Macro

Κώστας Παπαδάκης: Καμία επανάπαυση

Ένα νέος αγώνας ενάντια στην ανοχή και στη νομιμοποίηση της φασιστικής εγκληματικής βίας ξεκίνησε στις 15.6.2022, συνεχίζεται στις 6.7.2022 και θα διαρκέσει ακόμα πολύ.

Στις 467 συνεδριάσεις της πρωτόδικης δίκης από τους μάρτυρες, τα έγγραφα, τα πειστήρια και το ψηφιακό υλικό αποδείχθηκε αναμφισβήτητα και κρίθηκε και δικαστικά ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μία εγκληματική οργάνωση, αποδείχθηκε αναμφισβήτητα ποια ήταν η διαδρομή της, ποια είναι τα εγκλήματά της, τα κίνητρα, η ιεραρχία της, ο τρόπος δράσης της, τα πρόσωπα που την διευθύνουν. Όλα αυτά είναι διατυπωμένα με ακρίβεια και πληρότητα στο σκεπτικό της πρωτοδίκης απόφασης. Μιας απόφασης που κάτω από την πιεστική δύναμη του αποδεικτικού υλικού και αφού εφάρμοσε με ευλάβεια τα υπερασπιστικά δικαιώματα των κατηγορουμένων, έκρινε ένοχους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση 50 από αυτούς, 21 από τους 50 και για συμμετοχή ή απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 από τους 50 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Και φυλάκισε τους 40 από τους καταδικασθέντες.

Ωστόσο, όσο και αν ήταν σημαντική και πρωτόγνωρη ιστορικά η νίκη αυτή, δεν αφορούσε παρά μόνο μια μάχη, αφού ο ακήρυχτος πόλεμος της ναζιστικής και ρατσιστικής βίας δεν έχει σταματήσει. Μας τον θυμίζουν τα γεγονότα του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και τα συχνά χτυπήματα μεταναστών στην Αττική και αλλού, που δείχνουν ότι η δυναμική της εγκληματικής δράσης της ΧΑ δεν έχει πάψει να παράγει αποτελέσματα. Υπολείμματα της ΧΑ, παραφυάδες της και αντίστοιχες φασιστικές συμμορίες δραστηριοποιούνται ξανά. Σε αυτό βέβαια τους παρέχει πολιτικό στήριγμα η κυβέρνηση της ΝΔ, τόσο με τη γενικότερη αντιπροσφυγική πολιτική της, που δίνουν τροφή στον ρατσισμό, όσο και με τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό, με την αποθέωση της αστυνομοκρατίας και καταστολής και κυρίως με τη συστηματική θεσμική και έμπρακτη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που «δικαιώνουν» πολιτικά τους φασίστες.

Και όχι μόνο: Η κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη μέρα τις διαθέσεις της απέναντι στο αντιφασιστικό κίνημα διαλύοντας βίαια και αναίτια τη μεγαλειώδη διαδήλωση της 7/10/2020 εδώ στο Εφετείο. Καθυστέρησε αδικαιολόγητα τις συλλήψεις Λαγού και Παππά. Επέτρεψε τη λειτουργία γραφείων και ιστοσελίδας της καταδικασμένης εγκληματικής οργάνωσης. Δεν πήρε κανένα μέτρο για να αποζημιώσει τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τις οικογένειες και τους δικηγόρους της, που καλούνται άλλη μια φορά να εργασθούν εθελοντικά. Επέτρεψε με τον εκλογικό της νόμο (άρθρα 92 – 95 ν. 4804/2021) ακόμα και στους καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, αρκεί να μην είναι αρχηγοί. Άνοιξε σχεδόν αμέσως τις αγροτικές φυλακές για κατάδικους της ΧΑ, δημιουργώντας όρους για σύντομες αποφυλακίσεις τους που έχουν ήδη ξεκινήσει, παρότι η συντριπτική πλειονότητα των αποφάσεων των Πενταμελών Εφετείων Αναστολών υπήρξε απορριπτική στις δεκάδες αιτήσεις αναστολών καταδίκων της ΧΑ που έκριναν.

Φυσικά, τη ναζιστική ιδεολογία δεν θα τη σταματήσουν ούτε το κράτος, ούτε τα δικαστήρια, αλλά οι λαοί με τον αγώνα στους δρόμους. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα δώσουμε ξανά εδώ μέσα και έξω από τα δικαστήρια τη μάχη για να αποκαλυφθεί ο εγκληματικός της χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής και για να προστατέψουμε από το δολοφονικό της χέρι τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που με αγώνες και θυσίες κατέκτησε ο λαός μας. Θα υπηρετήσουμε την αξίωση των θυμάτων της, της οικογένειας Φύσσα, των αιγύπτιων ψαράδων και ολόκληρης της κοινωνίας, για τη δημοσιότητα, την γρήγορη διεξαγωγή, και ολοκλήρωση της διαδικασίας και θα επιδιώξουμε ξανά την καταδίκη και την αποδοχή των εισαγγελικών εφέσεων που ασκήθηκαν εναντίον των κατηγορουμένων που οι ποινές τους κρίθηκαν και ήσαν πράγματι χαμηλές.

Θα διεκδικήσουμε δικαιοσύνη από τη δικαστική εξουσία. Για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, όπως ο Παύλος Φύσσας και ο Σαχτζάτ Λουκμάν. Για να μην υπάρξουν άλλα Τάγματα Εφόδου στους δρόμους. Για να μην κυκλοφορούν ελεύθεροι φασίστες σαν τον Μπαρμπαρούση που καλούσε το στρατό σε πραξικόπημα και τον Παππά που απειλούσε μέσα από τη Βουλή ότι θα ξανανοίξει τη Μακρόνησο. Ξέρουμε ότι η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με τον αγώνα. Αλλιώς θα υπάρχει μόνο για να βγάζει παράνομες τις απεργίες, να φυλακίζει αθώους και να αφήνει ενόχους. Η ιστορία μάς προειδοποιεί για την αθώωση των εμπρηστών της ΕΕΕ των δοσίλογων της κατοχής, το χάδι των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη, την ασυλία του μετεμφυλιακού παρακράτους και των συνεργατών της χούντας με το στιγμιαίο. Αλλά ήρθε πλέον η ώρα να οριστικοποιήσουμε την ανατροπή της ατιμωρησίας, την αλλαγή της ιστορίας.

Το χρωστάμε στα θύματα του φασισμού και του ναζισμού στη χώρα μας και όχι μόνο, το χρωστάμε στη γενιά της αντίστασης, στη γενιά του αντιδικτατορικού αγώνα και του Πολυτεχνείου, το χρωστάμε σε όλους όσους αγωνίζονται τις μέρες αυτές για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στα υπολείμματα της ρατσιστικού δηλητήριου της ΧΑ, όπου και αν αυτό βρίσκει φιλοξενία, το χρωστάμε στο παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα που δεν έπαψε στιγμή να αγωνιά για την προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού στην Ελλάδα.

Χωρίς καμία επανάπαυση, χωρίς κανέναν εφησυχασμό, συνεχίζουμε. Ενωμένη η δημοκρατική κοινωνία δίνει με μεγαλύτερη ακόμα ένταση τη μάχη μέσα και έξω από τα δικαστήρια και θα νικήσει ξανά.

Ο Κώστας Παπαδάκης είναι συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.