Macro

Λεωνίδας Καρίγιαννης: Οι αυξήσεις των μισθών και οι αυξήσεις των τιμών ή ο έλεγχος των μισθών και η ασυδοσία της αγοράς

Η κυβέρνηση επιβάλει ‘’κόφτη’’ και προσδιορίζει την αύξηση των μισθών, δίνοντας ψίχουλα στους εργαζόμενους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου 2022, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, στα 663 ευρώ το μήνα.

Όπως δήλωσαν η απόφαση ελήφθη με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων αλλά και τη διεθνή συγκυρία.
Ο υπουργός Εργασίας(ο πλέον εύστοχος τίτλος θα έπρεπε να είναι ‘’ο υπουργός εργοδοσίας’’) Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: ”Η ελληνική οικονομία βίωσε βαθιά ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία ήρθε σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης. Μέλημα της κυβέρνησης με την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης Ιανουαρίου του 2022….

Στόχος είναι να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας…, δίνουμε μια συνετή αύξηση που δεν βάζει εμπόδια στην ανοδική τροχιά της οικονομίας .”

Ο κύριος Χατζηδάκης δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις συμπιέζοντας το κόστος εργασίας και καταδικάζοντας εκατομμύρια εργαζόμενους στην φτώχεια.

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος έφτασε σήμερα στο 30% και ενδεχομένως οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% .λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Σαν αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.
Όμως την ίδια πορεία ακολουθούν οι τιμές των καυσίμων.

Η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο.

Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.

Και οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος …για αισχροκέρδεια, αφού σε μεμονωμένες περιπτώσεις προϊόντων οι τιμές ανέβηκαν μέχρι 25% κάνει λόγο το Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ),

Το (ΚΕΠΚΑ)σημειώνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι αυξήσεις φτάνουν έως το 10%.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες κατηγορίες προϊόντων (π.χ. απολυμαντικά και είδη ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό), όπου παρατηρούνται φαινόμενα ακόμα και αισχροκέρδειας, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 25%.”

ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ

Στον χώρο των σούπερ μάρκετ τις αυξήσεις τις επιβάλουν οι πολυεθνικές .

Οι πολυεθνικές στην Ελλάδα πουλάνε τα προϊόντα τους από 20 εως 150% ακριβότερα (μέσω των θυγατρικών τους )απ’ ότι πουλάνε στην Ευρώπη .

Για να μην μειώσουν την τεράστια κερδοφορία τους, αυτές αλλά και αρκετές Ελληνικές επιχειρήσεις, τώρα προχωράνε σε αυξήσεις και αναπροσαρμογές τιμών σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων διαφόρων κατηγοριών. Μεταξύ αυτών, αυξήσεις από 2% ως 15% αναμένονται το επόμενο διάστημα στα γάλατα, τη φέτα, τον καφέ, το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα τοματοειδή.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΚΟΦΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ :ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ …

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση ενώ κόβει τους μισθούς αφήνει ασύδοτους του επιχειρηματίες και τις πολυεθνικές .

Πριν είναι αργά πρέπει να δημιουργηθεί κίνημα ενάντια στην ακρίβεια .

Συνδικάτα, καταναλωτικές οργανώσεις ,παραγωγοί ,κόμματα της Αριστεράς, πρέπει να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν κίνημα για αυξήσεις μισθών και πάγωμα των τιμών .

Δεν πρέπει ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι οι καταναλωτές και η κοινωνία να πληρώσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των πολυεθνικών που έχουν αρωγό την κυβέρνηση.

Λεωνίδας Καρίγιαννης
Ανάρτησή του στο Facebook