Macro

Μαρία Καραμεσίνη: Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην πολιτική της δεξιάς

Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στην πολιτική της δεξιάς και του Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε χθες από το Ρέθυμνο η Μαρία Καραμεσίνη, υποψήφια ευρωβουλευτής. Η κα Καραμεσίνη βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο, καθώς ήταν ομιλήτρια στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα «Οι Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στον 21ο αιώνα», ενώ συμμετείχε το πρωί και στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ.
 
Με αφορμή την επίσκεψή της στη πόλη και την συμμετοχή της στην εκλογική διαδικασία της 9ης Ιουνίου, η κα Καραμεσίνη απαντώντας στο ερώτημα γιατί να επιλέξουν οι ψηφοφόροι την Νέα Αριστερά στην κάλπη του επόμενου μήνα είπε: «Γιατί η Νέα Αριστερά είναι ένα νέο κόμμα, το οποίο θέλει να είναι μία σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην πολιτική της δεξιάς και της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι πρέπει να εκφράσει και μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έχει συγκροτήσει θέσεις για την Ευρώπη και προτάσεις για την Ευρώπη, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Συνεισφέρει λοιπόν και σε αυτές τις εκλογές και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον καταλύτη με τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ανασύνθεση όλου του χώρου της Αριστεράς, της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε μια προοπτική σύγκλισης δυνάμεων για την συγκρότηση ενός μετώπου απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της δεξιάς, η οποία είναι νεοφιλελεύθερη, συντηρητική και σε πάρα πολλά σημεία πολύ επικίνδυνη και για την πορεία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας και για την εξέλιξη στον τομέα της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
 
Η κα Καραμεσίνη έκανε λόγο για μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία σε μια δύσκολη συγκύρια για την Ευρώπη και την Ελλάδα τονίζοντας μεταξύ άλλων: «βρισκόμαστε μπροστά σε τρεις προκλήσεις μεγάλες: Προς τα που πάει η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης, δεδομένου ότι από αυτή την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης και την πορεία της, εξαρτάται το αν θα έχουμε μια Ευρώπη κοινωνική, συμπεριληπτική, αλληλέγγυα, η οποία ουσιαστικά θα οδηγήσει στη μείωση των ανισοτήτων και στη σύγκλιση των οικονομιών, κυρίως αυτών που είναι πιο φτωχιές και έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Άρα, λοιπόν, παίζεται το αν θα προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση ή αν αντίθετα με τη συμμαχία που προβλέπεται μεταξύ του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος με ένα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, θα υπάρξει μια πορεία, η οποία οδηγεί προοπτικά στην αποσύνθεση όλου αυτού του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και αν θα πάμε δηλαδή σε μια Ευρώπη η οποία θα είναι μια Ευρώπη χαλαρής συνομοσπονδίας χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, με μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα κράτη μέλη, το οποίο κάθε ένα από αυτά θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις προκλήσεις μόνο του. Άρα λοιπόν, η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης βρίσκεται σε διακινδύνευση θα λέγαμε.
 
Το δεύτερο είναι αν θα έχουμε κοινωνική Ευρώπη ή αν θα πάμε σε μία Ευρώπη των εξοπλισμών, της ανόδου των εξοπλιστικών δαπανών εις βάρος των δαπανών που χρειάζονται για τις κοινωνικές επενδύσεις και για τον οικολογικό μετασχηματισμό των οικονομιών.
 
Και το 3ο διακύβευμα είναι εάν θα μπορέσουμε να έχουμε μία δίκαιη ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία περιλαμβάνει προφανώς και την αναδιανομή του εισοδήματος, υπέρ των μισθωτών και υπέρ των κοινωνικών ομάδων, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες».
 
Τα παραπάνω, όπως σημείωσε είναι τα τρία βασικά διακυβεύματα, στα οποία η Νέα Αριστερά έχει τις απαντήσεις. Για το ζήτημα της ακρίβειας η κα Καραμεσίνη τόνισε ότι η κυβέρνηση έδωσε κάποιες αυξήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε καν την εξέλιξη του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι: «Αυτό είναι και ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, αλλά με την ελληνική ιδιαιτερότητα που έχουμε, με την καθήλωση των μισθών και το ότι είμαστε στη χειρότερη θέση της Ευρώπης όσον αφορά το διαθέσιμο εισόδημα, δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης σε πολύ μεγάλες μερίδες του πληθυσμού. Τούτων λοιπόν των δεδομένων, η Ελλάδα και μια μεγάλη μερίδα των πολιτών βρίσκεται σε μια κατάσταση κρίσιμη, όσον αφορά την ικανοποίηση των απλών βιοτικών της αναγκών. Και αυτή η μερίδα, τολμώ να πω ότι δεν είναι μόνο αυτοί, οι οποίοι είναι μόνο πιο φτωχοί, αλλά αγγίζει τα μεσαία στρώματα».
 
Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ευρώπης για το μεσανατολικό η κα Καραμεσίνη τόνισε ότι η «θέση της Νέας Αριστεράς είναι να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους: «Όσον αφορά τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, το κόμμα της Νέας Αριστεράς, έχει πάρει πρωτοβουλία και έχει απευθυνθεί σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για την αναγνώριση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους σε σύγκλιση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν πάρει αυτή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως η Ισπανία, Μάλτα, Σλοβακία, -νομίζω υπάρχουν και κάποιες άλλες- οι οποίες έχουν ουσιαστικά πάρει αυτήν την πρωτοβουλία και στα πλαίσια αυτών των προτάσεων ήταν και η απόσυρση της φρεγάτας από την Ερυθρά Θάλασσα. Άρα, μιλάμε για μια δίκαιη λύση του πολέμου. Μιλάμε για μια δίκαιη ειρήνη. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτα απ’ όλα καταδίκη της γενοκτονίας, διαρκής παύση του πυρός, ειρηνευτικές συμφωνίες, ενδεχομένως ένα διεθνές συνέδριο για το θέμα της Παλαιστίνης και μια δίκαιη ειρήνη. Δε μπορεί να υπάρξει επίλυση του προβλήματος, χωρίς μια δίκαιη ειρήνη που αναγνωρίζει τα δύο ανεξάρτητα κράτη, στα όρια τα οποία προέβλεπε η απόφαση της γενικής συνεύρεσης του ΟΗΕ, με τα σύνορα δηλαδή του 1967» είπε.