Στην Ακαδημία Πλάτωνα αναμένουν με ενδιαφέρον τις θέσεις της νέας δημοτικής αρχής του Χάρη Δούκα για το σχέδιο «ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνα». Σχέδιο που εκπονήθηκε από τη δημοτική αρχή Κώστα Μπακογιάννη τον Απρίλιο του 2021, χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση τόσο με τους κατοίκους, όσο και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Το σχέδιο, μέσω μιας Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Πολιτισμού και την Εταιρεία Ανάπλασης, ανακοινώθηκε πρώτα στα ΜΜΕ από τους Λίνα Μενδώνη και Κώστα Μπακογιάννη και εγκρίθηκε μέρες μετά από την Οικονομική Επιτροπή. Από το δημοτικό συμβούλιο πέρασε έναν χρόνο μετά, με τις ψήφους της παράταξης του Παύλου Γερουλάνου!
Τα όσα προβλέπει, έχουν στόχο να μετατραπεί και η Ακαδημία Πλάτωνα σε τουριστικό προϊόν μιας χρήσης και να εμπορευματοποιήσει το αρχαιολογικό άλσος, στο οποίο εξαφανίζεται το πλούσιο πράσινο. Το σχέδιο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών στους κατοίκους στην Ακαδημία Πλάτωνα, οι οποίοι ήδη από τον Μάιο–Ιούνιο του 2021 έβγαλαν στη δημοσιότητα όλες τις αποφάσεις που δεν έδινε δημόσια η παράταξη του απερχόμενου δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, καθώς και τα επίμαχα σημεία του:
Το κόψιμο εκατοντάδων μεγάλων δέντρων στο αρχαιολογικό άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνα, τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε «οικόπεδο» για την ανέγερση Μουσείου, την αποκοπή ζωτικού δημόσιου ελεύθερου χώρου από τη δημόσια χρήση των κατοίκων.
Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες σταμάτησαν με ποικιλόμορφες δράσεις και εκδηλώσεις την εξαφάνιση του πράσινου από το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα. Ακόμη και οι οπαδοί και ψηφοφόροι της διοίκησης Μπακογιάννη δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν την εξαφάνιση 580 δέντρων από το κατάφυτο αρχαιολογικό άλσος!
Δυόμιση χρόνια μετά, η διοίκηση του Κώστα Μπακογιάννη, που έχασε τις εκλογές και εξαιτίας ακριβώς τέτοιων καταστροφικών σχεδίων στις γειτονιές της Αθήνας, επιχειρεί να βάλει πόδι στο αρχαιολογικό Άλσος μέσω των …αρχαιολόγων. Την περασμένη εβδομάδα συνεργείο με εργάτες μπήκε στους κατάφυτους χώρους της Παλαίστρας και του Γυμνασίου και σήκωσαν πασσάλους και σύρματα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα, κάλεσαν την αστυνομία και ζήτησαν άδειες.
Το σχέδιο που αν εφαρμοστεί, θα αλλοιώσει ανεπίστρεπτα τον χαρακτήρα του αρχαιολογικού ελεύθερου δημόσιου άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνα προβλέπει:
Ενοποίηση στα έξι από τα επτά αρχαιολογικά σκάμματα χωρίς ανασκαφές, αλλά με «ανάδειξη» των αρχαίων που βρίσκονται ήδη στην επιφάνεια. Για να γίνει αυτό καταργούνται τα υπάρχοντα μονοπάτια και κόβονται 480 συνολικά μεγάλα ώριμα δέντρα. Σχεδιάζονται νέα μονοπάτια για τουρίστες στον ενιαίο «βυθισμένο» αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ουσιαστικά αποκόπτεται από την ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων–επισκεπτών.
Οικοπεδοποίηση 30 στρεμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο, με πρόσχημα ότι …δεν έχει αρχαία (χωρίς να έχουν γίνει ποτέ ανασκαφές), για να χτιστεί Μουσείο 17.000 τετραγωνικών μέτρων μπετόν! Δίπλα υπάρχουν αδόμητοι χώροι τόσο δημόσιας ιδιοκτησίας όσο και ιδιωτικοί, αλλά η Λίνα Μενδώνη επιμένει να χτιστεί το Μουσείο μέσα στο αρχαιολογικό άλσος. Αποτέλεσμα είναι να προσφέρονται για εμπορευματοποίηση και αξιοποίηση real estate δεκάδες μεγάλα οικόπεδα-φιλέτα στην περιοχή.
Για να περάσει το παραπάνω σχέδιο η δημοτική αρχή Μπακογιάννη επί ένα χρόνο (Απρίλιος του 2021 έως και Απρίλιο του 2022), χρησιμοποίησε διαδικασίες που κινούνται στα όρια της νομιμοφάνειας. Μετά τις αποφάσεις και την κοστολόγηση εργασιών παρουσίασαν «δωρητές» το ίδρυμα Λεβέντη για τη μελέτη του γραφείου Δοξιάδη και το Ίδρυμα Ωνάση για το κόστος χάραξης νέων μονοπατιών, χωρίς καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι σταμάτησαν για μια ακόμη φορά την «εισβολή» στο Άλσος. Με πρόσχημα πως θα γίνουν «ανασκαφές», επιχειρήθηκε να κλειστεί ο χώρος, όχι με λαμαρίνες όπως στα Εξάρχεια, αλλά με συρματόπλεγμα! Η ενέργεια αυτή δημιουργεί τετελεσμένα, ώστε να προχωρήσει η ενοποίηση των σκαμμάτων, με την κοπή, σε πρώτη φάση, των 314 δέντρων (σύμφωνα με τον δήμο).
Το σχέδιο Μενδώνη – Μπακογιάννη καταστρέφει έναν μεγάλο πράσινο πνεύμονα στο κέντρο της πόλης, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των πολιτών της Αθήνας σε πράσινο και ελεύθερους δημόσιους χώρους.
Την ίδια στιγμή που προωθούν την οικοπεδοποίηση του αρχαιολογικού άλσους, μια παγκόσμια πατέντα αστικής «ανάπλασης», στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα δεν υπάρχει δίκτυο όμβριων υδάτων, δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα, με αποτέλεσμα με κάθε δυνατή βροχή να πλημμυρίζει το Πάρκο και όλοι οι γύρω δρόμοι. Δεν εφαρμόστηκε από τον δήμο Αθηναίων το σχέδιο πόλης από το 1968! Υπάρχουν αδιάνοιχτοι δρόμοι και δημόσιος χώρος μετατρέπεται από επιτήδειους σε …πάρκινγκ. Δεν υπάρχουν αθλητικές υποδομές για τους κατοίκους και τα δυο γήπεδα, ένα ποδοσφαίρου, ένα μπάσκετ στα όρια του αρχαιολογικού Άλσους προβλέπεται να καταστραφούν.
Κάτοικοι και Συλλογικότητες που αντιτάχθηκαν από το 2021 στο καταστροφικό σχέδιο εμπορευματοποίησης και τουριστικοποίησης έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα και προτάσεις:
• Υποδομές, συνολική αναβάθμιση και πραγματική ανάπλαση της γειτνιάζουσας περιοχής κατοικίας και χώρων που έχουν μετατραπεί σε τεράστιες χωματερές. Δίκτυο όμβριων υδάτων, μελέτες, δημόσιους ελεύθερους χώρους, αθλητικές υποδομές.
• Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών να μην γίνει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα, το Άλσος δεν είναι οικόπεδο για να τσιμεντοποιηθεί. Αξιοποίηση του άμεσα γειτονικού απαλλοτριωμένου οικόπεδου της Reds και των όμορων οικοπέδων ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ που λειτουργούν σαν αποθήκες ευρημάτων και δεν θα χρειάζονται πια.
• Απαλλοτρίωση των μεγάλης έκτασης αδόμητων χώρων, που είτε ακουμπάνε με τις λαμαρίνες τους στον Α.Χ., είτε έχουν μετατραπεί σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Επέκταση του αρχαιολογικού χώρου και επέκταση του Άλσους. Περισσότερο πράσινο, για μεγαλύτερες ανάσες σε μια πόλη που υποφέρει ήδη από την κλιματική κρίση.
Ματίνα Παπαχριστούδη