Micro

Μαρία Λυκούρα: Λαθροπέρσες

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό ότι «η επέτειος δεν αφορά απλώς ένα ιστορικό γεγονός που ανήκει στη μακρά ελληνική παράδοση, αλλά μία από τις πιο κρίσιμες καμπές στην πορεία της ανθρωπότητας».
Δυστυχώς όμως η προσέγγισή του δεν ήταν εκτενής. Θα μπορούσε κάλλιστα να αναφερθεί στο Πείραμα της Φιλαδέλφειας και τη χωροχρονική επέμβαση στους Περσικούς Πολέμους. Πώς δηλαδή Αμερικανοί μεταφέρθηκαν στον χρόνο από τη βάση της Νέας Μάκρης και βοήθησαν τους Έλληνες να κατατροπώσουν του Πέρσες. Το ακροδεξιό κοινό αρέσκεται σε τέτοιες θεωρίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε μόνο σε μια ξενοφοβική προσέγγιση, ολίγον τετριμμένη (για όποιον παρακολουθεί Βορίδη και Γεωργιάδη), παρομοιάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες με εισβολείς. «Στους καιρούς μας, οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. Κύματα προσφύγων και μεταναστών πολιορκούν τώρα τις χώρες» τόνισε και τα ολογράμματα του Όρμπαν και του Σαλβίνι εμφανίστηκαν να περιπατούν στο Ζάππειο και να αναζητούν τον σύντροφό τους Κυριάκο για να σφιχταγκαλιαστούν. Φυσικά και με αυτή τη ρήση το ακροδεξιό κοινό οφείλει να είναι αρκούντως ικανοποιημένο. Μπορεί να κάνει τους σχετικούς συνειρμούς, ότι οι νεοέλληνες με κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορούν να πνίξουν στη θάλασσα τους σύγχρονους εισβολείς που καταφθάνουν για να μας μολύνουν όχι με τριήρεις αλλά με φουσκωτές βάρκες. Επίσης, λέγεται, ότι απολύτως δικαιωμένη νιώθει πλέον και η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης…

Κομβικής σημασίας ήταν και η φράση του: «Η Ευρώπη καλείται να αναμετρηθεί με τα ιδανικά της». Με αυτήν ο πρωθυπουργός έδωσε επιτέλους μια εξήγηση γιατί ο Αντώνης Σαμαράς δεν προτάθηκε για επίτροπος της Κομισιόν. Μα είναι απλό! Ο πρώην πρωθυπουργός, καθότι καταγόμενος από την Πύλο, σχετίζεται με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και όχι με αυτήν της Σαλαμίνας που έχει ευρωπαϊκή σημασία. Προτιμήθηκε, λοιπόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς για την «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», για να συνεχιστεί έτσι το μεγαλειώδες έργο των αρχαίων Ελλήνων που με ηρωισμό αντιμετώπισαν τους Λαθροπέρσες στις Θερμοπύλες και τη Σαλαμίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης την ανάγκη «να σκάψουμε και να σκύψουμε, ως τις ρίζες μας, ώστε να συνδεθούμε με αυτές», όχι για να καταγράψουμε, όπως είπε, απλώς τα γεγονότα αλλά για να «συναντήσουμε, ερμηνεύοντας ξανά, το νόημά τους, και να μετουσιώσουμε το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον».

Σεμνός, όπως πάντα, δεν επεκτάθηκε περισσότερο. Δεν τόλμησε να μας πει ότι ο ίδιος, σκάβοντας και σκύβοντας στις ρίζες του, ανακάλυψε ότι ο στρατηγός Θεμιστοκλής ήταν πρόγονός του με ρίζες από την Κρήτη, επονομαζόμενος και Θεμιστοκλάκης. Δεν αποκλείεται βέβαια να δούμε στο μέλλον στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου να φιγουράρει σε καδράκι και ο αρχαίος αυτός πρόγονος της μεγάλης οικογενείας.

Ερμηνεύοντας ξανά το νόημα των γεγονότων και μετουσιώνοντας το φορτίο τους σε εφόδιο για το μέλλον, ο κ. Μητσοτάκης, αρνούμενος να αντιπολιτευτεί και πάλι την αντιπολίτευση, παρέλειψε να πει ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπηρέτησε μεν την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι παντελώς ανίκανος να πάρει μέρος σε ναυμαχία όπως αυτή της Σαλαμίνας, αν και εκπαιδεύτηκε στον Σκαραμαγκά. Το σημαντικότερο μειονέκτημά του είναι αυτό που έξοχα αναφέρει ο Αισχύλος (τα ξέρει αυτά καλά ο κ. Μητσοτάκης) «πρέπει να ‘σαι πολύ λέρα, για να κυβερνάς γαλέρα».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, ερμηνεύοντας τα γεγονότα, δίστασε να αναφερθεί στον ύποπτο ρόλο της Ρένας Δούρου (όχι που δεν θα έφταιγε…) στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πιθανόν να το έκανε περιμένοντας πρώτα να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την παρουσία της γνωστής Αιγαλιώτισσας (τυχαίο;) στο πλευρό του Ξέρξη στο όρος Αιγάλεω.

Ελπίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου εκδηλώσεων, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί και πάλι στις Θερμοπύλες, στη Σαλαμίνα και -γιατί όχι;- στα Παλούκια…

Μαρία Λυκούρα

Πηγή: Η Αυγή