Macro

Γερμανική ρευστότητα: Λάθος παρότρυνση

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι έγινε σε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας στην Ευρώπη με κύρια πηγή τη δυσκολία συγκρότησης κυβέρνησης στη Γερμανία. Οι βραβεύσεις, ουσιαστικά, αξιολογούν τη σταθερή πολιτική πορεία της Ελλάδας εν μέσω μεγάλων προβλημάτων, αλλά και δυσκολιών που πρόσθεταν με την πολιτική που επέβαλαν οι δανειστές. Το είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη «Φιγκαρό»: «Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα μιας ευρωπαϊκής κρίσης και λανθασμένων επιλογών, λανθασμένων συνταγών για την αντιμετώπισή της. Επτά χρόνια είναι πάρα πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ μεγάλες.»
Εν όψει του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης, που δεν φαίνεται να αργεί, η συνάντηση Τσίπρα-Μακρόν, λίγους μήνες πριν αρχίσει η συζήτηση για το χρέος, ήταν ουσιαστική. Η ρευστή κατάσταση στη Γερμανία, ασφαλώς δεν διευκολύνει τέτοιες συζητήσεις. Το σημαντικότερο είναι ότι αναβάλλει κάθε συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη, κάτι που αφορά την Ελλάδα πάρα πολύ.
Τίθεται, όμως, και το ερώτημα, τι αντανακλά αυτή η δυσκολία; Η αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συγκροτήσουν σταθερές κυβερνήσεις, δηλαδή κυβερνήσεις με πολιτική αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έφτασε και στη Γερμανία, στον εμπνευστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Το πιο πιθανό μετά την αποτυχία συγκρότησης κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι να προσφύγουν ξανά στο μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών. Θα είναι, ωστόσο, μια βραχυπρόθεσμη λύση του πολιτικού προβλήματος της Γερμανίας. Η πορεία πολιτικής φθοράς των δύο κομμάτων, που αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, το πιθανότερο θα συνεχισθεί, ενώ ταυτόχρονα θα διεμβολίζει το στόχο για μια μελλοντική συμμαχική εναλλακτική κυβέρνηση Σοσιοαλδημοκρατών-Πράσινων-Αριστεράς. Πολύ περισσότερο θα ανακόπτει τη διαδικασία, έστω αργή, απομάκρυνσης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας από τη δεξιά.
Όσο κι αν η συγκρότηση κυβέρνησης ικανής να προωθήσει κάποια από τα ανοιχτά ευρωπαϊκά ζητήματα είναι σοβαρό ζήτημα, η παρότρυνση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του SPD, κ. Σούλτς, «να επιστρέψει με ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης», είναι μια λάθος κίνηση.

Παύλος Κλαυδιανός

Πηγή: Η Εποχή