Βίντεο

Κωστής Καρπόζηλος: Βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν στις παραμονές της μεγάλης οικονομικής κρίσης

Ο Κωστής Καρπόζηλος στο Kontra Channel
Υπερτουρισμός-
Είναι ο “νόμος της προσφοράς και της ζήτησης”. Αυτή ήταν η απάντηση της υποψήφιας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας-Ωραιοζήλης Κουτσουπιά, στην ερώτηση της Νατάσας Γιάμαλη για το αν η χώρα μας αντιμετωπίζει πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού. Και η πρόταση της ήταν η αξιοποίηση των άδειων σπιτιών στα νησιά μας. Προφανώς, η κυρία Κουτσουπιά ζει σε μια άλλη χώρα.
Το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης διαλύει την κοινωνία μας. Η άναρχη δόμηση στα νησιά τα οδηγεί -ήδη- στην κατάρρευση των υποδομών και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις η βραχυχρόνια μίσθωση διώχνει τους κατοίκους και εκτινάσσει τα ενοίκια. Στους χώρους εργασίας, επικρατεί ο νόμος του ισχυρού και η μόνη αντίσταση σε αυτό είναι η άρνηση των νέων ανθρώπων να δουλέψουν σεζόν. Η αγροτική παραγωγή δεσμεύεται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δεν φτάνει στους καταναλωτές. Μια οικονομία δίχως ρύθμιση, είναι μια οικονομία που δεν οφελεί τους παραγωγούς του πλούτου.
Η Ελλάδα του 2024 θεωρεί ότι η “βαριά βιομηχανία” της είναι ο τουρισμός. Και αυτό είναι απλά λάθος. Γιατί συνιστά μια ομολογία ήττας: την παρακμή του παραγωγικού ιστού και την εναπόθεση της ανάπτυξης σε έναν και μόνο -υποκείμενο σε διακυμάνσεις- κλάδο. Βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν στις παραμονές της μεγάλης οικονομικής κρίσης: φούσκα ακινήτων, μαύρο χρήμα, υπηρεσίες και κατασκευαστικά έργα.
Δεν υπήρξε ανθεκτικό μοντέλο τότε. Δεν θα είναι και τώρα.