Macro

Μάκης Μπαλαούρας: Προς αναδόχους του Στέφανου Κασσελάκη

Να παραδεχτώ ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αξιοποίησε λίαν επιτυχώς όλες τις τρύπες Καταστατικού – Κανονισμού – Οδικού χάρτη της Γραμματείας εκμεταλλευόμενος και την ελάσσονα εγρήγορση παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
 
Πρώτη τεράστια τρύπα ήταν η δυνατότητα της καθόδου ως υποψήφιος/α πρόεδρος ακόμα και μέλος ολίγων ωρών! Ενώ για την Επιτροπή Δεοντολογίας προϋπόθεση υποψηφιότητας είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε ετών ως μέλος, για την υποψηφιότητα για πρόεδρο δε θέτει το παραμικρό.
 
Δηλαδή προστατεύεται το έλασσον, όχι όμως το μείζον!!! Εφόσον δεν το αναφέρει (προφανώς γιατί τότε υποψήφιος ήταν μόνο ο Α. Τσίπρας), θα μπορούσε να ερμηνευτεί; Σίγουρα Ναι! Δεν έγινε όμως, όπως δεν ερευνήθηκαν όλα τα στοιχεία της υπόστασης του υποψηφίου, όπως αξιολογούνταν στις ΟΜ για υποψήφιους για μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν εάν και σε ποια ΟΜ γράφτηκε. Να συμπληρώσω ακόμα ότι Στ. Κασσελάκης, ευνοήθηκε από το προεδρείο και στη συνέχεια από το Συνέδριο, (και τη μεγαλοθυμία ή επιπολαιότητα των συνυποψηφίων του), που εκ των υστέρων επικύρωσε τη, λειψή, λίστα Κασσελάκη,.
 
Σε πλήρη αντίθεση με την καμπάνια όλων των συνυποψηφίων του δεν παρουσίασε κανένα προγραμματικό λόγο. Το μόνο που έλεγε ήταν: «είμαι ο μόνος που μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη»…
 
Δεδομένων των παραπάνω ο Στέφανος Κασσελάκης ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και είναι πιά πρόεδρος. Όμως, με μια διαδικασία απαράδεκτη παγκοσμίως για αριστερό κόμμα, που ψηφίστηκε στο τελευταίο Συνέδριο (κατά πλειοψηφία με εμμονή του Α. Τσίπρα), δημιουργώντας μέλη μιας κοπής των δύο ευρώ, που αμέσως μετά (δυστυχώς) εξαερώνονται. Σε αυτό δε φταίει ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως το εκμεταλλεύτηκε εμφανιζόμενος ως Μεσσίας, που προσφέρει ελπίδα, γιατί θα βγάλει το κόμμα από τη κρίση, διώχνοντας τα «βαρίδια» και τον Μητσοτάκη…
 
Αυτά και άλλα πολλά συνέβησαν και ένας στρατός «ακολούθων» (και στελεχών) άνευ αρχών-σεβασμού-συντροφικότητας, εξακόντιζαν (και συνεχίζουν!) στο διαδίκτυο συκοφαντίες, ψεύδη και απειλές {«υπονόμευση του (τότε) Προέδρου», «αριστερόμετρα», «επιστροφή στο 3%», ψεύτικα SMS…}, μη αντιδρώντας στις αθλιότητες των υποστηρικτών του. Κατάπτωση, όχι μόνο για την Αριστερά, αλλά και το πολιτικό σύστημα…
 
Είναι δύσκολοι καιροί Κι’ οι μήνες οργισμένοι
 
Ο νέος πρόεδρος από την ημέρα που ανέλαβε έπραξε μια σειρά από ατοπήματα. Ιδεολογικά-πολιτικά, συμπεριφερόμενος ως Μεσαιωνικός Ηγεμών. Αγνόησε όλες τις ιδεολογικοπολιτικές αρχές και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταπατώντας το κατεκτημένο πλαίσιο συνύπαρξης, ήθη και κουλτούρα μας, με νέο δόγμα το «αποφασίζω και διατάσσω»!
 
Σταχυολόγηση ατοπημάτων:
 
Προχθές δήλωσε: «Σιχαίνομαι την υπερέκθεση της προσωπικής μου ζωής. Την έχω σκυλοβαρεθεί και εγώ και ο Τάιλερ…». Μα ο ίδιος δε την προκάλεσε;;
Αμέσως μετά καθαίρεσε ετσιθελικά-αντικαταστατικά εκπρόσωπο Τύπου-Διευθυντή της ΚΟ.
Εξακόντισε απειλές διαγραφής, αποκλεισμό από ψηφοδέλτια κ.λπ, σε όσους έχουν διαφορετική άποψη, που απαντιέται κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες, όπως στη Goldman Sachs!
Διέγραψε, πάλι αντικαταστατικά, μέσω tweet (!), δανειζόμενος, από άλλα κόμματα φράση, «έθεσαν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», τέσσερα στελέχη, Τζουμάκας-Βίτσας-Σκουρλέτης-Φίλης, με πλούσιο αγωνιστικο-πολιτικό ιστορικό. Παρά τον σάλο που δημιουργήθηκε, πάλι από Νέα Υόρκη, έγραψε: «Δεν χρειάζομαι την άδεια κανενός οργάνου-Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά»!! Δηλαδή, διαγραφή της ιστορίας μας..
Ο νέος πρόεδρος, μάλιστα, ανέφερε ότι «οι εσωκομματικοί χορηγοί της κυβέρνησης συνέβαλαν στο να στερηθούμε δύο εκλογικές νίκες…». (Δηλαδή όπως τα τρολ στο διαδίκτυο!). Μετά κύκλοι του (και όχι οι θεματοφύλακες του καταστατικού, Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ) προσπάθησαν να τα μπαλώσουν λέγοντας, «δε καταλάβατε καλά τους παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας….». Τραγέλαφος!
Η πρακτική των αρχηγικών διαγραφών είναι πρωτοφανής σε ένα Κόμμα που είχε ως συστατικά στοιχεία τον πλουραλισμό των απόψεων, την ανεκτικότητα σε διαφορετικές αντιλήψεις. Στην δική μας Αριστερά μάθαμε να υπερασπιζόμαστε αξίες και αρχές (πολλές φορές με οξύτητα και ακρότητες) στην κριτική απέναντι των ηγεσιών. Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, όπως αυτές που περνάμε.
 
Greek Dream. Ο Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίστηκε ως θιασώτης του αλά ελληνικά American Dream (απατηλή φαντασίωση). Επίσης και του Αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, εργαζόμενος στο επιτελείο Μπάιντεν. Σημειώνω πάντως ότι Μπάιντεν δεν διέγραψε τον αριστερό και συνυποψήφιο του για το χρίσμα, Μπέρνι Σάντερς…
 
Παλαιστινιακό και εθνοκάθαρση στη Γάζα. Η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ωσάν να ήταν θέση της Φον ντερ Λάιεν, μακράν από την παραδοσιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω πάντως να αναφέρω πως ο πρόεδρος διόρθωσε στην πορεία την απαράδεκτη αρχική. Σημειώνω όμως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δε κάλεσε στις μεγάλες πορείες για τη Παλαιστίνη… Βέβαια και ο χθεσινός καλούσε σποραδικά, εγκαταλείποντας τα ζωογόνα για την Αριστερά Κινήματα…
 
Μισθοφορικός στρατός. Η πρόταση του αντιγράφει νέο-αποικιακή εμπειρία (βλέπε στρατιωτική ανταρσία Wagner- Πριγκόζιν στη Ρωσία)!
 
Ομιλία στο συνέδριο στον ΣΕΒ
 
Απέκλινε τελείως από τις έως τώρα θέσεις του κόμματος: Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας, μιας σύγχρονης Αριστεράς που δε δαιμονοποιεί την λέξη κεφάλαιο, αλλά την βλέπει ως ένα εργαλείο για ευημερία, μείωση των τεράστιων ανισοτήτων μέσω μια ισχυρής ανάπτυξης.. Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση.. Σε αυτό το όραμα, έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο»!!
Διέγραψε τη θεμελιώδη θέση της Αριστεράς, την «αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας», που και τα τωρινά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα υιοθετούν. Μόνο η Δεξιά παγκοσμίως δε δέχεται αυτή την αντίθεση!
Δεκάωρο, δεν αναφέρθηκε στο απαράδεκτο της θέσπισης του, αλλά «με αύξηση αποδοχών»!
Δεν αναφέρθηκε στην κατάργηση των αντεργατικών–αντιλαϊκών νόμων. Ούτε για αύξηση μισθών και αναγκαιότητας σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!
Stock options. «Να δοθούν ισχυρά κίνητρα σε επιχειρήσεις που διανέμουν μετοχές στους υπαλλήλους τους», δηλαδή κλασσικό θατσερικό δόγμα λαϊκού καπιταλισμού. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι, αποκτώντας μετοχές μετέχουν της εργοδοσίας. Έτσι, ο εργαζόμενος δεν θα κάνει απεργία, διότι θα πέσουν οι μετοχές του. Και ο Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΕΒ (2018) είχε πει: «Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock options και θα είμαι ανοικτός σε φοροαπαλλαγές.
 
Ας σημειώσω, ότι ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΕΒ είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης!!
 
Αποκαλύψεις της Εφημερίδας Συντακτών
 
Ο έγκυρος δημοσιογράφος της Εφημερίδας Συντακτών Δημήτρης Ψαρράς παρουσίασε άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη στον «Εθνικό Κήρυκα» Νέας Υόρκης, όπου εμφανίζεται:
 
υπέρ μείωσης μισθών στην Ελλάδα για στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας,
θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, στις οποίες προχώρησαν οι κυβερνήσεις των πρώτων μνημονίων και
υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων!!
 
«Ο πρόεδρος επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του (ήταν 24 χρονών) για αυτές τις απόψεις.
 
Τελείως λαθεμένη εξήγηση έδωσε. Θα μπορούσε να πει ότι άλλαξε και «είδον τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν»! Τόσοι και τόσοι έχουν αλλάξει απόψεις. Το να επικαλείται το νεαρό της ηλικίας του δε στέκει με τίποτα (και ο Βορίδης με τα τσεκούρια νεότερος ήταν)!
 
»Η Μαργαρίτα που αποχαιρετήσαμε προχθές ήταν μόλις 19 χρονών. Δρούσε με συναίσθηση εναντίον της Δικτατορίας, συνελήφθη και βασανίστηκε απάνθρωπα. Χιλιάδες 19χρονα «παιδιά» μπόρεσαν και βρήκαν μια ακατανίκητη δύναμη και με αυταπάρνηση αντιπαρατέθηκαν και στάθηκαν ανώτεροι των βασανιστών τους! Σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε τα 50 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Προφανώς θα τη χαιρετίσει ο πρόεδρος. Ποιους/ποιες όμως; Αυτούς/ές που ήσαν ανώριμοι ηλικιακά;
 
Στροφή 180ο στο συνέδριο του Economist
 
Μετά τη μεγάλη αναταραχή στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ από την ομιλία στον ΣΕΒ, καθώς και από τις αποκαλύψεις της Εφ. Συντακτών, στο συνέδριο του Economist ο νέος πρόεδρος έστρεψε το τιμόνι προς τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος.
 
Η λέξη «κεφάλαιο» δεν ακούστηκε καθόλου. Αντιθέτως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε Κοινωνική ατζέντα. Θύμισε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον κατώτατο μισθό, ότι η αύξηση των μισθών ενισχύει τη ζήτηση αποτελώντας βασικό παράγοντα οικονομικής ανάκαμψης. Επίσης, υποστήριξε ότι «τα οικονομικά πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικά για να έχουν ουσία»!
 
«Τυφλοί τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ»;
 
Ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε, χωρίς απόφαση οργάνου, τη δημιουργία 13 περιφερειακών γραφείων του Προέδρου (!). Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κρυφό σχέδιο που θα ξεδιπλώνεται σταδιακά με μπρος-πίσω…παραγκωνίζοντας το κόμμα, για να φτιάξει δικό του προεδρικό-επιτελικό κόμμα (μοιάζει με το Επιτελικό Κράτος Μητσοτάκη)!
 
Μια αλυσίδα γεγονότων που δείχνουν ότι η νέα ηγεσία δεν ενεργεί ως προεδρία Αριστερού κόμματος (μήπως «προοδευτικής παράταξης»;;) με καταστατικές δεσμεύσεις, αλλά ως θηρευτής μιας εξουσίας, που παρακάμπτει τον συλλογικό έλεγχο. Ως ιδιοκτήτης, που παραγγέλλει «όποιος διαφωνεί, να φεύγει»! («Στρατηγική της έντασης»;;).
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι ήταν κόμμα-μη κόμμα, με θολή φυσιογνωμία, εξαλείφοντας τη θέση του «συλλογικού διανοούμενου» και ως εκ τούτου χωρίς σχέση με Αυτοδιοίκηση (σκορποχώρι), το συνδικαλιστικό κίνημα, κοινωνικές συλλογικότητες, Κινήματα! Τώρα όμως βρίσκεται σε βαθιά περιδίνηση (όπως δείχνουν αποχωρήσεις-δημοσκοπήσεις), σκηνές ελληνικής Επιθεώρησης. Για να ξεφύγει από αυτή, χρειάζεται σεμνότητα και όχι αλαζονεία, σεβασμό στις βασικές ιδεολογικοπολιτικές θέσεις, τις ηθικές μας αρχές και τη κατακτημένη κουλτούρα.

Μάκης Μπαλαούρας