Macro

Κώστας Τσικουδάκης: Πλαστά διλήμματα και υπαρξιακά προβλήματα.

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αυξημένο ενδιαφέρον καθώς διεξήχθη την πλέον κατάλληλη στιγμή. Την στιγμή που τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η καταστροφική πολιτική Μητσοτάκη έχουν γίνει αντιληπτά στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, και ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα αυτής είναι πλέον έτοιμο να ακούσει αυτά που έχει να του πει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα την πολιτική αλλαγή και την έλευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Την σε γενικές γραμμές εξαιρετική διαδικασία (με τις εντάσεις και τις διαφωνίες που πρέπει να έχει ένα ουσιαστικό συνέδριο και τα πολύ ενδιαφέροντα θεματικά τραπέζια) για άλλη μια φορά αλλοίωσαν, ανούσιες συγκρούσεις, πλαστά διλλήματα, και πρακτικές ξένες στο ήθος και τις αξίες της αριστεράς. Η συζήτηση(σε έναν ευτυχώς όχι μεγάλο βαθμό) μετατοπίστηκε από το πεδίο των ιδεών, και των οραμάτων, σε αυτό των προσωπικών διαφωνιών και των διαδικαστικών ζητημάτων. Αυτό αδικεί τους πάντες και αποπροσανατολίζει τον κόσμο από την ουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, είναι ένα αριστερό κόμμα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και έχει χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις στο πεδίο της ακρίβειας, να συγκρουστεί ανοικτά με τα καρτέλ (με διευθύνσεις και ονόματα όπως ήδη έκανε ο κ.Φίλης), να παράγει ουσιαστική πολιτική με λύσεις στο στεγαστικό ζήτημα, στα εργασιακά την κλιματική κρίση, την αναμόρφωση της δημόσιας παιδείας, και του εθνικού συστήματος υγείας, να πρωταγωνιστήσει σε τομές στον χώρο των δικαιωμάτων, και της εξωτερικής πολιτικής(χωρίς λαικισμό και εθνικιστικές κορώνες), και φυσικά να προβάλλει ένα άλλο δημοκρατικό κομματικό μοντέλο που θα βασίζεται στην ουσιαστική και ανιδιοτελή συμμετοχή και συνδιαμόρφωση μακριά από ευκαιριακά προσωπικά συμφέροντα με στόχο απλά και μόνο στην κατάκτηση και νομή της εξουσίας. Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι αυτό που ήταν πάντα η αριστερά, δύναμη αλλαγής και όχι συντήρησης της κοινωνίας.

Η συγκρότηση ενός ηγεμονικού πολιτικού σχεδίου που θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικών συσχετισμών όμως, δεν είναι κάτι το εφικτό αν συνεχίσουν κάποιοι να απαντάνε με λάθος τρόπο στις λάθος ερωτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε έχασε επειδή υπερφορολόγησε( υπερφορολόγηση το άλλο όνομα του μαξιλαριού για το οποίο είμαστε υπερήφανοι)και ούτε δεν ανακάμπτει επειδή όπως λένε κάποιοι, άλλοι είναι με το 3 και άλλοι με το 33, άλλοι με τον πρόεδρο και άλλοι εναντίον του. Το 3 έχει με το 33, μια σχέση πολύ βαθύτερη από ότι τα νούμερα δείχνουν, και οι ήττες ήρθαν και έρχονται όταν το κόμμα δείχνει διστακτικότητα και απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες του( θέματα πολιτικού πολιτισμού και ύφους, υιοθέτηση πρακτικών του παλαιού πολιτικού συστήματος, λαικιστικες παραφωνίες στην πανδημία κ.ο.κ). Εξάλλου, πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι η πολιτική δεν είναι σαν την αριθμητική, ένα συν ένα δεν κάνει δύο και ο καλός ο μύλος δεν τα αλέθει όλα. Ο σταθερός προσανατολισμός και η ξεκάθαρη γνώση του ποιος είσαι και τι υπηρετείς είναι που φέρνουν τις ουσιαστικές νίκες, και όχι τα πολιτικά ψώνια και δάνεια από τα αζήτητα της ιστορίας.

ΥΓ: Διαχρονικά, σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους χώρους, έχει αποδειχθεί, ότι το μεγαλύτερο κακό στον εκάστοτε βασιλιά δεν το κάνουν όσοι τον αντιπολιτεύονται, αλλά αυτοί που ντυμένοι σύμμαχοι, καταλήγουν βασιλικότεροι του βασιλέως.

Κώστας Τσικουδάκης, μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ