Macro

«Μεγάλος Περίπατος»: Το πείραμα μεταλλάσσεται

Ο περιβόητος «Μεγάλος Περίπατος» ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη λανθασμένη εντύπωση ότι ξηλώνεται. Μια φωτογραφία εργασιών στο οδόστρωμα πυροδότησε πλήθος σχολίων στα σόσιαλ μίντια, που προεξοφλούσαν το τέλος του φιάσκου και της τενεκεδένιας ασχήμιας, που τόσο ταλαιπώρησε τους δημότες και τους διερχόμενους από την πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, διέψευσε τις φήμες και με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας, αρχής γενομένης από την πλατεία Συντάγματος, όπου έρχεται «μια νέα πλατεία, με νέα υλικά», όπως ανέφερε.
Όσο για το «Μεγάλο Περίπατο» ισχυρίστηκε ότι από την πανάκριβη «πιλοτική εφαρμογή», αξίας 2 εκατ. ευρώ (!) βγήκαν συμπεράσματα, εξασφαλίστηκε ο δημόσιος χώρος και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Με άλλα λόγια η ταλαιπωρία έγινε συνήθεια…
Την αντιφατική στάση της δημοτικής αρχής σχολίασε η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, αποδίδοντάς την στο ότι «κόστισε πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο». Επίσης, τονίζει ότι «επτά και πλέον μήνες μετά την τελευταία συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής – Επιστημονικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και με ευθύνη της δημοτικής αρχής, δεν έχουμε κανένα νέο ούτε για την αποτίμηση της δοκιμαστικής εφαρμογής και τον ευρύτερο κοινωνικό διάλογο επί των παρεμβάσεων, ούτε για την τύχη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (το οποίο θα κατοχύρωνε νομικά τον “Περίπατο”) και της θεσμικά υπαγορευμένης διαβούλευσης που αναγκαστικά θα το συνόδευε».
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη, προκειμένου να αποφύγει τη συζήτηση, αγοράζει χρόνο παρατείνοντας την κατ’ όνομα δοκιμαστική φάση του «Μεγάλου Περιπάτου» ένα τρίμηνο τη φορά, με την έκδοση αλλεπάλληλων ΚΥΑ από την, πρόθυμη να βοηθήσει τον δήμαρχο, κυβέρνηση, οι οποίες επικαλούνται επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία.

Επιμένοντας στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό και πάντα αρνητικός στη δημόσια διαβούλευση με φορείς και κατοίκους, ο Κώστας Μπακογιάννης «σαλαμοποιεί» το αρχικό σχέδιο και προχωρεί με προειλημμένες αποφάσεις και συνεννοήσεις με χορηγούς και εκλεκτούς, αδιαφορώντας για ζητήματα ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και διαφάνειας.
Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην «Εποχή» με αφορμή τον Μεγάλο Περίπατο και τις εξαγγελίες του δημάρχου, ανέφερε: «Η Αθήνα χρειάζεται αλλαγή, όχι μόνο γιατί το απαιτεί η παγκόσμια κλιματική κρίση. Ήδη λόγω αδιαφορίας και αδράνειας δεν είναι μια βιώσιμη πόλη. Δυστυχώς, όμως, η παρέμβαση του “Μεγάλου Περιπάτου” κατάφερε να κακοποιήσει και να συκοφαντήσει την ανάγκη αυτή. Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Αναβάθμιση της δημόσια συγκοινωνίας και 24ωρη λειτουργία τρένου και μετρό Παρασκευή και Σάββατο. Στοιχείο αυτής της διαφορετικής προσέγγισης στα ζητήματα της αστικής κινητικότητας αποτελεί και η στήριξη του ποδηλάτου. Απαιτούνται μέτρα για την προστασία της κατοικίας στο κέντρο μέσα από τον περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της δημιουργίας των υποδομών που υποστηρίζουν την κατοικία, όπως σχολική στέγη, αθλητικοί χώροι και λέσχες φιλίας. Μέτρα που θα προστατεύουν τις μεικτές χρήσεις από την επέλαση της τουριστικοποίησης. Το κέντρο πρέπει να μείνει ζωντανό, δηλαδή να διατηρηθεί το λιανεμπόριο, η μεταποίηση χαμηλής όχλησης, η δημόσια διοίκηση και η κατοικία. Τα κενά δημόσια κτήρια που υπάρχουν άμεσα πρέπει να μπουν σε ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης. Φανταστείτε ένα από αυτά να φιλοξενεί ως open mall εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, θα είναι ένα κύτταρο πολιτισμού και τέχνης. Τέλος, χρειάζεται περισσότερος δημόσιος χώρος και περισσότερο πράσινο. Αντιθέτως αυτό που ζήσαμε ήταν ένα μεγάλο καψόνι, αφού περιορίζει το αυτοκίνητο χωρίς να ενισχύει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μια κακοποίηση της αισθητικής του κέντρου χωρίς κανέναν ουσιαστικό διάλογο και μια σπατάλη δημοτικών πόρων. Η δημοτική αρχή δεν τα πηγαίνει καλά ούτε με τον διάλογο, ούτε με τη δημοκρατία. Έχει διακόψει κάθε συνεδρίαση των επίτροπων επιστημονικής παρακολούθησης και διαβούλευσης. Ποτέ δεν έκανε τη δημόσια αποτίμηση για την πρώτη φάση λειτουργίας. Στην πραγματικότητα βλέπουμε άλλη μια δημοτική αρχή που υποτιμά τις γειτονιές της Αθήνας και ασχολείται μόνο με το κέντρο. Με ένα σχέδιο, μάλιστα, που ευνοεί τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της εστίασης χωρίς κανέναν άγχος ουσιαστικής κατοχύρωσης των μεικτών χρήσεων. Από τη μεριά μας θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για τις αλλαγές που πραγματικά χρειάζεται η πόλη, για την προστασία και την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου».

Μαρία Λυκούρα

Πηγή: Η Εποχή