Macro

Κίμωνας Τζον Αποστολάκης: Ποιο δίλημμα θέτει η επένδυση στο Ελληνικό;

Έντονη συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την επένδυση με κεντρικό ρόλο στη χάραξη κατεύθυνσης της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας, την επένδυση στο Ελληνικό. Την περασμένη εβδομάδα η επικείμενη γκετοποίηση και καζινοποίηση της έκτασης πέρασε από τη Βουλή και με τη συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΚΙΝΑΛ. Για το ΚΙΝΑΛ βέβαια δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά τη πρόθεση ψήφου, καθότι συνεχίζουν όντας ορντινάτσα της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως;

Εύλογα γεννιέται στο μυαλό καθενός, πώς γίνεται να ασκείται δριμεία κριτική στον «άχρηστο – ψεύτη μπουλντοζιέρη του Ελληνικού» και μετά να υπερψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο έκτρωμα – με κάποιες εξαιρέσεις.

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα μετατρέψει το Ελληνικό σε Κούβα του ‘50, όπου ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα είχε καταφέρει να κάνει τη χώρα του το «πορνείο της Καραϊβικής» (έτσι είχαν μετονομάσει την Κούβα οι εύποροι Αμερικανοί που παραθέριζαν στην καζινοποιημένη επιχείρηση Κούβα ΑΕ).

Κάτι παρόμοιο επιχειρεί να κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ με το Ελληνικό. Να το μετατρέψει δηλαδή σε «πορνείο των Βαλκανίων». Σε ένα χώρο κλειστό για να παραθερίζουν οι ελίτ.

Ας δούμε συγκεκριμένα, όμως, την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό. Σίγουρα, όλοι θυμόμαστε τη ντροπιαστική συμφωνία της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, η οποία πούλησε σε εξευτελιστική τιμή στον ένα και μοναδικό επενδυτή το Ελληνικό και στον οποίο ουσιαστικά έλυσε τα χέρια για να κάνει ό,τι γουστάρει στο φέουδο που μόλις είχε αγοράσει.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούσα σάρκα εκ της σαρκός του κινηματικού χώρου και έχοντας λάβει ενεργό μέρος στις διεκδικήσεις των πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, προσπάθησε να σώσει ό,τι σωζόταν και εν μέρει τα κατάφερε! Έθεσε ως βασική προϋπόθεση οι χώροι πρασίνου να είναι προσβάσιμοι σε όλο τον κόσμο, δέσμευσε τον επενδυτή σε επενδύσεις δημοσίου χαρακτήρα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον συντελεστή δόμησης στην περιοχή και τέλος εξασφάλισε την απόδοση μεγαλύτερων εκτάσεων απ’ ότ,ι προβλεπόταν στους Δήμους της περιοχής.

Το νομοσχέδιο που πέρασε πριν λίγες μέρες, ξηλώνει όλα αυτά που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κι όμως η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος το υπερψήφισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής άφησε να εννοηθεί πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου έγκειται στην ανάδειξη του φιλοεπενδυτικού προφίλ του κόμματος. Αυτό όμως αρκεί να δικαιολογήσει τη μεταστροφή της κοινοβουλευτικής ομάδας προς υπερψήφιση του νομοσχεδίου;

Είναι αυτή πλέον η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος; Ποιό όργανο πήρε αυτή την απόφαση;

Αυτό το φιλοεπενδυτικό προφίλ, κατά την άποψη μου, κοστίζει ακριβά! Κοστίζει ακριβά σε ιδεολογικό, κοινωνικό και κινηματικό επίπεδο! Βάζοντας πλάτη σε αυτό το κλειστό κλαμπ που η κυβέρνηση ΝΔ πάει να δομήσει στο Ελληνικό δεν δείχνουμε πως μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι των «μεγάλων». Δείχνουμε πως ξεχνάμε τον βηματισμό μας! Κι αυτόν τον βηματισμό χρειάζεται να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να επανέλθει!

Μήπως, λοιπόν, αυτή η υπερψήφιση να σταθεί ως άνοιγμα διαλόγου για το τι κόμμα θέλουμε και τι επιδιώκουμε ως πολιτικός χώρος;

Μην ξεχνάμε πως, σε παραλληλισμό με την Κούβα, η Αριστερά εκφράστηκε με τον Φιντέλ Κάστρο και τους los Barbudos, ανατρέποντας τον Μπατίστα και φέρνοντας πίσω την αξιοπρέπεια στην Κούβα. Έτσι και σήμερα, πεποίθησή μου είναι πως η ελληνική κοινωνία θα αναζητήσει ξανά τη Ριζοσπαστική Αριστερά γιατί την έχει ανάγκη! Αρκεί βέβαια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων το κόμμα που εξέφραζε τόσα χρόνια την Αριστερά αυτήν!

Ο Κίμωνας Τζον Αποστολάκης είναι μέλος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.