Από τις προσλήψεις και τις αμοιβές σε πολιτικά γραφεία μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που στην «μετά Ζαχόπουλο» εποχή συνέχισε να λειτουργεί ως «ειδικός λογαριασμός», το υπουργείο Πολιτισμού περνάει οριστικά σε μία νέα περίοδο όπου είναι σαφές τι κάνει η πολιτική ηγεσία, τι κάνουν οι εργαζόμενοι και τι κάνουν τα συνδικαλιστικά σωματεία, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Στρατής μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Είναι «μεγάλοι μεν, αλλά αυτονόητοι ίσως» οι στόχοι της αντιμετώπισης δυσλειτουργιών και παθογενειών χρόνων και της εξασφάλισης εύρυθμης λειτουργίας, χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας στο υπουργείο Πολιτισμού, είπε ο κ. Στρατής για το νέο νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση, επιδιώκοντας «μετά από πολλά χρόνια που είχαν εμπεδωθεί διάφορες σχέσεις συναλλαγής ή και διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού επί προηγούμενων κυβερνήσεων, όλα αυτά να τελειώσουν και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των εσόδων της».
Το ΥΠΠΟΑ είχε κοινωνικές παροχές για τους εργαζομένους του, όπως παιδικό σταθμό, κατασκηνώσεις, κτλ., αλλά «δυστυχώς αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ως μοχλοί πίεσης προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένες σχέσεις και να μην αλλάζουν τα πράγματα στο υπουργείο για πολλά χρόνια», όπως ανέφερε. Ο διαχειριστικός έλεγχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εντόπισε σειρά προβλημάτων και «κενών», με «ποσά να διακινούνται ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, την Ομοσπονδία Εργαζόμενων και ουσιαστικά κανείς να μην ξέρει προς τα πού μετακινούνται αυτά τα ποσά και για ποιους λόγους γίνονται αυτές οι δαπάνες».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Ταμείο Αλληλοβοήθειας ήταν ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μέρος των εσόδων των αρχαιολογικών χώρων χρησιμοποιείτο ως “ειδικός λογαριασμός”. Όταν αυτός ο Ειδικός Λογαριασμός, σε συνέχεια της υπόθεσης Ζαχόπουλου, σταμάτησε, αυξήθηκε θεαματικά η χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και το Ταμείο συνέχισε να λειτουργεί όπως και πριν: ποσά για πληρωμές υπερεργασίας σε πολιτικά γραφεία, προσωπικό πολιτικών γραφείων να προσλαμβάνεται μέσω του Ταμείου, πολλά ακόμα που διερευνά η Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο, μετά από μηνυτήρια αναφορά προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου».
Η προσπάθεια να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα με το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι «οι κοινωνικές παροχές του υπουργείου διατηρούνται μεν, αλλά περνούν από τις ίδιες τις δομές και υπηρεσίες του υπουργείου, επομένως απαγκιστρώνεται το υπουργείο από την άσκηση πίεσης ότι “θα κλείσει ο παιδικός σταθμός” ή “δεν θα πληρωθούν οι κατασκηνώσεις”», είπε ο κ. Στρατής.
«Επίσης, αποδεσμεύεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων που εισπράττει τα έσοδα των αρχαιολογικών πόρων από το να χρηματοδοτεί απευθείας το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αυτό γίνεται πλέον μέσω του υπουργείου. Και καθώς οι κοινωνικές παροχές θα έχουν περάσει στο υπουργείο, θα πρόκειται για σημαντικά χαμηλότερα ποσά κυρίως για δράσεις χαμηλού κόστους», όπως προσέθεσε.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει μικρό προϋπολογισμό, αλλά όποιος το αναλάμβανε «έβλεπε ότι έχει να διαχειριστεί και τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων, που ήταν κάπως σαν “δικό του πορτοφόλι” … όταν αναλάβαμε είχαμε καταλήψεις, εντάσεις… Με πολλή δουλειά, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα προχωρήσαμε, έχει αποκατασταθεί η ηρεμία και νομίζω έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις και στους εργαζόμενους. Αντιλαμβάνονται το πραγματικό διακύβευμα, που είναι η διαφάνεια και οι καθαρές σχέσεις: τι κάνει η πολιτική ηγεσία, τι κάνουν οι εργαζόμενοι, τι κάνουν τα συνδικαλιστικά σωματεία. Και αυτό είναι ένα κέρδος», όπως τόνισε.
Πηγή: Στο Κόκκινο