Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου οι κάτοικοι των Εξαρχείων έστησαν γιορτή κόντρα στη βία και την καταστολή, κόντρα στην ισχυρή και διαρκή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που φυλάσσουν… λαμαρίνες. Πλήθος κόσμου συναντήθηκε στην πλατεία των Εξαρχείων και περπάτησε προς τον Λόφο του Στρέφη σε μια μεγάλη δράση-γιορτή υπεράσπισης της γειτονιάς που περιελάμβανε μουσική, παιχνίδια, φαγητό και ποτό.
Πολιτικός στόχος να κλείσει η πλατεία Εξαρχείων
Μιλάμε με τη Μαργαρίτα Συγγενιώτου, μεσόφωνο, μέλος της Ανοιχτής Ορχήστρας, που συμμετείχε στη μεγάλη δράση-γιορτή που επισημαίνει: «Αυτό που συμβαίνει με την πλατεία Εξαρχείων είναι καθαρά πολιτικό. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μετρό, ούτε με την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Αυτό φαίνεται καθαρά από τον τρόπο που άλλαξε η κυβέρνηση τον προηγούμενο σχεδιασμό και μετέφερε τις εισόδους του μετρό πάνω στην πλατεία».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στα Εξάρχεια λέει ότι «η συζήτηση σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Είναι μία ιστορική γειτονιά, με μεγάλο ιδεολογικό φορτίο, ό,τι συμβαίνει εκεί δεν αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους. Είναι, επίσης, μία γειτονιά που είναι σαφής η προσπάθεια gentrification, η κρίση στέγης είναι τεράστια λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και είναι κοινό μυστικό ότι μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αγοράζοντας μαζικά διαμερίσματα προς εκμετάλλευση. Είναι λογικό, λοιπόν, αρκετός κόσμος να είναι ενάντια στη δημιουργία σταθμού μετρό, επειδή πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα επιταχύνει τις εξελίξεις προς μία κατεύθυνση που θα αλλάξει προς το χειρότερο την ταυτότητα της περιοχής. Άλλοι αντιλαμβάνονται ότι μία τόσο μεγάλη γειτονιά δεν είναι δυνατόν να μένει εκτός σχεδιασμού του μετρό, για λόγους συγκοινωνιακούς, περιβαλλοντικούς κ.λπ. Όλες αυτές οι απόψεις πρέπει να συζητηθούν, να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός. Η κυβέρνηση εμφανώς αδιαφορεί για τον αστικό σχεδιασμό. Τα Εξάρχεια την ενδιαφέρουν μόνο ως θέατρο συγκρούσεων με αυτούς που θέλει να ορίσει ως ιδεολογικούς της αντιπάλους, με μοναδικό σκοπό να συσπειρώσει το εκλογικό της κοινό. Γι’ αυτό όχι μόνο άλλαξε αιφνιδιαστικά τον σχεδιασμό, αλλά έκλεισε με λαμαρίνες την πλατεία μία ημέρα του Αυγούστου, μόλις έσκασε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το ρεπορτάζ που αποκάλυψε μεγάλη αστική εφημερίδα, λέει ότι η κυβέρνηση είχε την κατασκευάστρια εταιρεία stand by για να ξεκινήσει τις εργασίες με την δική της εντολή. Κατά πως φαίνεται δεν υπήρχαν καν όλες οι απαραίτητες άδειες για να ξεκινήσει το έργο».
«Μαζί με τις εργασίες για το μετρό ξεκίνησαν και οι εργασίες για την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, πάλι αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση. Άλλο show με πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ να διώχνουν τον κόσμο, να τον εμποδίζουν να κάνει τη βόλτα του. Έκτοτε η βεντέτα με τη γειτονιά έχει κορυφωθεί. Το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι τα επεισόδια τα προκαλούν οι “μπαχαλάκηδες” και όχι οι κάτοικοι. Είναι απολύτως ψέμα. Η γειτονιά αντιστέκεται όχι μόνο στα κυβερνητικά σχέδια για την περιοχή, αλλά και στον προκλητικό τρόπο που επιβάλλονται. Αν δεν ήταν τα social media, μέσω των οποίων βγαίνουν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν ξεκάθαρα την αστυνομική αυθαιρεσία, ίσως και το αφήγημα αυτό να γινόταν πιστευτό» αναφέρει η καλλιτέχνης.
Παρεμβαίνουμε με την τέχνη μας
Η Μ. Συγγενιώτου είναι κατηγορηματική: «Εμείς ως καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Η Ανοιχτή Ορχήστρα δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτό. Ως μία ανάγκη παρέμβασης στον δημόσιο βίο με την Τέχνη μας. Είναι ένα ενδιαφέρον μουσικό πείραμα, γιατί συνδυάζει μουσικούς όλων των ειδών, κλασσικούς, μοντέρνους και παραδοσιακούς. Αυτή η ζύμωση είναι πολύ δημιουργική. Από την άλλη, οι δυσκολίες που παρουσιάζει το να παίζεις μουσική σε ανοιχτούς χώρους, πολλές φορές εν κινήσει, μπορούν να είναι πολύ μεγάλες, ειδικά αν θέλεις να έχεις και ένα αξιοπρεπές καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αλλά πάντα αυτού του είδους οι δράσεις δείχνουν και τη μεγάλη δύναμη της μουσικής, το πώς κινητοποιεί τον κόσμο, με έναν τρόπο θετικό, ως ενοποιητική δύναμη μέσα στην κοινωνία. Γι’ αυτό και ήταν τόσο θλιβερή η εικόνα των ΜΑΤ που περίμεναν μέσα στην μαυρίλα τους την παραμικρή αφορμή να χτυπήσουν, ενώ εμείς τραγουδούσαμε όλοι μαζί, χορωδία και κόσμος σαν ένα. Είναι μεγάλη η δύναμη που βγαίνει από ανθρώπους που τραγουδάνε όλοι μαζί, ενωμένοι από μια κοινή πίστη. Ποιος μπορεί να πάει κόντρα σε αυτή την ενέργεια που αναδύεται;».
«Δε θα φύγουμε εμείς – Εσείς θα φύγετε»
Η ανοιχτή συνέλευση «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων», καλεί εκ νέου σε πορεία, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. από το Μουσείο στην Πατησίων. Στο κάλεσμά της αναφέρει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το δίκιο είναι δικό μας, ακριβώς επειδή αφορά τον τρόπο που εμείς μπορούμε και θέλουμε να ζούμε στη γειτονιά μας. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον κοινωνικό μας αγώνα, όπως αρχίσαμε… Με όλες τις δυνάμεις μας! Οργανώνουμε την πολύμορφη παρουσία μας στην κοινωνία για την διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη, τη γειτονιά και τους δημόσιους χώρους». Τα συνθήματα της συνέλευσης: «Το πρόβλημα της πόλης δεν είναι οι διαδηλώσεις, είναι ο Μπακογιάννης, οι μπάτσοι και οι εξώσεις…» και το χαρακτηριστικό «Δε θα φύγουμε εμείς – Εσείς θα φύγετε».
Μαρία Λυκούρα