Macro

Κοιμηθείτε ήσυχα

Κοιμηθείτε ήσυχα. Είναι μόνο 14.000.000 άνθρωποι στην Υεμένη που κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν από τον φριχτό θάνατο της πείνας και της δίψας. Κοιμηθείτε ήσυχα. Κάπου μακριά, πολύ πιο μακριά από τον ύπνο του δικαίου σας, κάπου πολύ μακριά από τα όνειρά σας, το θηρίο της πείνας και της δίψας κατασπαράζει τις σάρκες 14.000.000 ανθρώπων. Μεγάλων και μικρών. Όμως εσείς κοιμηθείτε ήσυχα. Η κόλαση βρίσκεται πολύ μακριά. Και αφού δεν έχουμε πάει εκεί, μπορεί και να μην υπάρχει.

Ναι! Αυτό είναι! Η κόλαση της Υεμένης δεν υπάρχει, αφού δεν το λένε οι ειδήσεις. Χιλιάδες κανάλια, εκατομμύρια ειδήσεις, δισεκατομμύρια εικόνες, δορυφόροι που βλέπουν τα πάντα κι όμως… Υεμένη γιοκ. Δεν υπάρχουν 14.000.000 αθώοι που ψήνονται ζωντανοί στα καζάνια της κόλασης. Δεν υπάρχει η Σαουδική Αραβία που συντηρεί τον όλεθρο όχι μόνο με τον αποκλεισμό αλλά και με τον πόλεμο, σκοτώνοντας τα ανθρώπινα ράκη. Σκοτώνοντας πεινασμένα, διψασμένα και άρρωστα παιδάκια. Ούτε οι ΗΠΑ του Τραμπ και των ομοίων του υπάρχουν, που έχουν βάλει το χεράκι τους, το χαλύβδινο χέρι του φόνου, οπλίζοντας τους φονιάδες. Αμύθητα ποσά για όπλα σε συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας. Βλέπεις, κοστίζει ο θάνατος των αθώων, κοστίζει η εκατόμβη από πείνα και δίψα, κοστίζει η έσχατη εξαθλίωση, η έως θανάτου 14.000.000 ανθρώπων μπροστά στα μάτια μιας ανθρωπότητας που κοιμάται ήσυχα, γιατί η Υεμένη βρίσκεται πολύ μακριά. Πιο μακριά και από τη φαντασία. Γιατί κανείς δεν θέλει να φανταστεί πώς είναι να πεθαίνει ένα παιδί, ένα μόνο παιδί, από δίψα ή από πείνα. Κανείς δεν θέλει να το κοιτάξει στα μάτια, αυτά τα πελώρια μάτια ενός παιδιού που πεθαίνει πεινασμένο, αυτά τα μάτια που είναι τόσο μεγάλα λες κι έχει μαζευτεί εκεί όλο το σκελετωμένο του κορμάκι. Κανείς δεν θέλει να αντικρίσει τα παιδάκια με το κορμί στα μάτια, όπου έχει κράτος και εξουσία ο απόλυτος τρόμος και η πελώρια απορία.

Κανείς δεν θέλει να δει αυτά τα πιο ακριβά μάτια του κόσμου, αφού χρειάζονται δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και ισχύ για να μεγαλώσουν τόσο πολύ. Κι ακόμα περισσότερα για να σβήσουν, να μην κοιτάζουν τον κόσμο που κοιμάται τόσο ήσυχα μέσα στη φρίκη της αθωότητας. Συνεχίστε λοιπόν. Συνεχίστε να κοιμάστε τον ήσυχο ύπνο σας. Μόνο 85.000 παιδάκια κάτω των πέντε ετών -σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης Save the Children- έχουν βρει μαρτυρικό θάνατο λόγω υποσιτισμού, από τότε που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη. Μόνο 85.000… Κοιμηθείτε ήσυχα. Υπάρχει ο ΟΗΕ για σας, που προστατεύει την καλοθρεμμένη, τη χορτάτη σας αθωότητα, κάνοντας δραματικές ανακοινώσεις. Ε, και; Τα 85.000 παιδιά, δεν είναι τα δικά μας παιδιά. Γι’ αυτό δεν «είμαστε όλοι Υεμένη». Γι’ αυτό δεν φωταγωγούμε τα δημόσια κτήρια με τα χρώματα μιας σημαίας που δεν υπάρχει, αφού η Υεμένη είναι πολύ μακριά για να υπάρχει. Το ίδιο και 14.000.000 άνθρωποι σε άμεσο κίνδυνο θανάτου.

Θα μπορούσαμε βέβαια να φωταγωγήσουμε τα δημόσια κτήρια με το μαύρο φως της φρίκης και του πένθους για μια ανθρωπότητα που σπαρταράει και χάνεται μέσα στα σκοτεινά νερά του ύπνου μας. Ή πνίγεται όπως πνίγονται -στρατιές ολόκληρες- αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον όλεθρο και βρίσκονται «εις τον πάτον της εικόνας» ενός ανθρωποβόρου Παραδείσου. Κοιμηθείτε ήσυχα. Αυτός ο Παράδεισος είναι ασφαλής. Τον φυλάνε αλυχτώντας οι Όρμπαν και οι Σαλβίνι και οι Λεπέν, οι αφηνιασμένοι νεοναζί της Ευρώπης μαζί μα τα σκυλιά τους, δίποδα και τετράποδα. Γυμνόκωλοι… αλλά με λευκό κολάρο. Ο Παράδεισος έχει ευνοούμενους! Έκανε λάθος ο Έριχ Μαρία Ρέμαρκ όταν έγραφε πως «Ο Παράδεισος δεν έχει ευνοούμενους». Έχει. Τον πολιτισμένο Δυτικό άνθρωπο που κοιμάται «τυφλός τα τ’ ώτα τον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει» (είναι τυφλός στ’ αυτιά και στο μυαλό και στα μάτια), όπως έγραψε ο Σοφοκλής στον «Οιδίποδα Τύραννο». Αυτό ναι. Ισχύει. Γι’ αυτό κοιμάται ήσυχος ο πολιτισμένος άνθρωπος της Δημοκρατικής Δύσης.

Γιατί δεν ψάχνει να βρει τον ένοχο για το φονικό. Κι όταν το φονικό φτάνει στο σπιτικό του κοιτάζει στον μεγάλο καθρέφτη της φρίκης, ξυπνώντας απότομα από τον ύπνο, αλλά δεν βλέπει το πρόσωπο του τέρατος. Γιατί του μοιάζει. Προς το παρόν όμως κοιμηθείτε ήσυχα. «Κι εγώ ακόμα που σας ιστορώ». Μόνο 85.000 παιδάκια πέθαναν σε κάποια Ντίσνεϊλαντ του ολέθρου που λέγεται Υεμένη…

Κώστας Καναβούρης

Πηγή: Η Αυγή