Απόσπασμα από την συμμετοχή μου στο πάνελ για την ανεργία, τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, της εκπομπής “Επί του Πιεστηρίου” με τους Φοίβο Κλαυδιανό, Κώστα Πουλακίδα και Σπύρο Σουρμελίδη, στο Kontra Channel.
Η ανεργία μειώθηκε αλλά μειώθηκε ταυτόχρονα η απασχόληση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η μείωση της ανεργίας δεν οφείλεται στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά στο ότι αποχώρησαν 100.000 άτομα από το εργατικό δυναμικό. Έχουμε λοιπόν στοιχεία που συγκρούονται με το κυρίαρχο αφήγημα.
Δηλαδή, η ανάπτυξη του κ Μητσοτάκη βασίζεται σε ένα μοντέλο φθηνής εργασίας και αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εμείς λέμε πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί οι μισθοί έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη τουλάχιστον κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες κατά την διάρκεια των δυο τελευταίων ετών όπως λέει ο ΟΟΣΑ.
Με τον #ΣΥΡΙΖΑ από 1/7/2023 θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 880 €, θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και θα θεσμοθετηθεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό.
Ο μέσος μισθός στην οικονομία αυξάνεται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Με τον «αναπτυξιακό» νόμο Γεωργιάδη τον Σεπτέμβριο 2019 αυτές υπονομεύθηκαν και μόνο 16% των μισθωτών καλύπτεται σήμερα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Κούφιες υποσχέσεις είναι οι αυξήσεις του μέσου μισθού πάνω από 25% που τάζει η ΝΔ με το πρόγραμμά της. Η κυβέρνηση δεν ορίζει τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ πως θα επανέλθει ο καθορισμός του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους και η κατώτατη αύξηση σε όλες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των μισθών θα ισούται με την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τα αντεργατικά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη παρά μόνο την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της διεθνούς σύμβασης εργασίας για την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία και της ευρωπαϊκής οδηγίας για την συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, που προέβλεπε αύξηση των γονεϊκών αδειών.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880€ θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν θα υπάρχει πλέον ο όρος του 50% κάλυψης των μισθωτών για την επέκτασή τους στο σύνολο των μισθωτών ενός κλάδου. Επίσης θα αποκατασταθεί το συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην διαιτησία που καταργήθηκε με τον νόμο Γεωργιάδη.