Μεταφράσεις

Μάο Τσε-τουνγκ: Ενάντια στις ακραίες διακρίσεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Ένας Αμερικανός Νέγρος ηγέτης που τώρα έχει καταφύγει στην Κούβα, ο κ. Ρόμπερτ Γουίλιαμς, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Έγχρωμων του παραρτήματος του Μονρόε της Βόρειας Καρολίνας , μου ζήτησε δύο φορές φέτος μια δήλωση για την υποστήριξη του αγώνα των Αμερικανών Νέγρων κατά των φυλετικών διακρίσεων. Επιθυμώ να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία, εκ μέρους του κινεζικού λαού, για να εκφράσω την αποφασιστική υποστήριξή μας στους Αμερικανούς Νέγρους στον αγώνα τους κατά των φυλετικών διακρίσεων και για ελευθερία και ίσα δικαιώματα.

Υπάρχουν περισσότεροι από δεκαεννέα εκατομμύρια Νέγροι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή περίπου το έντεκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Η θέση τους στην κοινωνία είναι αυτή της υποδούλωσης, της καταπίεσης και της διάκρισης. Η συντριπτική πλειοψηφία των Νέγρων στερείται του δικαιώματος ψήφου. Στο σύνολό τους, μόνο οι πιο κοπιαστικές και περιφρονημένες δουλειές είναι ανοιχτές γι’ αυτούς. Ο μέσος μισθός τους είναι μόνο το ένα τρίτο έως το μισό του μισθού των λευκών. Το ποσοστό ανεργίας μεταξύ τους είναι το υψηλότερο. Σε πολλές πολιτείες δεν μπορούν να πάνε στο ίδιο σχολείο, να φάνε στο ίδιο τραπέζι ή να ταξιδέψουν στο ίδιο τμήμα λεωφορείου ή τρένου με τους λευκούς. Οι Νέγροι συλλαμβάνονται συχνά και αυθαίρετα, ξυλοκοπούνται και δολοφονούνται από τις αρχές των ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, και από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και άλλους ρατσιστές. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί Νέγροι είναι συγκεντρωμένοι σε έντεκα πολιτείες στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, οι διακρίσεις και οι διώξεις που υφίστανται είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Οι Αμερικανοί Νέγροι αφυπνίζονται και η αντίστασή τους γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Τα τελευταία χρόνια ο μαζικός αγώνας των Αμερικανών Νέγρων κατά των φυλετικών διακρίσεων και για ελευθερία και ίσα δικαιώματα αναπτύσσεται συνεχώς.

Το 1957 οι Νέγροι στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας έδωσαν σκληρό αγώνα ενάντια στον αποκλεισμό των παιδιών τους από τα δημόσια σχολεία. Οι αρχές χρησιμοποίησαν ένοπλη βία εναντίον τους και προέκυψε το επεισόδιο του Little Rock που συγκλόνισε τον κόσμο.

Το 1960 οι Νέγροι σε περισσότερες από είκοσι πολιτείες πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες κατά του φυλετικού διαχωρισμού σε τοπικά εστιατόρια, καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους.

Το 1961 οι Νέγροι ξεκίνησαν την εκστρατεία “Freedom Riders” για να αντιταχθούν στον φυλετικό διαχωρισμό στα μέσα μεταφοράς, μια εκστρατεία που γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλές πολιτείες.

Το 1962 οι νέγροι στο Μισισιπή αγωνίστηκαν για το ίσο δικαίωμα εγγραφής στα κολέγια και οι αρχές τους υποδέχτηκαν με καταστολή που κατέληξε σε λουτρό αίματος.

Φέτος, ο αγώνας των Αμερικανών Νέγρων ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα. Οι άοπλες μάζες των Νέγρων υπέστησαν μαζικές συλλήψεις και την πιο βάρβαρη καταστολή μόνο και μόνο επειδή πραγματοποιούσαν συγκεντρώσεις και πορείες κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στις 12 Ιουνίου, έφτασαν στα άκρα με τη σκληρή δολοφονία του κ. Μέντγκαρ Έβερς, ηγέτη των Νέγρων στο Μισισιπή. Αυτές οι μάζες των Νέγρων, αγανακτισμένες και απτόητες από την ανελέητη βία, συνέχισαν τους αγώνες τους ακόμη πιο θαρραλέα και κέρδισαν γρήγορα την υποστήριξη των Νέγρων και όλων των λαϊκών στρωμάτων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας γιγαντιαίος και δυναμικός πανεθνικός αγώνας διεξάγεται σχεδόν σε κάθε πολιτεία και πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και ο αγώνας συνεχίζει να μεγαλώνει. Αμερικανικές οργανώσεις Νέγρων αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια “πορεία ελευθερίας” στην Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου, στην οποία θα λάβουν μέρος 250.000 άνθρωποι.

Η ταχεία ανάπτυξη του αγώνα των Αμερικανών Νέγρων είναι μια εκδήλωση της συνεχούς όξυνσης της ταξικής και εθνικής πάλης μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες- προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στην κυρίαρχη κλίκα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Κένεντι έχει καταφύγει σε πονηρή διπρόσωπη τακτική. Από τη μια πλευρά, συνεχίζει να συνωμοτεί και να συμμετέχει στη διάκριση και τις διώξεις κατά των Νέγρων- στέλνει ακόμη και το στρατό για την καταστολή τους. Από την άλλη πλευρά, προβάλλει ως υπέρμαχος της “υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και της “προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων των Νέγρων”, καλεί τον Νέγρο λαό να επιδείξει “αυτοσυγκράτηση” και προτείνει στο Κογκρέσο τη λεγόμενη “νομοθεσία για τα πολιτικά δικαιώματα” σε μια προσπάθεια να μουδιάσει την αγωνιστική βούληση του Νέγρου λαού και να εξαπατήσει τις μάζες σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, αυτές οι τακτικές της κυβέρνησης Κένεντι γίνονται αντιληπτές από όλο και περισσότερους Νέγρους. Οι φασιστικές θηριωδίες που διαπράττουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ εναντίον του Νέγρικου λαού έχουν αποκαλύψει την πραγματική φύση της λεγόμενης δημοκρατίας και ελευθερίας στις ΗΠΑ και έχουν αποκαλύψει την εσωτερική σύνδεση μεταξύ των αντιδραστικών πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο εσωτερικό και των επιθετικών πολιτικών της στο εξωτερικό.

Καλώ τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαναστάτες διανοούμενους, τα φωτισμένα στοιχεία της αστικής τάξης και άλλες φωτισμένες προσωπικότητες όλων των χρωμάτων του κόσμου, λευκών, μαύρων, κίτρινων, καφέ κ.λπ. να ενωθούν για να αντιταχθούν στη φυλετική διάκριση που εφαρμόζει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και να υποστηρίξουν τους Αμερικανούς Νέγρους στον αγώνα τους ενάντια στη φυλετική διάκριση. Σε τελική ανάλυση, ένας εθνικός αγώνας είναι ζήτημα ταξικής πάλης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μόνο η αντιδραστική κυρίαρχη κλίκα μεταξύ των λευκών που καταπιέζει τον Νέγρο λαό. Δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσουν τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαναστάτες διανοούμενους και άλλα φωτισμένα άτομα που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λευκού λαού. Σήμερα, είναι η χούφτα των ιμπεριαλιστών, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι υποστηρικτές τους, οι αντιδραστικοί σε διάφορες χώρες, που ασκούν καταπίεση, επιθετικότητα και εκφοβισμό εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των εθνών και των λαών του κόσμου. Αυτοί είναι η μειοψηφία και εμείς είμαστε η πλειοψηφία. Το πολύ-πολύ να αποτελούν λιγότερο από το δέκα τοις εκατό των 3.000 εκατομμυρίων ανθρώπων του κόσμου. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι, με την υποστήριξη περισσότερων από το ενενήντα τοις εκατό των λαών του κόσμου, ο δίκαιος αγώνας των Αμερικανών Νέγρων θα είναι σίγουρα νικηφόρος. Το σατανικό σύστημα της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού αναπτύχθηκε μαζί με την υποδούλωση των Νέγρων και το εμπόριο Νέγρων- σίγουρα θα φτάσει στο τέλος του με την πλήρη χειραφέτηση των μαύρων.

Μάο Τσε-τουνγκ (8-8-1963)
Μετάφραση: Κώστας Ψιούρης
Πηγή: Marxists από Peking Review No. 33, 1963