργείου αποσκοπούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της εσωτερικής δημοκρατίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ενώ η κυβέρνηση φέρνει τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές.

Η κυβέρνηση εμπροευματοποιεί τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με στόχο τα πανεπιστήμια να μετατραπούν σε εκπαιδευτήρια δεξιοτήτων κατά παραγγελία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, τα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, δηλαδή η μορφή που εισηγείται η κυβέρνηση για τα ιδιωτικά, είναι ένα φτηνό νομικίστικο κατασκεύασμα που περιγράφει κάτι μεταξύ ιδρύματος και εταιρείας.