Συνεντεύξεις

Κώστας Παπαδάκης: Με την αποφυλάκιση Πατέλη μέρος της δικαστικής εξουσίας δείχνει ότι δεν θεωρεί εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή

“Η αποφυλάκιση ενός επαγγελματικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, ο οποίος οργάνωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι δείγμα ασέβειας απέναντι στην περυσινή καταδικαστική απόφαση κι απέναντι στην κοινωνία. Μπορεί δε να λειτουργήσει ως ντόμινο για την αποφυλάκιση κι άλλων καταδικασθέντων με μικρότερες ποινές”, υποστήριξε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Αδάμ Γιαννίκο.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν υπάρχει ένα βαθύ κράτος που συντηρεί το φόβητρο της Χρυσής Αυγής μέσα στην κοινωνία, ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι αναμφισβήτητο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “μετά από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, και ιδίως τους τελευταίους μήνες πολυάριθμοι δικαστές που μετείχαν σε συνθέσεις πενταμελών εφετείων αναστολών αποφυλάκισαν ή στήριξαν τις αιτήσεις αποφυλάκισης φυλακισμένων Χρυσαυγιτών”.
Παρατήρησε δε ότι αυτό συμβαίνει σε μία συγκυρία όπου τα τάγματα εφόδου έχουν ξαναβγεί στους δρόμους. “Παρά τη θεσμική διάθεση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να καταστείλει στην εστία του το φαινόμενο της εγκληματικής δράσης της Χ.Α., το ρήγμα μέσα στον δικαστικό χώρο βαθαίνει.
Η συμπάθεια και εύνοια σε ένα τμήμα του δικαστικού κράτους προς τη Χ.Α., σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά της δικαστικής και κρατικής εξουσίας απέναντι στο λεγόμενο άλλο άκρο του πολιτικού χάρτη, δείχνει ότι οι θεσμικές αυταπάτες έχουν πολύ μικρά χρονικά όρια και πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης από τη λαϊκή κινητοποίηση”.
Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι “η θεσμική και κατασταλτική εγκατάσταση της Χ.Α. μέσα την ίδια την κυβέρνηση ευνοεί αποφάσεις σαν τη χθεσινή, τονίζοντας ότι δεν έχουμε τελειώσει ούτε με τον φασισμό ούτε με την ανοχή του από ένα μεγάλο μέρος του κράτους”. Διατύπωσε δε τη βεβαιότητα ότι “αν η πάλη κατά του φασισμού γίνει με όρους μαζικούς και ενωτικούς, θα νικήσουμε και αυτή τη φορά”.