Macro

Λεωνίδας Καρίγιαννης: Οι πολεμικές δαπάνες του προϋπολογισμού, το κοινωνικό κράτος και οι δηλώσεις Ρούτε σαν «ντίλερ» των πολεμικών βιομηχανιών

Τις ημέρες που συζητιέται στην βουλή ο προϋπολογισμός, ο κος Ρούτε (γγ ΝΑΤΟ), δηλώνει προκλητικά: Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως «να ξυπνήσει από τον λήθαργο» και να δαπανήσει «πολύ περισσότερα» για την άμυνά της τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι απροετοίμαστη» για την απειλή πολέμου με τη Ρωσία.

«Δεν είμαστε έτοιμοι για αυτό που έρχεται στον δρόμο μας σε τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προσθέτοντας:

«Ήρθε η ώρα να στραφούμε προς μια νοοτροπία εν καιρώ πολέμου και να αυξήσουμε την αμυντική μας παραγωγή και τις αμυντικές μας δαπάνες».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κος Ρούτε μας ανακοινώνει έναν μελλοντικό πόλεμο και σπέρνοντας φόβο ζητάει περισσότερους εξοπλισμούς λειτουργώντας σαν «ντίλερ» των πολυεθνικών εξοπλιστικών βιομηχανιών.

Η κυβέρνηση έφερε έναν προϋπολογισμό που μειώνει ουσιαστικά τις κοινωνικές δαπάνες σε ένα ήδη διαλυμένο κοινωνικό κράτος, με υγεία, παιδεία, στέγη ,κοινωνικές υπηρεσίες σε κατάρρευση εφαρμόζοντας το δόγμα «όπλα αντί για βούτυρο».

Από το 2021 έως το 2023 η Ελλάδα έχει δαπανήσει κοντά στα 21,4 δισ ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 – 2024) βρίσκεται στην 5η θέση μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ως ποσοστό δαπανών προς ΑΕΠ. Στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%) έχοντας οριστεί οι χώρες να δίνουν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους κανόνες και τους πίνακες του ΝΑΤΟ , η ελληνική κοινωνία πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες το 2022 8,1 δισ. ευρώ, το 2023 6,2 δις ευρώ, ενώ προϋπολογίζεται να ξοδέψει 7,1 δισ. ευρώ το 2024.

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο πως θα κάνει καλύτερες τις συνθήκες για την ζωή των πολιτών της αλλά το πώς θα υπηρετήσει δουλικά τις εντολές του κου Ρούτε για αύξηση των πολεμικών δαπανών.

Το ΝΑΤΟ και ο φόβος της Τουρκίας

Σαν επιχείρημα για τις υψηλές πολεμικές δαπάνες η κυβέρνηση προτάσσει τις απειλές της Τουρκίας.

Το αστείο είναι ότι και οι δυο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και στην διακήρυξη του το ΝΑΤΟ αναφέρει χαρακτηριστικά «Το Στρατηγικό Δόγμα του 2022 επιβεβαιώνει το γεγονός ότι βασικός σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίζει τη συλλογική άμυνα των μελών του, βάσει μιας προσέγγισης 360 μοιρών, και σκιαγραφεί τρία βασικά καθήκοντα: την αποτροπή συγκρούσεων και την άμυνα, την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων, και τη συνεργατική ασφάλεια».

Αυτό που μας δηλώνει η κυβέρνηση είναι ότι ένας στρατιωτικός οργανισμός (ΝΑΤΟ) που του είμαστε απόλυτα πιστοί παρά τις διακηρύξεις της, δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη με μια χώρα που και αυτή είναι μέλος του ΝΑΤΟ.!!!

Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας σπάταλος και ανίκανος οργανισμός που επιβάλει τεράστιες πολεμικές δαπάνες που στερούν χρήματα που θα μπορούσαν να καλυτερέψουν τις συνθήκες στην υγεία, την παιδεία, τα έργα υποδομής και τοις κοινωνικές υπηρεσίες.

Σε πρόσφατη απόφαση του Π.Γ της η Νέα Αριστερά καλεί τα κόμματα της προοδευτικής και αριστερής αντιπολίτευσης να καταψηφίσουν τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό.

«Την στιγμή που οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται, είναι απαράδεκτό να ξοδεύονται δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού για την πολεμική κλιμάκωση», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Στην έκκληση της Ν.Α. το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι σαν μια «σοβαρή» αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει τις πολεμικές δαπάνες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντάει και θα ανακοινώσει την θέση του το Σάββατο… μετά την περσινή «υπεύθυνη» στάση που υπερψήφισε τις πολεμικές δαπάνες, η νέα ηγεσία του κύριου Φάμελλου θέλει να το σκεφτεί… για τον απλό λόγο ότι το ζήτημα της καταψήφισης των εξοπλιστικών δαπανών δεν είναι ζήτημα αρχής αλλά της εκάστοτε συγκυρίας!

Η νέα ηγεσία μετράει το πολιτικό κόστος που θα έχει η απόφαση της ακολουθώντας μια καιροσκοπική πολιτική.

Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Συρία και την Μέση Ανατολή, όπου ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου είναι ανάμεσα σε μια έντονη πολεμική έκρηξη και μια γενικευμένη αστάθεια, τα κόμματα της Αριστεράς, τα συνδικάτα, τα κινήματα, σε Ελλάδα, Ευρώπη, στην λεκάνη της Μεσογείου και την Μέση Ανατολή, πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούν από κοινού και συντονισμένα δημιουργώντας ένα μαζικό κίνημα Ειρήνης.

Το πρώτο μικρό βήμα μπορεί να γίνει στην Ελλάδα καταψηφίζοντας τοις πολεμικές δαπάνες.

Λεωνίδας ΚαρίγιαννηςTVXS