Macro

Μαρίνα Αρετσούς: Ολίγον τσιμεντοποίηση, όπως ολίγον έγκυος

Η μαρίνα Αρετσούς είναι μια από τις δώδεκα μαρίνες της χώρας, που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012. Είναι, όμως, η πρώτη μαρίνα που βγήκε σε διεθνή διαγωνισμό με την απαράδεκτη προϋπόθεση να οικοδομηθεί η χερσαία της επιφάνεια (14.900 τμ – 18.900 τμ) με επιχώσεις, σύμφωνα με τον ν. 2160/1993 του Κων/νου Μητσοτάκη, που κανένας μέχρι τώρα δεν φρόντισε να καταργήσει, όπου προβλέπονται: ξενοδοχείο, spa, supermarket, καταστήματα εστίασης και κατοικίες βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης, ανάπτυξη του λιμενοβραχίονα και βοηθητικά κτίσματα για τον ελλιμενισμό των σκαφών.

Η μαρίνα Αρετσούς αποτελεί αδιάσπαστο μέρος του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, για το οποίο πολλοί αγώνες δόθηκαν από κατοίκους, συλλόγους και συλλογικότητες αλλά και δημοτικές παρατάξεις. Αγώνες, που ανάγκασαν παλιότερες διοικήσεις του δήμου Καλαμαριάς να υιοθετήσουν τα αίτημα του “ενιαίου” χαρακτήρα της θαλάσσιας ζώνης. Ο ενιαίος αυτός χαρακτήρας του παραλιακού μετώπου, ήταν αυτός που κατάφερε, μέχρι στιγμής, να αποτρέψει την περεταίρω οικοδόμησή του. Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και οι προσκείμενες σ’ αυτόν δημοτικές παρατάξεις στάθηκαν, μέχρι τώρα, σθεναροί αρωγοί και συμπαραστάτες στους αγώνες των κατοίκων. Έφτασε, όμως, η στιγμή, που το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, με πρόταση τεσσάρων αντιπολιτευτικών παρατάξεων (του προηγούμενου δημάρχου προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, ενός ανεξάρτητου, του διασπαστή της προηγούμενης παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Άρη Τεμεκενίδη και του υποστηριζόμενου από την Χρυσή Αυγή), στην οποία προσχώρησε και η (δεξιά) διοίκηση του Δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη, σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά της πλήρους ιδιωτικοποίησης – τσιμεντοποίησης, αποφάσισε να παραχωρήσει το δικαίωμα στον επενδυτή, να χτίσει τα μισά (7.500 τμ) από αυτά που πρότεινε το ΤΑΙΠΕΔ (14.900 τμ), ζητώντας ως αντάλλαγμα την παρακείμενη πλαζ Αρετσούς και το κτίριο του Remezzo, από δε τα προτεινόμενα κτίσματα, εξαιρεί μόνο τις κατοικίες.

Κάπως έτσι, χάνεται ο χαρακτήρας του “ενιαίου παραλιακού μετώπου”, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν την κατατεμάχισή του, να εφαρμόσουν πολιτικές Real Estate στην παράκτια ζώνη της Καλαμαριάς. Το ντόμινο της οικοδόμησης ξεκινά από τη μαρίνα Αρετσούς, προεκτείνεται στο Παλατάκι και στο νοσοκομείο Παναγία που προορίζονται για ξενοδοχεία, και αφήνει εύλογες ανησυχίες και για το στρατόπεδο Κόδρα στο Καραμπουρνάκι. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, στήριξαν στην τελευταία συνεδρίασή του σύσσωμοι και ομόφωνα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνικής Λύσης και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, γεγονός που οδήγησε τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμαριά, Δημήτρη Αρκούδη, σε παραίτηση από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς ο ίδιος επί δυο χρόνια ακολουθούσε τη θέση της προηγούμενης δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλοστομίες της επόμενης μέρας, όπως “επιστρέφεται ως απαράδεκτη στο ΤΑΙΠΕΔ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικού Ελέγχου”, ή “καθαρές θέσεις για τη μαρίνα Αρετσούς”, βουλευτών της Θεσσαλονίκης, δεν είναι παρά μια προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι της κωλοτούμπας, για να καλύψουν τη συναίνεση στην ολέθρια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, που δίνει το πράσινο φως στην περαιτέρω οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου. Γιατί ολίγον τσιμεντοποίηση, όπως και ολίγον έγκυος, δεν υπάρχει!

Η Φιλιώ Καζάρα είναι πρώην δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς

Πηγή: Η Εποχή