Βίντεο

Μερόπη Τζούφη: Γιατί καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αποτελεί μια ακόμη πράξη υποβάθμισης της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Στερείται κάθε εκπαιδευτικού οράματος και κοινωνικής διάστασης, παγιώνοντας την απλήρωτη παιδική εργασία και υποτάσσοντας την επαγγελματική εκπαίδευση στις κοντόφθαλμες επιδιώξεις των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνειδητά εγκατέλειψε τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2016-2019, όταν ενισχύθηκε ο κοινωνικός ρόλος και τέθηκε ως προτεραιότητα η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και όχι πρόωρης εξειδίκευσης.
Αναφορικά με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ, το νομοσχέδιο επιτρέπει και ενθαρρύνει τις παρεμβάσεις της αγοράς στις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών, περιθωριοποιεί τους εκπαιδευτικούς και παγιώνει την απλήρωτη, ανασφάλιστη παιδική εργασία. Σημαντικός αριθμός σχολείων πρόκειται να κλείσουν και να συγχωνευτούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική καθημερινότητα, τη διδασκαλία και τα φαινόμενα σχολικής βίας.
Από το 2020 και την ψήφιση του νόμου Κεραμέως, τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Τα δημόσια ΙΕΚ παρέμειναν χωρίς χρηματοδότηση, εκπαιδευτές και εργαστήρια παρά τη νομοθεσία και τις εξαγγελίες περί αναβάθμισης. Η μόνη αλλαγή είναι μια απλή μετονομασία, η οποία ωστόσο θα βοηθήσει τα ιδιωτικά ΙΕΚ να αυξήσουν το κύρος και τα δίδακτρά τους.
#ΚΕΕΚ / campuses
Τα πολυδιαφημισμένα campuses αφορούν τελικά υφιστάμενες δομές (ΕΠΑΛ, ΙΕΚ, Εργαστηριακά Κέντρα), χωρίς να αποτελούν νέες δομές. Αφορούν ένα μικρό μέρος του οικοσυστήματος και δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα ως προς την εκπαιδευτική ουσία. Αποτελούν ένα διοικητικό κέλυφος που θα διευκολύνει την πρόσδεση στα συμφέροντα της αγοράς, τη διευκόλυνση της χρηματοδοτικής ροής και το management.
#Διάλογος και εξουσιοδοτικές διατάξεις
Κανένας διάλογος δεν έγινε από το υπουργείο Παιδείας με τους μαθητές και τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την πλειοψηφία των επαγγελματικών φορέων και κοινωνικών εταίρων. Από την άλλη, οι πολλαπλές εξουσιοδοτικές διατάξεις που προβλέπει το νομοσχέδιο στον ίδιο τον υπουργό μετά τη ψήφισή του, είναι ικανές να αλλοιώσουν πλήρως την εφαρμογή του.
Τι λέει η Νέα Αριστερά
Η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο αφού δε μιλάμε για αναβάθμιση αλλά για εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ορατό τον κίνδυνο να μετατραπούν τα σχολεία και οι σχολές σε ένα απέραντο εκπαιδευτήριο φτηνής κατάρτισης της νέας γενιάς.
Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση καλείται να διαδραματίσει έναν πολύ πιο σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο από αυτόν που τις επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι επιχειρήσεις. Στόχος είναι να προετοιμάσει ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς για την άσκηση επαγγέλματος, εξασφαλίζοντας ωστόσο το αναγκαίο μορφωτικό υπόβαθρο.
Γι’ αυτό οφείλει να συμβάλλει καθοριστικά στην επαγγελματική και κοινωνική ένταξη όσων την επιλέγουν. Αντίστοιχα, καλείται να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναβάθμιση της οικονομίας και στον οικολογικό μετασχηματισμό, εφόσον ενταχθεί σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό με επίκεντρο την κοινωνία.