Ηχητικό

Μαρία Βλαζάκη: Η προσωπική πολιτική οδηγεί σε ήττες για τα Γλυπτά

 
«Μόνος δρόμος διεκδίκησης η μόνιμη επιστροφή και επανένωση – Απόλυτο όχι σε δανεισμό»
 
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την επιζήμια για την υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα προσωπική πολιτική, οδηγώντας τη χώρα από ήττα σε ήττα» τόνισε σήμερα στο Κόκκινο η πρώην ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εκπρόσωπος της χώρας στην UNESCO, Μαρία Βλαζάκη.
 
«Για λόγους προεκλογικούς το 2014 η Δεξιά είχε δυναμιτίσει την προσπάθεια που είχαμε κάνει στην UNESCO», είπε στην Ευγενία Λουπάκη και πρόσθεσε ότι «επειδή ναυάγησε η ιστορία της Αμφίπολης έστρεψε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα γλυπτά του Παρθενώνα φέρνοντας την Αλαμουντίν και ανοίγοντας μια επικίνδυνη προοπτική “δικαστικής διεκδίκησης”. Οταν αναλάβαμε την κυβέρνηση αποκαταστήσαμε με πολύ κόπο τη γραμμή διεκδίκησης σε πολιτιστική και ηθική βάση μέσω της διπλωματικής, νομικής και πολιτικής οδού. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2015 και το 2018 για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης συμπεριέλαβαν πρώτη φορά μια έμμεση παραπομπή στα Γλυπτά».
 
«Και το κυριότερο», υπογράμμισε η Μαρία Βλαζάκη, «το 2018 καταφέραμε για πρώτη φορά να αναγνωριστούν στην αρμόδια διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO οι ιστορικές, πολιτιστικές, νομικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών, τα οποία ανήκουν σε εμβληματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ωστόσο το 2019 ξανάρχεται η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και, αντί για δικαστικό αγώνα, τώρα διά στόματος πρωθυπουργού ανακοινώνει τον δανεισμό Γλυπτών του Παρθενώνα.
 
Βεβαίως, αντιμετωπίζοντας τη δίκαιη κατακραυγή από τη χώρα και τις διεθνείς Επιτροπές, αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Ακολούθησε ένα σημαντικό γεγονός: η απόφαση της UNESCO τον Σεπτέμβριο του 2021 για επίλυση του ζητήματος σε διακυβερνητικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Μια απόφαση, η οποία ήταν η κατάληξη της σειράς συστάσεων της UNESCO κατά τα προηγούμενα χρόνια, που κερδήθηκαν με την άριστη συνεργασία των δύο ελληνικών υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και με σπουδαιότερη αυτή του 2018».
 
«Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχα γράψει ότι απαιτούνται χρόνος, συνέχεια, συνέπεια, μεθοδικότητα και επιμονή, όχι πισωγυρίσματα και αντιφάσεις που δυστυχώς εκπέμπουν λάθος μηνύματα. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ενώσει τη φωνή της με την προηγούμενη για τη μόνιμη επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο-σύμβολο της χώρας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να αποκτήσει την ακεραιότητά του στον φυσικό του χώρο, χωρίς συζητήσεις περί δανεισμού, ο οποίος στην πράξη σημαίνει αναγνώριση της κυριότητας του Βρετανικού Μουσείου, υιοθέτηση των θέσεών του και ακύρωση της προόδου των τελευταίων ετών. Αυτά επαναλαμβάνω και σήμερα. Δυστυχώς το πάθημα δεν έχει γίνει μάθημα» κατέληξε η Μαρία Βλαζάκη.