Macro

Κέρδη με ουρά σε φίλους του Τραμπ

Ευκαιρία για αρπαχτή και χρηματιστηριακά κέρδη με ουρά προσέφερε η κυβέρνηση Τραμπ σε φίλους της τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν η πανδημία του κορονοϊού χτυπήσει τις ΗΠΑ.

Εκείνη την περίοδο, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίως απέρριπτε μετά βδελυγμίας τη σοβαρότητα της επιδημίας του κορονοϊού. Σε στενότερους κύκλους όμως οι σύμβουλοί του έλεγαν διαφορετικά πράγματα, τα οποία μάλιστα μοιράζονταν με κορυφαίους χρηματομεσίτες της Wall Street, ανοίγοντάς τους τον δρόμο για σορτάρισμα και τεράστια κέρδη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Times, κορυφαίοι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την πορεία του κορονοϊού, στις 24 Φεβρουαρίου, σε ιδιωτικές τους συναντήσεις με μέλη του διοικητικού συμβουλίου του γνωστού συντηρητικού think tank Hoover Institute. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου. Συγκεκριμένα ο Κάντλοου, ενώ ώρες νωρίτερα καθησύχαζε μέσω του CNBC τον κόσμο και δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος εξάπλωσης του ιού, στα μέλη του Hoover είπε ότι κάτι τέτοιο ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά πλέον κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη της επιδημίας.

Η πληροφορία αυτή αποδείχτηκε χρυσάφι για τους λύκους των αγορών και τα λοιπά αρπακτικά που μυρίζονται κέρδη στην υποτιμητική κερδοσκοπία. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Hoover και σύμβουλος hedge fund Γουίλιαμ Κάλαναν έσπευσε άμεσα να κοινοποιήσει την πληροφορία που είχε από τον Κάντλοου με email στον μεγιστάνα των hedge funds Ντέιβιντ Τέπερ της Appaloosa Management, τους υπαλλήλους του και τουλάχιστον έναν πελάτη του. Η πληροφορία πέρασε σε τουλάχιστον δύο άλλους εξωτερικούς επενδυτές που με τη σειρά τους τη μοιράστηκαν με άλλους.

Μέσα σε 24 ώρες τουλάχιστον επτά επενδύτες σε 4 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων είχαν ενημερωθεί για κάποια εκδοχή της πληροφορίας αυτής και έσπευσαν να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις τους παίζοντας πλέον στην πτώση της αγοράς. Στις 26 Φεβρουαρίου ξεκίνησε το μεγάλο σορτάρισμα και οι τιμές των μετοχών άρχισαν να βυθίζονται σε μια συνεχή πτώση, η οποία διήρκεσε ένα μήνα. Σε αυτό το διάστημα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχασε πάνω από 10.000 μονάδες, βουτώντας από τα επίπεδα των 28.990 μονάδων (την Παρασκευή 21η Φεβρουαρίου)- στις 18,591 μονάδες (τη Δευτέρα της 23ης Μαρτίου). Η τεράστια πτώση έφερε πολλά λεφτά στην παραπάνω παρέα.

Οι στενές σχέσεις της χρηματιστηριακής ελίτ με την κυβέρνηση Τραμπ και ευρύτερα τους Ρεπουμπλικανούς δεν είναι βέβαια κάτι πρωτόγνωρο. Οι δύο πλευρές κάνουν χρόνια κολεγιά και επικερδείς δουλειές με τρανό παράδειγμα τον Πολ Σίνγκερ, έναν από τους πλουσιότερους διαχειριστές hedge fund των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Σίνγκερ έκοψε ένα τσεκ 500 χιλιάδων δολαρίων για τον Σύνδεσμο Ρεπουμπλικανών Κυβερνητών (RGA), μια οργάνωση που έχει βασικό της στόχο της την εκλογή και υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών. Συνολικά από το 2013 ο Σίνγκερ έχει δωρίσει περί τα 7 εκατ. δολάρια σε αυτόν τον σύνδεσμο. Δεν το κάνει βέβαια για την… ψυχή της μάνας του ή μόνο επειδή η εκλογή των υποψηφίων του RGA θα του εξασφαλίσει χαμηλότερη φορολόγηση και θα τον απαλλάξει από τους… σοσιαλιστές.

Οι προμήθειες

Το μοντέλο των επιχειρήσεων του Σίνγκερ εξαρτάται αρκετά από τις προμήθειες που τα hedge funds, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα υπόλοιπα επενδυτικά του σχήματα κερδίζουν από τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, των πολιτειών και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που επενδύονται σε αυτά. Πρόκειται για δημόσια κεφάλαια που αρκετές φορές ελέγχονται από ανθρώπους, τους οποίους διορίζουν οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες που χρηματοδοτεί ο Σίνγκερ.

Ουκ ολίγες φορές μάλιστα τα κεφάλαια αυτά τοποθετούνται στα επενδυτικά του σχήματα παρά τις κακές αποδόσεις που αυτά έχουν τα τελευταία χρόνια. Η Aeolus Capital Management, για παράδειγμα, της οποίας ο Σίνγκερ κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, είχε στα τελευταία τρία χρόνια αρνητική απόδοση -6,7% όταν στην ίδια περίοδο ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Wall Street S&P 500 απέδωσε +10,7%. Oμοίως το Elliot Management, που αποτελεί την επενδυτική ναυαρχίδα του Σίνγκερ, είχε την τελευταία οκταετία ετήσια απόδοση 5,5% έναντι 10,24% του S&P 500.

Παρ’ όλα αυτά, πέρυσι το φθινόπωρο το πολιτειακό ταμείο της Αλάσκας Alaska Permanent Fund Corporation, που διαχειρίζεται τα έσοδα από το πετρέλαιο, δέσμευσε 58 εκατ. δολάρια στο Elliott Management, ενώ το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Αρκάνσας και το Συνταξιοδοτικό Σύστημα των Δημοσίων Υπαλλήλων της Ιντιάνα 30 και 50 εκατ. δολάρια αντίστοιχα στην Aeolus.

Η έρευνα των διαθέσιμων στοιχείων έδειξαν ότι όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία προχώρησαν σε νέες ή επέκτειναν τις παλιές τους επενδύσεις στην Aeοlus μετά την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου αυτής από τον Σίνγκερ το 2016, ήταν από πολιτείες με Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες. Το οξύμωρο -και συνάμα η υποκρισία- είναι ότι ο Σίνγκερ είναι πρόεδρος ενός συντηρητικού think tank της Νέας Υόρκης, του Manhattan Institute, το οποίο πρεσβεύει μεταξύ άλλων και… περικοπές στις κρατικές συντάξεις.

Μπάμπης Μιχάλης

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών