Macro

Μαρία Λυκούρα: Ο λόφος του Στρέφη τσιφλίκι δεν θα γίνει

Ο δήμαρχος Αθηναίων για ακόμα μία φορά έστρεψε εναντίον του και εναντίον των φιλικών προς τα ιδιωτικά συμφέροντα επιλογών του τους δημότες.  Οι κάτοικοι των Εξαρχείων και πλήθος συλλογικοτήτων αντιδρούν στην απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο του προγράμματος «υιοθέτησε την πόλη σου», να αποδεχτεί τη δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη μελέτη εργασιών στον λόφο του Στρέφη από την εταιρεία real estate Prodea Investments, πρόταση που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο από τη δική του παράταξη.

Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη κατάγγειλε ότι «η καταφυγή σε ιδιωτικές χορηγίες αδιευκρίνιστων προθέσεων ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας της δημοτικής αρχής, αφού έτσι οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων παρουσιάζονται ανίκανες να εκτελέσουν βασικές εργασίες ευθύνης του δήμου, όπως είναι η συντήρηση των υποδομών σε έναν από τους πιο εμβληματικούς δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης».

Η δημοτική κίνηση που έχει επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη αναβάθμισης του χώρου και έχει πραγματοποιήσει μαζί με τους κατοίκους δράσεις καθαρισμού, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης της απουσίας δημοτικής μέριμνας, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δημόσιου χώρου δεν περισσεύει, καμία εκχώρηση δημόσιου χώρου σε χέρια ιδιωτών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή».
Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει επίσης στα καλέσματα των κατοίκων για συντονισμό δράσεων, που στόχο έχουν τη σωτηρία του Λόφου Στρέφη από την εγκατάλειψη. «Ο λόφος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της Δημοτικής Κοινότητας και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς. Κάθε προσπάθεια έμμεσης ή άμεσης υπαγωγής του χώρου σε σχεδιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων θα μας βρει απέναντι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής» τονίζει.

 

Οι δράσεις των κατοίκων

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής πραγματοποίησαν συνέλευση στο θεατράκι του Λόφου του Στρέφη το Σάββατο 30 Ιανουαρίου. Κατάγγειλαν την επιλογή του δημάρχου Αθηναίων να εκχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης σε ιδιωτική εταιρία και αποφάσισαν να διεκδικήσουν «έναν λόφο ανοιχτό, ζωντανό, καθαρό, ασφαλή για όλους και όλες».

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα 50 στρέμματα του λόφου εγκαταλείφθηκαν για χρόνια, δίνοντας συχνά εικόνα σκουπιδότοπου, χωρίς περιποίηση της χλωρίδας, χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό και τις απαραίτητες υποδομές, με τις καταπτώσεις των πρανών να απειλούν την ασφάλεια των περιοίκων. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ομάδες κατοίκων και συλλογικότητες ανέλαβαν πρωτοβουλίες και καθάρισαν τον λόφο αθόρυβα χωρίς τη συμβολή των δημοτικών υπηρεσιών.
Η πρώτη κινητοποίηση που αποφάσισαν οι κάτοικοι ενάντια στα σχέδια της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Πάνω από τριακόσια άτομα διαδήλωσαν, παρά τις απαγορεύσεις και την κακοκαιρία, έξω από το δημαρχείο με κεντρικό σύνθημα: «Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει, τσιφλίκι κανενός δεν θέλουμε να γίνει!».

Σε επικοινωνία με τον γνωστό από τη συμμετοχή του στα κινήματα των Εξαρχείων, Θοδωρή Κοκκινάκη, μας ενημέρωσε για τη νέα συνέλευση του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, στην οποία κεντρικό θέμα είναι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την αναβάθμιση του Λόφου του Στρέφη εκ μέρους των κατοίκων σε συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.

Ο Θ. Κοκκινάκης τόνισε μάλιστα ότι αυτό που προέχει δεν είναι μόνο οι αναγκαίες παρεμβάσεις στον λόφο με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων, αλλά και η μέριμνα για συνεχή συντήρηση και φροντίδα, καθώς συνηθίζεται μετά τα έργα να ακολουθεί η πλήρης παραμέληση του δημόσιου χώρου.

Ο Σύλλογος Μηχανικών του Δήμου Αθηναίων σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη «δωρεά» για το Λόφο του Στρέφη και το ρόλο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων αντιδρά στην απόφαση για την έγκριση εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών για το σύνολο των κατασκευαστικών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης υποδομών από την εταιρεία Prodea Investments και επισημαίνει ότι φέτος η αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου είχε συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα.
Ο Σύλλογος απορρίπτει τις θέσεις δημοτικών συμβούλων ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να εκπονήσουν μελέτες και υπενθυμίζει ότι το σύνολο των τεχνικών έργων που είναι σε εξέλιξη έχουν εκπονηθεί από μηχανικούς που δουλεύουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, όπως για παράδειγμα οι εργολαβίες του εμπορικού τριγώνου, του Εθνικού Κήπου και τα έργα οδοποιίας στις επτά δημοτικές κοινότητες.

Οι μηχανικοί του Δήμου Αθηναίων καταγγέλλουν την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας real estate να κατατμήσει το λόφο και να αποφασίσει ποια μέρη του θα ενταχθούν σε έργο και ποια θα αφεθούν χωρίς παρεμβάσεις και τονίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Θεωρούμε ότι ο κοινόχρηστος χώρος ανήκει στους δημότες κι εκείνοι/ες πρέπει να αποφασίζουν και μέσω του δήμου –και κατ’ επέκταση των Τεχνικών του Υπηρεσιών- να υλοποιούνται οι αντίστοιχες αποφάσεις, ώστε οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι ζωντανοί, αξιοπρεπείς και να συμβάλουν σε βιώσιμες γειτονιές κι όχι να αποφασίζει ο κάθε ιδιώτης, που ενδεχομένως λυμαίνεται αστικά φιλέτα».

 

Τα αστικά φιλέτα που διαχειρίζεται η Prodea

Τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με την επιλογή της Prodea Investments -σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν φυσιογνωμία τα Εξάρχεια μέσω του real estate- έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ρήγας Αξελός, δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης. Η εταιρία φέρεται να διαχειρίζεται πλήθος ακινήτων-φιλέτων στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα πέριξ του Λόφου του Στρέφη, όπως φαίνεται ολοκάθαρα στον σχετικό χάρτη που κατατέθηκε.

Μαρία Λυκούρα
Πηγή: Η Εποχή